Nu poți să-ți faci o părere despre România, după ce stai în Mamaia și în Poiana Brașov. Nu poți să ai o părere completă nici după ce vizitezi Medgidia sau Târgoviște, dar măcar poți urmări viața reală dintr-un oraș obișnuit. Asta am făcut eu în Thailanda. După ce am stat în Patong și Ko Samui, zone absolut turistice, am trecut prin două orașe obișnuite. Surat Thani – capitala provinciei cu același nume și Chaiya – un oraș mai mic, aflat lângă refugiul buddhist de la Suan Mokkh.

Apus în Surat Thani, vedere din port.2013-06-29-127

Surat Thani este un oraș de 128 de mii de locuitori. În traducere, înseamnă orașul oamenilor buni. Pe aici, turiștii sunt doar în trecere. Unii rămân câte o zi, înainte să ajungă în Ko Samui cu feribotul. Orașul are câteva hoteluri cu prețuri între 20-50 lei /noapte. Zona centrală este în jurul portului. Am cutreierat străzile acestei zone în lung și în lat în cele 5 zile, cât am stat aici. Ca orice oraș obișnuit din Thailanda, Surat Thani are o piață mare și bine aprovizionată, iar toate străzile sunt pline cu tarabe/magazine unde poți să găsești orice dorești. Aici mi-am făcut ochelari și mi-am găsit sfoară pentru sandalele tarahumara. Când vine noaptea, este momentul pieței de noapte. O piață în care fructele și legumele proaspete sunt înlocuite de junk food, bijuterii și tot felul de accesorii.

Din păcate, firmele celebre de junk food au pătruns în aproape fiecare oraș thailandez. În Surat Thani au un mall în care sunt îngrămădite toate. Este un loc foarte frecventat de elevi, imediat după ce ies de la școală. Chiar admiram cât de bine arată thailandezii în zonele turistice. Aici, situația a fost complet diferită. Am văzut mulți supraponderali.

2013-06-27-096

Ca și cum nu e de ajuns că sunt tarabe peste tot, sâmbăta are loc piața de weekend. Strada principală a orașului este blocată de comercianți care își vând produsele, în special de artizanat. Duminica au și piață pe apă, dar la asta n-am mai ajuns pentru că a trebuit să plec.

2013-06-29-120

În oraș este ridicată cea mai mare statuie de granit din Thailanda. Monumentul o reprezintă pe Guanyin, venerată în Asia atât de hinduși cât și de buddhiști. Pentru hinduși, este o zeiță. Pentru buddhiști, este un ființă iluminată.

2013-06-28-110

Unul dintre templele buddhiste din oraș:

2013-06-28-112

 

A fost o ședere plăcută și liniștită pentru mine în Surat Thani și o bună tranziție de la viața agitată dintr-o zonă turistică la liniștea din refugiul de la Suan Mokkh. După cele 10 zile de liniște din refugiu, am petrecut două zile în Chaiya, orașul cel mai apropiat. Chaiya este un oraș mult mai mic. Populația este de 5500 de locuitori. În el sunt câteva internet cafe-uri, dar eu am găsit singurul hostel cu conexiune wifi (preț 30 lei/noapte). Chaiya are tot ce are și Surat Thani, dar la o scară mai mică: templu, piață, magazine, bănci și foarte multe tarabe.

A fost o experiență interesantă și cred că poți învăța despre o țară, doar mergând printre oamenii obișnuiți. Chiar dacă pe măsură ce te îndepărtezi de zonele turistice, bariera lingvistică e din ce în ce mai mare.