Eu nu mi-am făcut niciun fel de vaccin pentru Asia de Sud Est, deși mulți m-au avertizat că o să mor pe acolo din cauza diverselor boli pentru care corpul nostru, al europenilor, nu este adaptat suficient. Am avut încredere în starea generală foarte bună a propriului organism și capacitatea lui de a anihila eventuale probleme apărute pe parcurs. Am avut o asigurare medicală, dar asta mai mult pentru că m-au obligat cei apropiați și am vrut să le liniștesc îngrijorarea. Oricum, asigurarea medicală prevedea că trebuie să-mi fac vaccinuri și nu acoperea eventuale probleme survenite din faptul că nu m-am vaccinat. Apoi, era o listă lungă de excepții din care reieșea că sigur compania găsea o chichiță pentru a nu plăti, în caz de probleme. Nu-mi plac deloc asigurările și companiile de asigurare. Le evit pe cât posibil.

animale

Țânțari

Bolile transmise de țânțari sunt Malaria, Febra Dengue, Encefalita Japoneză. În timpul sezonului ploios, țânțarii sunt mai numeroși, deci și posibilitatea ca aceste boli să fie transmise e mai mare. Eu am fost acolo chiar în timpul ploios, iar o perioadă nu am avut niciun fel de apărare împotriva țânțarilor. Mi-am cumpărat cremă pentru piele când am fost la Refugiul Buddhist. Acolo, țânțarii sunt foarte mulți, pentru că nu se fac dezinsecții și tot timpul ești expus. Am fost ciupit de multe ori, chiar și cu acea protecție. Totul a fost ok.

Dacă ai următoarele simptome, e indicat să mergi la medic

  • frisoane
  • durere mare de cap
  • simptome de răceală
  • grețuri, diaree
  • dureri de spate
  • dureri mari de mușchi
  • temperatură mare (peste 40C)

Alte animale

Dacă ești mușcat de vreun animal, trebuie să mergi imediat la medic, și asta chiar dacă ești vaccinat contra rabiei. Pe străzile din Asia de Sud Est sunt la fel de mulți câini ca în România, dar sunt mult mai cuminți. Cât am stat acolo nu m-a lătrat niciunul, nici măcar atunci când treceam cu bicicleta pe lângă ei.

(Apropo, asta mi s-a părut un amănunt foarte interesant. În România ești lătrat de toți câinii comunitari atunci când mergi cu bicicleta. Parcă au un reflex în acest sens. În Asia de Sud Est, acest lucru nu se întâmplă. Oare de ce?)

Alte animale periculoase ar putea fi șobolanii. Am văzut câțiva pe la gunoaie, dar întotdeauna fugeau în direcția opusă și nu spre mine. Maimuțele pe care le-am văzut evitau și ele oamenii pe cât posibil.

Apa

Sub nicio formă nu se consumă apă de la robinet, iar recomandările sunt să nu te speli nici pe dinți și nici fructele/legumele cu acea apă. Eu n-am băut apă de la robinet, dar am ignorat celelalte recomandări. Mi-am spălat fără probleme dinții și produsele în acea apă. Dacă vreți să fiți siguri că nu consumați apă de la robinet, ar trebui ca la restaurant să refuzați gheață din băuturi.

Mâncare

Recomandarea mea este să mâncați doar la restaurante aglomerate, cu un aspect atrăgător. Dacă e multă lume pe acolo, înseamnă că și mâncarea e bună. Cei pentru care igiena personală înseamnă foarte mult pot folosi un pai pentru a nu pune gura pe sticle, pahare sau cutii. Pot folosi șervețele umede înainte de a mânca sau după ce folosesc toaleta.

Febra tifoidă este o infecție cauzată de bacteria Salmonella. Este transmisă prin mâncare contaminată (apă, gheață, fructe, legume, lapte sau fructe de mare). Simptomele sunt febră, dureri abdominale, constipație și scăderea pulsului.

gandaci

Medicamente

Cel mai bine este să aduceți din România medicamentele de care știți că aveți nevoie, sau cele de care credeți că veți avea nevoie. Organizația Mondială a Sănătății semnalează că în Asia de Sud Est este una dintre cele mai mari piețe de medicamente contrafăcute din lume. Așa că medicamentele cumpărate de acolo ar putea să nu fie de cea mai bună calitate.

Vaccinuri recomandate

Vaccin Tetanos / Difterie
Vaccin Hepatita A / Tifoidă
Vaccin Hepatita B / Rabie
Vaccin Encefalita Japoneză

Primele două sunt recomandate ca obligatorii, iar următoarele două ca opționale.