Deunăzi, priveam calm cum un prieten încerca să omoare o muscă în mașină. „E în față!”, „E în spate!”, poc, trosc, „ah, n-a murit!”. Am deschis geamurile. Degeaba! Musca nu se dădea nici moartă, nici plecată. Mă gândeam, cât timp pierdut, câtă frustrare inutilă pe prietenul meu. Și asta pentru ce? O mică gâdilare pe piele, atunci când insecta se așează pe tine.

0727-killafly

E vorba de acel moment al contactului, explicat în Buddhism. Atunci când ești ignorant în momentul contactului, mintea ta o ia razna și creează o nouă entitate, un nou și temporar „EU”. O simplă gâdilare pe piele nu poate să-ți creeze atât de mult disconfort, atunci când mintea este calmă și urmărește detașată ceea ce se întâmplă. Când mintea este tulburată de iluzii, lăcomie și ură, contactele cu exteriorul sunt doar o scuză pentru ceea ce s-ar fi întâmplat oricum înauntru.

Orice moment este important, indiferent cât de banal ni se pare. Te poate enerva o carte care nu stă cum trebuie în bibliotecă, o mașină de poliție care trece pe stradă sau că banca te-a taxat mai mult decât trebuie. În interiorul tău se întâmplă exact același lucru.

Când am fost în refugiul Buddhist, nu aveam voie să omorâm alte animale, nici măcar țânțari. Ni s-a spus că atunci când avem astfel de porniri, să urmărim ce se întâmplă în mintea noastră. După ce am practicat această non-violență timp de 10 zile, am găsit-o extrem de relaxantă și de eficientă în ceea ce privește timpul câștigat.

Există persoane care nu pot lucra într-o cameră atunci când bâzâie o muscă. Se ridică, o pândesc, o gonesc, o așteaptă. De multe ori e o scuză, pentru că mintea este atât de încărcată, încât nu se poate concentra la ce are de făcut. Treaba pe care urmează să o facă este probabil atât de copleșitoare, încât trebuie să găsească o scuză pentru a întârzia un pic startul. Inutila urmărire a unei insecte inofensive este alibiul perfect.

Aproape de junglă, dacă se punea o muscă pe tine, o puteai goni, dar de ce să te deranjezi? Peste 2-3 secunde se punea pe tine altă muscă. Pierdere de timp. Aspectul muștei deranjante se poate extrapola spre aspecte aparent mai importante ale vieții. Oare cât timp pierzi urmărind să rezolvi probleme minore, aparent deranjante, în loc să te concentrezi la treaba care îți va oferi satisfacție?

Să nu omori!

Porunca din biblie, apare și în cele 8 precepte Buddhiste, este chiar primul: „să te abții de la uciderea altor creaturi”. Este poate unul dintre primele principii antice de management al timpului. Mă refer la gestionarea eficientă a timpului pentru scopul nobil pentru care ai venit pe această lume.

Tu, așa cum te vezi acum, o entitate separată de ceilalți, ai venit în acest univers pentru a învăța ceva. Dacă nu te concentrezi, sala asta de clasă nu te poate ajuta cu nimic. Atunci când ești pregătit să omori degeaba orice ființă (un gândac, o muscă, un câine sau un om), în mod  sigur mintea ta este ignorantă și nu lucrează la scopul nobil pentru care ești aici. Nu te va judeca nimeni într-o altă viață, pentru ce faci. Oricum ești deja într-o mare suferință.

Aceasta este marea problemă atunci când omori, suferința din interiorul tău, nu creatura pe care o omori. Ea nici măcar nu există. Durata ei de viață este neglijabilă și va deveni în scurt timp un nimic în acest Univers, la fel ca și tine. Suferința ta însă nu se va opri.