O serie de ciudați care-și pun corpul în poziții întortocheate, imposibile pentru omul normal. Asta e probabil imaginea pe care mulți dintre vestici o au despre yoga. Alții cred că cei care practică yoga se închină unui guru, pe care îl ridică la rang de zeu. Cei care au început să practice câteva poziții de yoga, consideră că e un bun procedeu de întindere a mușchilor, după efortul fizic. Ce cred eu despre yoga, și cum am ajuns să practic? Care sunt genurile de yoga potrivite pentru tine?

yoga

în 2011 când am început meditația tip zazen, mi-am dat seama că cea mai bună poziție pentru meditație este lotus. Este o poziție extrem de stabilă, datorită celor trei contacte cu solul. Coloana vertebrală stă dreaptă fără prea mare efort. Practicanții experimentați de zazen, pot chiar adormi în această poziție fără o schimbare evidentă a posturii. Doar că eu nu puteam sta în lotus și nici măcar semi-lotus nu-mi era ușor.

Am decis atunci să încerc mișcări de yoga, pentru a-mi deschide șoldurile și pentru a-mi întinde mușchii de la picioare. Am făcut yoga doar cu materiale video, niciodată cu un profesor personal, dar chiar și așa, am avansat foarte mult. Pe măsură ce am înaintat în această disciplină, cred că am înțeles mai bine despre ce e vorba. Iată câteva concluzii:

Yoga nu este un sport competitiv. Scopul nu este să înaintezi într-o poziție mai mult decât alt practicant. Yoga este meditație în mișcare. Cel mai important aspect este respirația. Atenția studentului trebuie să fie tot timpul pe respirație. Aceasta trebuie să fie adâncă, lungă și sonoră. Al doilea punct de atenție este zona abdomenului inferior. Mușchii perineului trebuie să fie încordați și menținuți așa pe toată perioada sesiunii de yoga.

Posturile din yoga vin pe locul 3 în atenție, după respirație și contracția perineului. Fiecare poziție are variante simple și variante mai grele. Practicantul trebuie să încerce, cu fiecare inspirație și expirație, să ducă postura către varianta următoare ca dificultate. Progresul este extrem de lent, dar cu tenacitate și determinare, corpul începe să fie deschis și adaptat noilor cerințe.

Posturile din yoga sunt foarte deștept proiectate, astfel încât să compenseze felul în care corpul nostru este folosit zi de zi. Activitatea omului obișnuit tinde să pună presiune pe picioare, crispând mușchii, și să utilizeze prea puțin partea de sus a corpului, brațele, pieptul, spatele, abdomenul superior. În yoga, mai toate pozițiile tind să relaxeze și să întindă mușchii piciorului, punând presiune pe partea superioară a corpului.

Un alt aspect important în yoga este cel izometric. În exercițiile izometrice, mușchiul este contractat și menținut așa, fără mișcare și relaxare. De exemplu, ne așezăm într-o poziție de flotare, dar nu facem flotări ci rămânem în acea poziție. Mușchii se contractă și rămân încordați. În yoga, pozițiile sunt cu precădere izometrice. Aceasta compensează situația din viața de zi cu zi, în care foarte rar suntem obligați să facem un asemenea efort.

Tipuri de yoga.

Sunt foarte multe genuri și asta poate fi derutant pentru cel care dorește să practice yoga. Unele genuri pot fi diferite prin dinamică, respectiv cât de repede se trece de la o poziție la alta. Altele, prin timpul petrecut în poziții. Am să vorbesc despre câteva, pe care le consider mai importante.

  1. Hatha Yoga – este alegerea perfectă pentru începători. Sesiunea se desfășoară lent, pozițiile nu sunt ținute mult timp.
  2. Ashtanga Yoga – este genul pe care îl practic acum. E o formă atletică. Are 3 serii. Eu sunt la prima și probabil mai îmi trebuie câțiva ani până să o fac perfect. Prima serie durează 90 de minute, dar există și variante mai scurte. Fiecare poziție are variante mai ușoare pentru a ajuta practicantul să atingă până la urmă poziția dorită. O sesiune Ashtanga de 90 de minute te termină, efectiv. Arzi mai multe calorii decât dacă ai alerga.
  3. Yin Yoga – practic și genul acesta. Este exact opusul Ashtanga. În Yin, pozițiile sunt foarte ușoare, dar sunt ținute, nu 5 respirații cum se întâmplă în majoritatea genurilor, ci 3-4-5 minute. Într-un asemenea interval de timp, o poziție ușoară devine dificilă. Yin yoga este focalizată mai mult pe tendoane și pe țesutul de legătură decât pe mușchi. Se recomandă ca Yin yoga să fie practicată dimineața, înainte de exerciții. Atunci mușchii sunt mai rigizi și astfel țesutul de legătură este lucrat mai bine.
  4. Iyengar Yoga – acest tip de yoga se remarcă prin folosirea curelelor, a pernelor, a păturilor, a blocurilor de lemn și a altor materiale ajutătoare pentru a servi studentului care nu poate executa corect o anumită poziție. Este o metodă foarte bună pentru începători.
  5. Bikram Yoga – se desfășoară în camere în care temperatura este în jur de 35 de grade. O temperatură mare permite mușchilor să se relaxeze mai bine și pierderea unei cantități mari de toxine prin transpirație. Recomand să vă hidratați bine înainte de o oră de Bikram.
  6. Vinyasa Yoga – este apropiată de Hatha, dar mai focalizată pe mișcare și mai puțin pe poziții statice, izometrice. Ca intensitate, se apropie de Ashtanga.