Cum se spune la ciclism, astăzi a fost etapa regină din provocarea „7 zile, 7000m urcare pe munte, cu pepeni”. Mă așteptam să fie cel mai greu în Piatra Craiului. Era cea mai mare diferență de nivel, drumul dificil și mai veneam și după alte 5 zile conescutive de munte. Ca să fie și mai complicat, a plouat pe părțile grele de traseu.
Traseu:
Zărnești – ieșire spre Cabana Plaiul Foii
Stânga spre Cabana Curmătura (dungă galbenă/dungă albastră)
Urcare pe Valea Crăpăturii (dungă galbenă)
Din Șaua Curmăturii, dreapta spre Vârful Turnu (punct roșu)
Urcare spre Vârful Padina Popii (punct roșu)
Coborâre pe Brâna Caprelor până în Zărnești, via Colții Chiliilor (dungă albastră)
Date tehnice:
Distanță 23.9km
Timp efectiv 5:35 ore
Ascensiune 1361m
vezi mai multe pe strava
Am plecat târziu în expediția de azi. Corpul meu a cerut mai mult timp de refacere după cele 5 zile în munți. Abia m-am sculat pe la 10. Am pornit la ora 12 din Zărnești și am luat drumul cu bandă galbenă/albastră spre Cabana Curmătura. Cărarea urcă lin, pe sub munte și pădure. Pe măsură ce urci, se pot vedea foarte frumos casele din oraș și vilele de pe drumul spre Cabana Plaiul Foii. Vremea era frumoasă, dar deasupra muntelui se adunau nori negri amenințând cu o ploaie.
Am mers apoi pe dungă galbenă, care începe să urce pe Valea Crăpăturii. Cum am început să urc, a venit și ploaia, așa că a trebuit să mă opresc să mă echipez. Culmea este că nu m-a plouat deloc până acum în primele 5 zile, iar astăzi a fost singura zi în care am fost echipat „de munte”, adică am avut ghete, pelerină de ploaie, rucsac, apă și merinde. În zilele precedente am urcat în tricou și sandale fără să-mi iau nici măcar apă. Nu-mi plac ghetele, dar în caz de ploaie și pe un drum atât de complicat, nu m-aș fi descurcat în sandale. Le-am folosit doar pe părțile dificile.
După Valea Crăpăturii, urmează o parte și mai grea, urcarea spre Vârful Turnu. Aceasta e recomandată doar celor experimentați și într-o formă fizică bună. Este foarte periculos, mai ales când pietrele sunt ude, așa cum erau azi.
Sus în vârful Turnu, am admirat priveliștea, deși vizibilitatea nu era foarte bună.
După o scurtă perioadă de odihnă și hidratare am plecat spre Vârful Padina Popii pe punct roșu. Traseul de creastă în Piatra Craiului e extrem de greu. Trebuie să fii în formă, să ai un echilibru bun și să fii foarte atent pentru a-l trece. Țin minte că în liceu am făcut aproape toată creasta sudică alături de un prieten și a fost unul dintre cele mai grele treburi pe care le-am făcut vreodată. Am plecat la 6 dimineața de la Cabana Curmătura și ne-am întors în Zărnești la ora 11 noaptea, timp în care am avut doar vreo două scurte pauze de masă.
Am întâlnit apoi drumul dungă albastră și am hotărât să cobor. Era deja târziu și doream să mă aventurez mai departe pe creastă. Coborârea pe Brâna Caprelor e la fel de dificilă, dar drumul e mult mai bun pentru coborâre decât cel pe care am urcat. E un grohotiș pe care, dacă știi să mergi, poți coborî ca pe schiuri. Te lași purtat la vale pe pietre. N-oi fi eu Kilian Jornet, dar m-am descurcat. 🙂
În coborâre am găsit apă într-o stâncă. Chiar aveam nevoie, pentru că mi se terminase. Nu știu dacă mi s-a părut așa, pentru că mi-era sete, dar apa a fost super.
Am ajuns apoi la refugiul Diana. Arăta SF, iar Diana nu era acolo.
De la refugiu, coborârea a devenit mai ușoară, drumul mai prietenos. Într-o poiană mi-am schimbat încălțările, am trecut din nou pe sandale și pe alocuri am mers desculț. Am trecut pe lângă o mănăstire foarte bine gospodărită. Aveau chiar panouri solare.
Drumul se unește apoi cu dungă galbenă și am revenit pe aceeași cărare în Zărnești. A fost de departe cea mai grea zi din toate cele de până acum. Piatra Craiului e un munte dificil, dar merită încercat.
Frumos Piatra Craiului pacat ca nu prea are surse de apa. Eram prin clasa a 10 a cand m-am hotarat cu un grup de prieteni sa facem creasta nordica. Am plecat de la Curmatura la 7 dimineata, tin minte ca am ajuns la varful La Om dupa vreo 8 ore si apoi la refugiul Grind nu am gasit deloc apa, ceea ce ne-a facut sa continuam pana am ajuns la destinatie, in satul Ciocanu pe la ora 23. Mancaseram un cartof crud in speranta ca ne trece setea dar amidonul ala mai rau ne-a facut :))
Eu nu mai știu cum a fost cu apa la aventura mea pe creasta sudică în liceu, dar la mine aveam o pungă de grisine și două sanvișuri. Mult prea puțin. Astăzi am găsit apă pe coborâre și a fost foarte bună 🙂
Salut! Nu stiam ca esti in zona. Am urcat si eu in creasta vineri, 23 August, cred ca la o zi dupa tine. Niste descarcari electrice ne-au bagat in sperieti… Uite aici povestea turei:
http://mihai-munteanu.blogspot.ro/2013/08/adventures-on-piatra-craiului-ridge.html
Da, a fost o zi după mine. Eu am prins aceleași descărcări pe Clăbucet, în aceeași zi. Faină tură. Bag seama că destul de rapidă. Eu mi-am luat totuși gps-ul și, în afară de câteva erori, a fost ok.
Buna! Eu si prietenul meu suntem fani Piatra Craiului – el fiind de loc din Zarnesti. Am vazut ca ti-ai propus la inceputul calatoriilor sa mananci numai pepeni si vroiam sa stiu daca ai si reusit. Urcarea prin Valea Crapaturii e foarte grea – eu inca nu m-am incumetat pe acolo – si ma gandeam cum ai urcat cu pepenii. Banuiesc ca ai avut numai pepeni…
Oricum, tot respectul pentru cele 7 trasee. Eu inca incerc sa gasesc mancarea potrivita cand merg pe munte – nutritiva si putin voluminoasa. Cochetez cu raw-veganismul si mananc foarte multe fructe, insa pe munte mi-e greu sa mananc cum mi-as dori.
Am renunțat până la urmă la ideea cu căratul pepenilor. Am mers light, în primele 5 zile doar în tricou, short și sandale 🙂 Am mâncat aproape numai pepeni, dar am mai trișat cu câte două lingurițe de semințe de in pe zi și câteodată o salată de roșii și verdețuri. Pe Piatra Craiului am avut 200g de curmale pe care le-am mâncat pe vârf. Cred că fructele uscate sunt cea mai bună hrană pe munte, presupunând că ai surse bune de apă pe drum.
….si ai pierdut o unghie….galbena!!!!hahahahahhahahah
apa puteati gasi intr-o zona numita La table. La vreo jumatate de ora de refugiul Grind.