În urma situaţiei de panică declanşată de CronoaVirus, oamenii şi-au făcut provizii, produsele cele mai des întâlnite fiind făina și uleiul de floarea soarelui. Se pune problema ce fel de provizii ai putea face respectând cele 8 Principii Nutriționale în Favoarea Metabolismului. Sigur, discutăm aici despre înmagazinarea unei cantități mari de nutriție într-o formă neperisabilă, nu despre variantele optime. A fost un exercițiu interesant să proiectez o astfel de aprovizionare. Iată rezultatul unor cantități recomandate pentru 1 an de zile de stat acasă:

 1. Zahăr alb (200 kg)
  Carbohidrații simpli sunt tipul de energie preferat al celulei (principiul 2). Avem nevoie de zahăr în acest context pentru a funcționa optim și pentru a menține hormonii de stres la cote scăzute. O variantă mai bună decât zahărul ar fi mierea neprocesată (aprox 240 kg) sau să cumpărăm 100 kg de fructoză și 100 kg zahăr. Fructoza ajută mai mult metabolismul decât glucoza.
 2. Brânză tare, maturată (37 kg, aproximativ o roată de Parmigiano Reggiano)
  Brânza ține aici locul laptelui, fiind lapte condensat. Parmigiano Reggiano este o brânză ce nu folosește altceva decât cheag de origine animală și sare. (principiul 3,4,6)
 3. Gelatină pudră (18 kg)
  O proteină potrivită pentru consumul uman pentru că lipsește aminoacidul triptofan (principiul 4). Se poate folosi la crearea unor „prăjituri” gelatinoase cu zahăr și apă.
 4. Ficat de Vită (10 kg)
  Se poate prăji în ulei de cocos, transforma în pateu și depozitat la congelator. Poate fi consumat săptămânal și vine cu un aport consistent în vitamina A, B12, cupru și zinc (principiile 6,7).
 5. Ulei de cocos (6 litri)
  Este o bună sursă de energie sub forma grăsimilor saturate (principiul 3) și are efect antimicrobian în intestine.
 6. Vitamina D (4 000 000 UI)
  Trecem la partea de suplimentare. Dacă vom sta mai mult în casă sau un scenariu apocaliptic ne împiedică să primim suficient soare, vitamina D vine să suplinească lipsa. (principiul 7)
 7. Vitamina C (3 kg, pulbere tamponată, ascorbat de sodiu)
  Omul, celelalte primate și porcușorii de guinea nu-și pot produce singuri vitamina C necesară. În lipsa produselor proaspete, suplimentarea cu câteva grame de vitamina C pe zi este obligatorie. (principiul 7)
 8. Complex Vitamina B
  Preventiv, e inteligent să ne asigurăm că avem necesarul de vitamine B. Nu trebuie achiziționat un complex de vitamine B. Eu aș cumpăra Vitamina B1, B2, B3 (niacinamidă) și B6 în cantități mari, pastile de 250mg. Organismul uman are nevoie de cantități foarte mici, de ordinul a 3-4mg din fiecare. Pastilele se pot tăia în firmituri mici și experimentate zilnic diverse cantități. Vitamina B12 este asigurată din ficat și brânză. (principiul 7)
 9. Vitamina K
  Pentru că verdețurile lipsesc, e prudent să suplimentăm cu K2 (200 mcg / 3 zile).
 10. Magneziu, Sodiu, Potasiu
  Sunt minerale ce pot fi introduse ușor prin apa de băut. Clorură de magneziu (5kg), clorură de sodiu / sare (5kg, există și în brânză), clorură de potasiu (1kg). (principiul 6)
 11. Fructe uscate
  Alimentele prezentate până la punctul 10 ating necesarul nutrițional, dar este o dietă total neatractivă. În limita spațiului disponibil și a resurselor, se pot achiziționa produse mai apropiate de cele naturale. Fructe uscate: curmale, smochine, stafide.
 12. Fructe / legume congelate
  De obicei se găsesc în comerț mure, afine, cireșe dar se pot congela și mere, banane și citrice în diferite feluri.
 13. Gem / chutney
  Fructele se pot face gem, fierte cu zahăr și depozitate în borcane mari. Chutney este o variantă de gem indiană ce folosește oțet și condimente, nu doar zahăr. Merge excelent cu brânză

Pentru a rezolva problema apei se poate folosi un distilator. Prin distilare se elimină aproape orice murdărie existentă în apă, iar aceasta devine pură. În apa distilată se pot adăuga clorura de magneziu, de potasiu și sarea, plus zahăr și vitamina C pentru a ajuta la hidratare și a nu drena minerale prețioase din organism.

Această listă de cumpărături te poate ajuta să supraviețuiești un an. Sigur, este o variantă mai ușoară să cumperi conserve, dar conservele conțin de obicei uleiuri vegetale sau de pește (grăsimi polinesaturate toxice – principiul 3) și alte substanțe problematice (conservanți, sulfiți, nitrați). Cele mai multe produse gata preparate sunt proiectate astfel încât să crească profitul companiei producătoare, iar sănătatea pe termen lung a individului este trecută în plan secundar. Cele mai multe conserve conțin pește (principiul 3) și fasole (principiul 4), produse nerecomandate, dacă un metabolism optim este ceea ce se urmărește. Produsele fermentate conțin un tip de acid lactic ce este chiar mai dăunător decât cel produs de corpul uman (în timpul unui efort intens sau când este bolnav) și trebuie evitate mai ales de către cei cu probleme de permeabilitate în intestine. (ptincipiul 5)

Lista de mai sus este pentru un caz ipotetic. Nu recomand aprovizionarea în panică. Citește:

Corona Virus – Cui Bono – ep 1,
Corona Virus – Cui Bono – ep.2,
Corona Virus – Cui Bono – ep.3,