Localizat la 185km de capitala Phnom Penh, Sihanoukville este cel mai important oraș port din Cambodgia. Construcția portului a început în 1955 și a fost multă vreme singurul port din țară. Orașul a fost numit după regele Norodom Sihanouk, supranumit părintele națiunii, promotorul independenței Cambodgiei față de Franța. Este locul ultimei bătălii date de armata americană în războiul din Vietnam, în 1975. În ultimii ani, orașul a început să devină turistic. Turiștii sunt atrași de frumusețea plajelor și de atmosfera mai relaxată decât în Thailanda.

În gura leului

Sihanouk este format din două cuvinte din limba pali: Siha înseamnă leu, iar Hanouk vine de la Hanu, care înseamnă fălci. Sihanouk ar însemna fălcile leului.1

 

Am ajuns în Sihanoukville, călătorind din Bangkok. A fost o călătorie lungă presărată cu ceva peripeții. Am descris-o într-un alt articol. Aveam o listă cu câteva locuri în care puteam să mă cazez și am plătit 1$ unui motociclist, să mă ducă la primul de pe listă: Rainbow Guesthouse. Pe drum am trecut printr-un cartier ce arăta înspăimântător la prima vedere și apoi am văzut că Rainbow era situat chiar în acel cartier. Asta m-a făcut să ezit și să mă gândesc că poate găsesc o cazare într-o zonă mai aspectuoasă. După o discuție lungă cu administratorul, mi-am dat seama că e român și atunci am decis să rămân acolo. Am descris cartierul mai pe larg într-un articol separat.

2013-07-24-196

 

Cazat fiind în Rainbow, eram la două minute de cea mai mare piață din oraș. O piață frecventată de localnici, foarte mare și haotică. Piața este descrisă într-un articol separat. Plaja era la 3 km și mergeam pe jos sau cu o bicicletă pe care o închiriasem de la guesthouse. Cluburile și terasele erau tot în zona plajelor. În prima parte a șederii mele a plouat foarte mult. Aici am prins din plin sezonul ploios. Câteodată ploua și două zile la rând fără oprire, zi și noapte. Umezeala era extrem de mare. Toate lucrurile era umede, fără să se usuce vreodată complet.

2

 

După câteva zile, vremea a devenit mai frumoasă și am putut să merg pe plajă. În Sihanoukville plajele sunt superbe, întinse, liniștite și cu nisip fin. Eu am fost cel mai des la Serendipity Beach (era cel mai aproape de mine). Aceasta pare să fie și cea mai populară dintre toate. Pe toată lungimea ei sunt terase unde se poate mânca (rețete europene, asiatice, fructe de mare). Pe plajă umblă comercianți cu fructe, în special durian, ochelari de soare, iar alții îți oferă servicii: masaj sau pictură corporală.

3

Cu bicicleta am făcut ture pe la aproape toate plajele din oraș: Occheuteal Beach, Otres Beach, Socha Beach, Independence Beach, Hawaii Beach. Diferențele nu sunt foarte mari, cu mențiunea că unele sunt mai pustii decât altele, ceea ce pare romantic la prima vedere, dar în Cambodgia, acesta e un aspect periculos.

6

 

Cumpărând Durian pe Serendipity Beach

4

 

Otres Beach

6 5

 

Siguranța în Cambodgia

În Cambodgia sunt câteva probleme cu siguranța, dar dacă ești atent, totul e ok. S-au raportat destul de multe atacuri împotriva turiștilor din partea unor drogați (un fel de aurolaci la noi). Drogurile sunt foarte ieftine acolo și sunt tineri care se droghează și ar face lucruri disperate pentru a obține banii pentru o nouă doză. Cele mai frecvente atacuri sunt împotriva turiștilor care au la vedere ceva aparent de valoare: un ceas, un telefon scump, un rucsac, o borsetă. Atacurile pot deveni violente, dacă turistul opune rezistență.

Cele mai periculoase atacuri sunt cele direct de pe motocicletă. Turistul este împins de pe motocicletă și apoi prădat după ce a căzut. Am auzit de cazuri de accidente grave în urma unor astfel de întâmplări. Locurile pustii, în special plajele și șoselele, sunt locurile preferate ale hoților.

Pentru a te feri de astfel de neplăceri, se recomandă următoarele:

  • nu purta obiecte care ar putea atrage atenția;
  • nu circula singur prin locuri pustii, mai ale noaptea;
  • cel mai sigur e să folosești un moto-taxi sau un tuk-tuk pentru a ajunge dintr-un loc în altul.

Eu am respectat toate cele de mai sus și am fost ok, în siguranță tot timpul, deși uneori m-am aventurat cu bicicleta pe șosele și plaje pustii.

Tuk tuk Cambodgian

cambodia1

 

Copiii se distrează chiar și pe vreme mohorâtă

ploaie

 

Un bar cu specific Vampiro-Transilvănean făcut de niște ruși. Deocamdată e în faliment, ca multe alte afaceri de acest gen în Sihanoukville. Se pare că încă nu sunt suficient de mulți turiști pentru a menține toate cluburile și hotelurile construite.

 

dracula

 

La Otres Beach e chiar mai fain decât era Vama pe vremuri 🙂

otres

 

Am avut trei cămăși în periplul meu prin Asia, deci mult loc pentru banane în dulap 🙂

dulap

Apusul, văzut de la mine din cameră.

apus

Prețuri

Dacă negociezi la sânge, prețurile din Cambodgia sunt cam 75% din prețurile din Thailanda. În goana lor de a obține un câștig cât mai mare, khmerii umflă prețurile artificial și acestea ajung deseori să fie mai mari decât în Thailanda, ceea ce nu e corect, având în vedere gradele de dezvoltare diferite ale celor două țări.

Moneda locală este riel, dar aceasta se folosește doar pentru mărunțiș. 1$=4000 riel. Pentru orice depășește 4000 riel se pot folosi fără probleme direct dolarii, în orice tranzacție.

Cazare:
10-15$/zi cameră hotel (cu aer condiționat)
80$ – 100$/lună cameră guesthouse (cu baie, televizor și aer condiționat, bucătărie la comun)
se plătește separat curentul după contor
100$/lună închiriere motocicletă
20$/lună închiriere bicicletă
30$ viză business pe o lună (50$ dacă treceți pe la Hat Lek)
80$ prelungire viză pe 3 luni
Prețurile la supermarket (e unul singur) sunt similare cu cele din România.
Prețurile de la piață sunt descrise mai pe larg în alt articol.