Înainte să părăsesc Thailanda (din motive de viză), am decis să stau o perioadă la refugiul Buddhist de la Suan Mokkh. În fiecare lună, 60-100 de oameni petrec 10 zile la International Dhamma Center, pentru a trăi simplu, în liniște, aproape de natură, învățând despre Buddhism și meditație.
Am descoperit Buddhismul în urmă cu doi ani, prin cartea „Măestrie fără efort” de Kenny Werner. Am citit câteva cărți despre subiect, materialul preferat fiind „Mintea Zen, Mintea Începătorului” de Shunryu Suzuki și chiar am meditat de câteva ori la templul Zen din București, continuând acasă meditația tip zazen, dar nu în mod regulat.
În cele 10 zile, speram să obțin un impuls sau o încurajare pentru a-mi menține practica și mintea focalizată. Știam că va fi foarte greu, dar a fost extrem de greu, iar beneficiile imense. Deși am fost mereu un singuratic și un autodidact, trebuie să mă înclin în fața forței grupului și a învățăturii transmise direct de la profesor la elev.
O să încep prin descrierea locului acțiunii. Centrul se află în mijlocul unei păduri tropicale plină de țânțari, furnici, gândaci, păianjeni, șopârle, broaște, scorpioni și șerpi veninoși. Încă de la intrare suntem înștiințați despre existența lor și despre faptul că aceste viețuitoare au trăit acolo cu mult înaintea noastră și trebuie să le respectăm. Perimetrul nu este stropit cu insecticid.
Atracția principală a locului (cel puțin pentru mine) sunt cele băi termale, pe care le-am folosit din plin.
Cele câteva săli de meditație și clădiri cu dormitoare sunt legate de drumuri de pietriș sau nisip. Singura sursă de apă potabilă sunt două purificatoare aflate în centrul perimetrului. Sala dormitoarelor este în formă dreptunghiulară, cu verdeață în mijloc. Fiecare cursant primește o cameră de 3/2m, simplă, de beton, cu un pat de beton peste care se pune un preș de bambus, o pernă din lemn, o pătură și o plasă de țânțari. WCurile sunt în afara camerelor și nu au vas de apă. Apa se „trage” cu o apa dintr-o găleată, aruncată în WC cu un castron mai mic. Dușul se face cu același tip de castroane, în curte, cu apa din niște „căzi” mari de apă.
Programul este foarte stufos, cu puține ore libere:
04:30 *** scularea (*** semnifică prin sunetul clopotului)
04:45 citirea de dimineață (un elev citește un capitol dintr-o carte)
05:00 meditație șezut
05:30 yoga
07:00*** meditație șezut
08:00 micul dejun (vegetarian, pe bază de orez și legume fierte, ușoare urme de ou)
După micul dejun, era momentul sarcinilor zilnice. Eu mi-am ales să mătur o sală de meditație, cu încă un coleg. Treaba ne lua cam 20-30 de minute.
10:00*** dhamma talk (discuții despre Buddhism, meditație)
10:45 meditație în mers
11:30* meditație șezut
12:30 masa de prânz
14:30*** dhamma talk
15:30 meditație în mers
16:15* meditație șezut
17:00 cânturi (cântat/recitat în limba Pali)
18:00 ceai (se servesc doar două mese pe zi)
băi termale
20:00*** meditație șezut
20:30 meditație în mers în grup (prin pădure, noaptea, pe întuneric, eu în picioarele goale)
21:00 meditație șezut
21:30 noapte bună
21:45 stingerea
Pe lângă acest program, trebuia să respectăm următoarele reguli pe toată perioada de 10 zile:
– să păstrăm liniște completă (exceptând cazurile de urgență)
– să nu părăsim granițele centrului
– să păstrăm cele 8 precepte
– să nu luăm nicio viață (sunt incluși aici și țânțarii)
– să nu furăm
– să ne abținem de la activități sexuale cu mintea sau cu trupul
– să nu rănim pe alții prin vorbe
– să nu folosim substanțe intoxicante (țigări, alcohol, droguri)
– să nu mâncăm între prânz și răsărit
– să nu dansăm, cântăm, ascultăm muzică, purtăm bijuterii, parfumuri
– să nu dormim în paturi și așternuturi luxuriante
Acesta este tabloul complet pentru ceea ce mă aștepta în următoarele 10 zile și, ca și cum nu ar fi fost de ajuns, am decis să țin post negru.
Continuarea în episodul 2
fantastic, sunt pur si simplu uimita!!! nu stiam ca exista templu zen la bucuresti da-mi si mie adresa te rog. As vrea sa incep si eu ceva de genul asta. Cum te simti acum? Nu ai mancat nimic? Cum te fereai de tantari fara sa ii pleznesti? asta e o aventura extraordinara. Sper sa am si eu parte de asa ceva vreodata. In ce limba citeau si vorbeau? spui ca se canta si in alta limba…ai inteles ceva? Te simti purificat…..mai multe detalii INTIME te rog….in sensul ce simti si cum vezi toata experienta asta. Astept cu interes
Mulțumesc pentru întrebări. Revin cu detalii și răspunsuri în următoarele episoade. Adresa templului din București este http://www.mokushozen.ro/dojo.html
inca ceva…erau si femei? stateati la gramada sau separat?
Da, numărul bărbaților și al femeilor era sensibil egal. Estimativ 35-35. De meditat, meditam împreună, în aceeași clădire, dar pe părți separate. Aveam clădiri de dormitoare separate, băi termale separate și ore de yoga separat. Masa o luam împreună, dar la fel ca la meditație, în părți diferite ale sălii.
Superb!
excelent, mersi de adresa, vad ca au si in bv dar o singura zi. mersi si de raspunsuri, astept mai multe detalii. succes
Caline tată, se zice luxos nu luxuriant.
există și în Română, dar ok, era mai simplu luxos 🙂
Super! Felicitari pentru curaj si vointa. Sper sa revii cu cat mai multe informatii.
Minunat. Asa ma si asteptam sa inceapa relatarea ta.
In ce limba erau lecturile si discutiile?
În engleză, bine înțeles. Cam o oră pe zi cântam în Pali. Suna cam așa http://www.youtube.com/watch?v=d7BH9PtPK5c
Granele sutn si ele acidifiante….
Super! Ma bucur ptr tine. Imi doresc si eu asa o experienta. Mi-a placut f mult cum ai scris si mai ales afirmatia urmatoare, care it’s an eye opener:
„Deși am fost mereu un singuratic și un autodidact, trebuie să mă înclin în fața forței grupului și a învățăturii transmise direct de la profesor la elev.”
BTW, am 2 intrebari:
1. Ce fel de ape termale erau acelea … la compozitia de minerale ma refer (sulfurose, etc)? (just out of curiosity, ca sa stiu ce ‘boli’ preveneau 🙂
2. Acum poti medita mai bine / mai usor atunci cand iti impui?
Multumesc anticipat.
Mulțumesc 🙂
1. Apele erau feroase și sărate. Nu știu ce boli preveneau, dar pentru noi era un confort necesar, după orele alea de meditație. În multe din zile am fost și dimineața și seara. La prânz nu aveam voie pentru că le era frică să nu facem atac de cord pe căldura din mijlocul zilei.
2. Pot medita mai ușor pentru că stau în poziții mai ușor. În cele zece s-au întins destul de bine mușchii care mă țineau (în special șoldurile și mușchii fesieri). Mi-am propus să fac mai multe sesiuni, trei de jumătate de oră, răspândite pe parcursul zilei. În rest, fac același efort să-mi mențin mintea concentrată pe respirație, acesta e defapt și obiectivul principal.
Salut Călin. Ce cărți/filme artistice/documentare ai recomanda pentru cunoașterea învățăturilor Buddhiste și a practicilor Zen? Am văzut că ai spus despre cartea „Mintea Zen, Mintea Începătorului”. În afară de asta, ce poți să mai recomanzi?
Am văzut pe piață o grămadă de cărți despre aceste subiecte, dar, deși sunt sigur că mesajul transmis este același, contează foarte mult și modul în care e așternut pe hârtie.
Așadar, care consideri că sunt primii pași pentru o persoană care este la începutul unei călători spirituale?
Merci! O zi faină
Probabil cel mai bine e ca la început să asiști la niște seminarii și să petreci câteva zile într-un cadru buddhist, apropiat celui pe care-l descriu eu mai sus. În acest fel învățătura va fi transmisă către tine de la un maestru experimentat și din cauza situației noi în care vei fi, mintea ta va fi mult mai focalizată pentru a se concentra pe acele idei noi.
Poți să încerci și din cărți, e posibil să meargă, depinde cât de obișnuit ești cu modul autodidact.
Filme, recomand următoarele:
Spring, Summer, Fall, Winter and Spring
Siddharta
Samsara
Milarepa
Peaceful Warrior
Zen (japonia, 2009)
Cărți
Peaceful Warrior
Teachings of Zen MAster Dogen
Siddharta
de Buddhadasa Bhikku: ABC of Buddhism, Practical dependant Origination, The Natural Truth of Buddhism