Primesc foarte multe întrebări pe paginile de socializare la Haplea Fructaliu. Multe dintre ele arată că deși oamenii sunt bine intenționați să adopte un regim sănătos de viață, nu cunosc prioritățile, adică acele schimbări în stilul alimentar care ar aduce cele mai mari beneficii. Unii se ocupă de amănunte de reglaj fin, când încă n-au schimbat esențialul. În acest articol, voi trece în revistă aceste priorități, urmând să le dezvolt pe fiecare în parte, în episoadele viitoare.

1. Evită supraalimentarea
Poți avea o dietă proastă, cum este cea standard, și să o duci bine doar prin evitarea supraalimentării. Asta e explicația „bunicii longevive”, acel argument clasic: „bunica mea a mâncat slănină cu ceapă și mămăligă și a trăit până la 90 de ani”. Bunicii noștri, cei de la sate, munceau foarte mult pentru a obține mâncarea, iar din această cauză, supraalimentarea era imposibilă. Conexiunea între mișcarea fizică și hrană era încă strânsă.

În zilele noastre această conexiune nu mai există. Nu mai muncim fizic, în mod direct pentru mâncare. Putem să mâncăm fără să mișcăm un deget. Ne e mult mai greu să apreciem cât să mâncăm. Pentru a evita supraalimentarea, trebuie în primul rând să facem mișcare în fiecare zi, pentru că organismul nostru e proiectat pentru asta, iar în al doilea rând trebuie să facem o distincție între foamea mentală și foamea fizică. De prea multe ori folosim mâncatul ca pe o distracție mentală și nu ca pe o necesitate fizică.

2. Alege alimente neprocesate la foc
Organismul nostru a evoluat în zeci de milioane de ani cu alimente crude, neprocesate la foc. Așadar este cel mai bine adaptat să proceseze și să extragă nutrienții esențiali din astfel de alimente. Dacă avem posibilitatea să alegem între alimente crude și gătite, ar trebui să alegem alimentele crude. Alimentele gătite sunt denaturate și produc în corp dezechilibre care se accentuează în timp. Corpul nostru nu este echipat să le proceseze în mod optim. De aici și modul nostru ciudat de a ne raporta la alimentele gătite. Multe dintre ele ne dau dependență.

3. Alege alimente întregi, nerafinate
În natură, nu există zahăr alb, uleiuri, pudre proteice sau vitamine izolate. Organismul nostru așteaptă macro sau micro-nutrienții la pachet, în anumite parități. Toate celulele se hrănesc cu carbohidrați simpli. Atunci de ce nu este bine să mănânci zahăr alb? Pentru că organismul se așteaptă să primească la pachet cu acești carbohidrați simpli alți nutrienți cheie pentru metabolizarea lor: apă, fibre, proteine, vitamine, minerale, enzime; nutrienți ce s-ar găsi în fructe de exemplu. Dacă nu primește acești nutrienți, se vede nevoit să folosească resurse interne pentru a metaboliza carbohidrații din zahărul alb, iar utilizarea va fi oricum defectuoasă. În timp vor apărea invariabil deficiențe, respectiv boli. Alimentele întregi, nerafinate sunt cea mai bună alegere pentru funcționarea optimă a digestiei și absorbția nutrienților.

4. Nu combina alimentele
Cel puțin la început, după ce ai trecut pe o alimentație crudivoră și nerafinată, nu fă combinații de alimente. Această măsură va aduce mai multe avantaje, printre care prevenirea supraalimentării, o digestie mai bună și scoaterea din alimentație a unor alimente redundante sau chiar nocive. Pe ideea: pot să fac din acest aliment o masă? Dacă nu, atunci nu are ce căuta în alimentația mea. Mai târziu, când devii mai experimentat și înțelegi cum se pot combina diverse clase de alimente, poți încerca anumite combinații.

5. Acoperă cele mai posibile deficiențe
Ideal ar fi să obținem toți nutrienții esențiali din alimente întregi, dar uneori nu este posibil, din cauza stilului modern de viață. Trebuie să ne documentăm în cazul căror micronutrienți pot apărea deficiențe și de ce. Exemple de astfel de nutrienți sunt:

  • Vitamina B12 – insuficientă din cauza populației reduse de bacterii care ar trebui să producă B12 în intestinul nostru subțire. Am vorbit pe larg despre B12 într-un articol.
  • Vitamina D – insuficientă din cauza expunerii reduse la soare a pielii, din cauza loțiunilor de protecție solară. În zona temperată, corpul poate produce vitamina D prin expunere la soare doar între lunile aprilie și octombrie.
  • Iod – unele soluri sunt sărace în iod, de aceea trebuie uneori suplimentat, mai ales dacă nu e folosită sarea iodată.
  • Omega 3 – pe dieta vegană, corpul se poate adapta la un nivel mai mic de omega 3 din alimentație, dar până atunci trebuie suplimentat cu o lingură de semințe de in sau de chia. O altă variantă este omega 3 din alge. Mai multe detalii despre Omega 3 într-un alt articol.
  • Fier – femeile aflate înainte de menopauză trebuie să fie atente la fier, pentru că ele pierd prin menstruație o parte din rezerve.
  • Seleniu – necesarul zilnic de seleniu se poate atinge dintr-o singură nucă braziliană.

Trebuie să aflăm dacă suplimentarea ar putea avea efecte adverse. Nu vrem să facem mai mult rău decât bine prin suplimentare. De exemplu, din nutrienții menționați anterior, studiile au arătat că B12 nu produce probleme, chiar în cantități colosale, dar iodul poate deregla tiroida în special la femei.

6. Calitatea alimentelor
După ce am făcut schimbările menționate anterior, putem să ne concentrăm asupra calității alimentelor. Faptul că le consumăm neprocesate termic și nerafinate ne oferă un feedback imediat despre calitatea lor. După un timp în acest stil de viață natural vom avea mai multă experiență în a deosebi alimentele bogate în nutrienți de cele sărace. Corpul nostru va deveni mai curat și va reacționa imediat atunci când i se oferă o marfă „murdară” și de o calitate proastă. Putem să ne orientăm pe cât posibil pe producția locală, să dezvoltăm chiar relații strânse cu producătorii locali. Să-i întrebăm cum produc acele alimente, cum le cresc, ce substanțe folosesc. Dar n-ar trebui să ne limităm la asta. Prin transport, avem acces la o serie de alte alimente utile.

Acestea sunt cele 6 schimbări în stilul alimentar care vor produce cele mai rapide rezultate în sănătatea corpului. Dacă vă concentrați pe fiecare, în ordine, atunci când vă e foame, sănătatea voastră se va îmbunătăți considerabil și rapid. Voi dezvolta fiecare prioritate separat în clipurile ce urmează.

12604822_462913323898975_4505686347756329136_o

Pin It on Pinterest