Prețul nomadismului

O întrebare frecventă pe care o primesc în legătură cu nomadismul este cât costă? Care sunt prețurile în zonele în care mă duc? În acest episod, nu voi discuta despre prețuri concrete, pentru că acestea pot varia mult, în funcție de stilul de viață al nomadului, însă voi discuta despre aspecte generale prin care cititorul își poate face o idee despre saltul financiar necesar de la viața de sedentar la cea de nomad.

Aspectele ce trebuie luate în considerare sunt următoarele:

  • Costuri de deplasare (spre sau în țara de destinație)
  • Costuri de viză
  • Asigurarea de călătorie
  • Chiria
  • Costul produselor/serviciilor de bază
  • Costul produselor/serviciilor sofisticate
  • Suprataxarea străinilor
  • Zonele ieftine ale globului pot costa mai mult decât zonele civilizate, în funcție de stilul de viață.

Costuri de deplasare

Viața de nomad presupune că te deplasezi periodic într-o altă țară sau zonă, iar aceasta poate fi cu avionul. Zborurile cu avionul pot fi scumpe, iar asta va crește suma pe care un nomad o cheltuie anual. O metodă pentru a diminua costul zborurilor este vânătoarea de oferte ieftine. Mai ales dacă ținta următoare este vagă, ai putea să mergi undeva doar pentru că e ieftin.

Poate ești în Cambodgia și găsești un chilipir de 40€ Phnom Phen – Cairo. Poate nu doreai să mergi în Egipt, dar cum ți se termină viza în Cambodgia, ți se pare interesant să ajungi în Egipt și să petreci acolo o lună, în care poți vizita piramidele și alte monumente (mai multe despre oferte de zbor, în episoadele următoare).

Odată ajuns la destinație, trebuie să fii bine documentat despre posibilitățile prin care poți ajunge la destinație. Acum, în zonele în care există Uber sau un autobuz civilizat din aeroport până în oraș, totul e simplu. Dacă acestea nu sunt disponibile, trebuie să cunoști prețurile obișnuite ale taxiurilor și să negociezi cu șoferii. Altfel, prima cheltuială în noua țară poate fi mai mare decât era cazul.

În privința călătoriei în interiorul țărilor. Transportul în comun ar putea fi prea incomod, prea nesigur sau inexistent, astfel că e posibil să ai nevoie de un taxi pentru a ajunge în diverse locuri sau chiar pentru a te deplasa între orașe.

Continuarea pe patreon…