Șapte ani de zile am încercat să fac din stilul de viață frugivor unul funcțional. Era frustrant. Beneficiile erau atât de multe: energie peste media standard și fără stimulente, digestie confortabilă, hidratare exemplară, toleranță mare la caniculă, satisfacție în urma unei mese. Dar în același timp, nu aveam suficient material pentru refacere, pentru îmbunătățirea compoziției corpului și trebuia să recurg la suplimente pentru o serie de macro și micronutrienți. Nu era frustrant doar pentru mine. Era frustrant că mulți au fost atrași de acest stil de viață și totuși nu păreau că prosperă.
E normal să fii atras de stilul de viață frugivor. E natural. Consumi toate fructele viu colorate în starea lor naturală, fără să le prepari în vreun fel. E simplu, e primordial. Astfel se explică de ce în lumea vegană e un curent crudivor, axat pe natural. Evident, mai sunt și cei cu mâncarea gătită, frumos împopoțonată, pentru care frugivorismul e o idioțenie și dacă nu consumi cereale și leguminoase, altfel indigeste în starea lor naturală și otrăvitoare pentru organism, atunci nu poți supraviețui. „Trebuie să diversifici” zic ei. Am diversificat, doar că diversificare pe dieta vegană nu înseamnă că adaugi ceva util la varianta crudivoră, ci mai degrabă că-ți bagi bețe în roate cu alte alimente.
Primul pas important a fost să mă delimitez de ideologia vegană și să accept ca fiind o soluție și alimentele din regnul animal. Am introdus întâi pește, dar în scurt timp mi-am dat seama că nu e o soluție pe termen lung. Am experimentat cu o serie de alte tipuri de alimente de origine animală și o pondere mai mare a acestora în dietă. Am ajuns chiar la dieta exclusiv carnivoră, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în organism când folosești exclusiv alimente de origine animală. Am căpătat astfel o grămadă de experiență.
Un alt moment important a fost descoperirea lui Ray Peat, un biolog american cu specializare în fiziologie. Având în vedere specializarea lui, Ray Peat este cel mai în măsură să-și dea cu părerea în privința nutriției, eu fiind de părere că actualmente nu există un nutriționist nicăieri în lume. Ray Peat pune accent pe carbohidrații simpli (fructe), spre deosebire de alți specialiști care pun accent pe low carb sau pe carbohidrați complecși din cereale. Ray Peat are 83 de ani și arată foarte bine, fiind activ din punct de vedere intelectual.

Din experiența proprie și din materialele lui Ray Peat, am reușit să înțeleg ce nu funcționa în dieta mea frugivoră și cum putea fi transformată dieta frugivoră primordială în una nouă, tehnologizată și care să țină cont de problemele fiecărui individ în parte, pentru că nu toți încercăm dieta frugivoră din postura de a fi complet sănătoși.
Care au fost greșelile?:
- Ignorarea aspectului hormonal – Ray Peat e specializat în hormoni, subiect pe care eu l-am ignorat complet până să descopăr materialul său. Reglarea activității tiroidei este crucială pentru funcționarea organismului și hipotiroidismul este o stare răspândită în populație.
În vremea mea frugivoră vegană încercam să-mi bazez proteina pe nuci/semințe, iar acestea conțin grăsimi polinesaturate dăunătoare activității tiroidei. Legumele negătite induc și ele starea de hipotiroidie. - Sport de Anduranță – sportul de anduranță intens este suportat de un organism perfect sănătos, atunci când nu este excesiv. Eu am făcut prea mult sport de anduranță pentru câtă nutriție i-aș fi putut oferi corpului.
- Orientare Pro-Bacteriană – în toată perioada vegană am încercat să-mi cultiv o floră bacteriană care să-mi poată oferi nutrienți altfel indisponibili sau greu de procurat pe dieta vegană (B12, K2, grăsimi saturate). A fost o abordare greșită. Corpul uman poate funcționa fără probleme într-un regim steril, din enzime proprii. Mai mult, bacteriile „benefice” pot produce probleme din cauza acidului lactic produs, sau dacă reușesc să intre în sânge prin pereții permeabili ai intestinului. Cantitățile de nutrienți produse de o floră bacteriană sănătoasă sunt atât de mici, încât pot fi acoperite cu cantități infime de produse animale.
- Veganism – veganismul e o ideologie, ce nu există în natură, nici măcar la verișoarele noastre primate. Atunci când am căutat anumiți nutrienți, pentru a-mi acoperi nevoi nutriționale, trebuia să nu țin cont de o ideologie, ci de modul prin care aceste nevoi pot fi acoperite mai ușor și mai natural pentru organism.
În urma acestor noi informații, acumulate în 7 ani de frugivorism, 7 luni de ex-veganim, 6 săptămâni de dietă carnivoră și din articole / cărți scrise de Ray Peat, mi-am creat un nou stil de viață, cu o dietă frugivoră, dar susținută de alimente de origine animală și alte câteva elemente tehnice, menite să-mi crească metabolismul. Am făcut și o schimbare majoră în felul în care abordez exercițiile fizice.
Am discutat despre toate aceste amănunte într-un articol patreon, incluzând o zi obișnuită din viața mea. Abonamentul cel mai mic la Patreon costă doar 1$/lună. O mică contribuție mi-ar oferi o independență mai mare, pentru a mă documenta și a scrie mai multe articole despre stilul meu de viață. Mulțumesc.
Atenție, acum patronii de la 15$ (Khan) în sus vor primi consultație nelimitată prin email/ mesaje, despre toate subiectele la care mă pricep.
Salut! Poti sa explici un pic te rog urmatoarea afirmatie:
”Am introdus întâi pește, dar în scurt timp mi-am dat seama că nu e o soluție pe termen lung”. Mersi mult.
Mi s-a părut imposibil ca proteina să vină doar din pește. Ceva nu-mi pica bine. După ce am mai studiat, am aflat legătura cu grăsimile polinesaturate.