După aproape două luni de călătorii foarte departe de casă, iată-ne ajunși în insulele Seychelles. Zona are un trecut similar cu cel al insulelor Mauritius și Reunion, pe care le-am vizitat anterior, așa că descrierea mea va fi plină de comparații între aceste insule.

Insulele Seychelles sunt formate din cel mai tare și vechi granit din lume. Pădurile tropicale, diferențele de nivel, stâncile de granit creează un peisaj de o frumusețe ce-ți taie respirația. Populația este foarte puțină, densitatea e mică, multe zone sunt sălbatice, nelocuite. Infrastructura este slab dezvoltată. Totul arată vintage, colonial. Cu toate acestea, prețurile sunt mari, aproape de nivelul Reunion, pentru că plătești tocmai această experiență romantică. Te teleportezi într-o Africă aproape sălbatică în care conexiunea la internet este dureros de lentă, dar conexiunea cu natura și trecutul tău ancestral este intensă, de bună calitate.

1stplajaseychelles3  sourcedargentpietre

În Seychelles oamenii sunt creoli. Pentru noi, europenii, asta ar însemna africani, dar de fapt înseamnă o combinație complicată de rase. Dacă întrebi un Seselwa (Seychelloise, Seychellez) ce origini are, un răspuns obișnuit poate fi următorul: bunicul din partea tatălui era chinez, bunica era indiancă; bunicul din partea mamei era african, iar bunica din partea mamei portugheză. Aceste combinații unice, plus trecutul și istoria insulelor, dau populației o identitate proprie și mândria de a fi Seselwa. Prietenul meu Chadley și fiul său:

seselwa

Limba vorbită este creola seychelleză, bazată pe franceză. Dacă în Mauritius, creola locală suna ca o franceză cu un accent simpatic, în Seychelles pronunția extrem de diferită oferă limbii o sonoritate africană combinată cu portugheză. Abia când am citit ceva în creolă, mi-am dat seama că limba locală e felul în care sclavii au auzit și înțeles limba franceză.

Bună Ziua: Bonzour.
La revedere: Oo-rer-vwa.
Te rog: Seel voo play
Scuză-mă: Ek-skew-zay-mwa
Ce mai faci: Comman sava?
Sunt bine, mulțumesc: Mon bien, mair-see.
Mulțumesc: Mair-see.
Cu plăcere: Zher voo zon pree.
Cum te cheamă? Ki mannyer ou appel?
Numele meu e… : Mon appel…

Acestea nu sunt transcrieri fonetice. Chiar așa se scrie în creolă. Colonistul francez îl învăța pe sclavul african: „dire l’eau” (spune apă), iar africanul spunea „dilo”. Așa a rămas în creolă „dilo”. Înseamnă apă. Dar nu trebuie să înveți creolă pentru a te descurca în Seychelles. Aproape orice locuitor poate susține o conversație decentă în engleză sau franceză. Foarte rar, în zone mai izolate, am întâlnit seselwa care cunosc doar franceză.

Fiind o importantă legătură între Africa și India, zona a fost folosită ca o bază pentru navigatori. Francezii au preluat controlul insulelor în 1756. Englezii au început să fie interesați de insule între 1794 și 1810. Pe atunci, administratorul francez din Seychelles nu s-a luptat cu englezii și a negociat capitularea. Astfel coloniștii și-au păstrat obiceiurile și limba franceză (o abordare similară insulelor Mauritius). Colonia a devenit independentă în 1976, ca republică în interiorul Commonwealthului. Din 1979 până în 1991, Seychelles a avut un partid unic și un singur președinte: France Albert Rene. Steagul republicii ar putea fi un simbol al prieteniei între români și maghiari 🙂

steag

Insula Mahe este cea mai importantă. Conține capitala republicii: Victoria. Nu vă gândiți la ceva mare, e un mic orășel cu 24 000 de locuitori. În Mahe am stat în prima săptămână, la Anse Royale. Din cauza vremii, lumea e foarte relaxată, se mișcă încet. Deși corpurile noastre erau aclimatizate și adaptate după cele două luni de tropice, am simțit contactul cu Seychelles ca pe o schimbare. Insulele sunt foarte aproape de ecuator, iar noi am ajuns aici în cea mai călduroasă perioadă a anului. Până și pentru localnici este foarte cald. Aceștia nu ies din casă decât rar, doar atunci când este necesar. Dacă în Mauritius și Reunion făceam ore întregi de exerciții fizice în fiecare zi, în Seychelles suntem parcă lipsiți de vlagă. Mersul de câteva minute până la plajă e un efort considerabil.

Alimentația locuitorilor e bazată pe pește și pe junk. Fructele sunt scumpe și greu de găsit. Mi-au trebuit câteva zile să găsesc câteva surse bune pentru alimentație. Partea bună este că fructele sunt de foarte bună calitate. Cele mai multe sunt sălbatice sau crescute în grădina proprie. Unii comercianți care vând pe tarabe, vând ceea ce strâng din pădure sau de pe marginea drumului. Cocotierii sunt la tot pasul.

ananassoursoup

 

După o săptămână în insula Mahe, ne-am mutat pe insula La Digue, pe care trăiesc doar 2000 de locuitori. Aici mașinile, altele decât cele care trebuie să aprovizioneze, sunt interzise. Se circulă doar pe biciclete. Insula conține cea mai frumoasă plajă din lume Anse Source D’Argent. Voi vorbi în episodul următor despre La Digue.