În acest articol explic cum să rămâi raw vegan atunci când călătorești prin Thailanda. Cu puțină planificare și determinare, demersul e destul de ușor de atins, dar din ce am citit pe net, am văzut că unii n-au reușit să rămână nici raw, nici vegani și nici măcar vegetarieni.

2013-05-19-010

Probabil este visul oricărui frugivor sau raw vegan să trăiască o perioadă la tropice. Eu am ales Asia de Sud Est, iar până acum am trecut prin Malaezia, Thailanda și Cambodgia. Deși fructele sunt relativ ușor de găsit, stilul de viață al oamenilor nu este nici pe departe raw sau vegan. Malaezia are o bucătărie celebră pentru varietatea sa, îmbinând rețetele locale cu cele chinezești și indiene. În Thailanda mâncarea de bază este orezul, fiert sau prăjit, în combinație cu carne, totul fiind extrem de picant.

2013-06-02-350

Disponibilitate
Fructele și legumele se găsesc în supermarketuri, piețe ude (wet markets, corespondentul piețelor de la noi) sau tarabe. În Thailanda, putem vorbi de o cultură a tarabelor. Aproape fiecare casă are în față o tarabă prin care vinde ceva. Așa că e foarte probabil să găsești o tarabă de fructe mergând pe stradă. Taraba poate fi și mobilă. Unii vând direct din mașină sau din motociclete cu ataș.

Amatorii de fast food frugivor, găsesc peste tot tarabe mobile cu fructe servite gata tăiate, pentru a fi consumate imediat. Mai toate restaurantele au în meniu opțiunea „fructe tropicale proaspete”.

Calitate
Comparativ cu ce găsim în România, fructele și legumele thailandeze sunt mult mai bune calitativ. Nu sunt certificate bio, dar se vede că sunt, după numărul de furnici și alte gâze care umblă pe ele. Verdețurile sunt toate găurite, semn că nu cumpărătorul e primul care mănâncă din ele. Gustul este mai bogat pentru că solul nu a fost bombardat ani de zile cu tot felul de chimicale.

Opțiuni
Cel mai simplu e să consumăm fructe gata curățate pentru noi, dar asta poate deveni foarte scump, având în vedere cantitățile de fructe necesare unui raw vegan. Asta poate fi o opțiune de urgență, atunci când ne este foame sau vrem să gustăm un anume fruct.
O altă opțiune de urgență sunt fructele uscate vândute în magazine. În orice magazin am găsit sundried banana sau curmale uscate. Atenție, unele pot avea și alte ingrediente cum ar fi zahărul sau mierea. Deși multe pungi nu aveau detalii în engleză, te poți uita după procentaje. Dacă scrie de exemplu กล้วย 100%, înseamnă că nu sunt alte ingrediente. Dacă scrie กล้วย 95%, น้ำตาล 5%, înseamnă că mai e un ingredient, probabil zahăr sau miere.
Grosul alimentelor se poate cumpăra din piețe, sau eventual supermarketuri și am ierarhizat fructele, în funcție de ustensilele necesare pentru a fi consumate.

Fără ustensile:
Banana – eu i-aș spune pâinea raw veganului în Thailanda. Sunt foarte ieftine, iar atunci când le găsești coapte au prețuri chiar derizorii. Se vând la calup, nu la kilogram. Un calup de 20 de banane mici poate costa 1 leu. Sunt multe feluri de banane, dar eu le-aș rezuma la trei. Bananele Cavendish, cele comercializate în România, mai rare și ceva mai scumpe; Bananele mici (cât degetele de la mână).

2013-05-23-075

Bananele scurte și groase. Acestea din urmă cred că sunt folosite în special la gătit, dar eu le-am consumat fără probleme crude, atunci când erau coapte suficient. Sunt ceva mai fibroase decât bananele Cavendish.

2013-05-24-102

Atunci când avem șervețel umed
Aceste fructe pot fi deschise cu mâna, dar apoi avem nevoie de șervețel umed pentru a ne spăla.
Mangosteen – des întâlnit, prețuri între 3-4 lei/kg.

mangosteen
Rambutan – la fel de des întâlnit, prețuri 3-4 lei/kg
Custard Apple – fructul care omoară cancerul, e ceva mai scump 8 lei/kg

2013-06-06-464
Snake Fruit – gust de limonadă cu mult zahăr. Nu mâncați prea multe. Constipă. 8 lei/kg

photo

Atunci când avem cuțit
Mango – cel galben și dulce e cel mai bun. Cel verde e tare și acrișor. Thailandezii îl folosesc la salte. Preț – 5-6 lei/kg

mago
Ananas – ceva mai dulce decât în România, de obicei se vinde gata curățat.
Durian – regele fructelor, dulce, gras și urât mirositor. Din cauza mirosului, cel mai bine e să consumați durian direct acolo unde-l cumpărați. În unele locuri sunt interdicții de a intra cu durian în mijloacele de transport.
Jackfruit – acesta este prea mare, prea greoi și prea greu de tăiat. Cel mai bine îl cumpărați direct curățat.

04

Atunci când avem cuțit și lingură
Pepene – eu îl tai în două și mănânc cu lingura din el. 2 lei/kg
Dragon Fruit – asemănător în interior cu kiwi, dar nu e prea dulce

dragon fruit

Atunci când avem apă, unde să spălăm
Roseapple și Star fruit acestea sunt merele Thailandeze. Au un gust apropiat de mărul nostru dar sunt mai moi și mai acrișoare

rose apple

star fruit
Verdețuri – orice e verde, cu frunze, se poate mânca. Unele sunt picante.

Trebuie să verificați la hotelul/hostelul la care stați. Unele nu acceptă mâncare din exterior și puteți avea surprize neplăcute.

Acestea sunt fructele principale în Thailanda. Este imposibil să nu le găsiți foarte ușor, având în vedere abundența de tarabe din orice oraș. Eu nu am găsit fructe proaspete într-o singură localitate și asta pentru că am ajuns prea târziu și piața s-a închis. Atunci am cumpărat fructe uscate din magazin.

Succes!