patong
Patong este cea mai faimoasă stațiune din insula Phuket, neoficial intitulată capitala distracției în Thailanda. Activitățile pe care le poți face ziua sau noaptea sunt limitate doar de bugetul disponibil. Stațiunea dispune de sute de magazine, restaurante, baruri, discoteci și centre de masaj. Ești asaltat la tot pasul de oameni care vor să-ți vândă ceva sau să-ți ofere un serviciu.
patong street

Patong Beach
patong beach
Plaja din Patong se întinde pe toată granița vestică a stațiunii. Are 2.5km în lungime, un nisip alb și foarte fin. Turiștii se delectează cu zboruri cu parapanta, plimbări cu banana gonflabilă sau cu scuterul de apă. Pe toată lungimea plajei există tarabe cu mâncare, accesorii de plajă și terase. Pe plajă, negustorii ambulanți îți oferă fructe, băuturi, pălării, brățări personalizate sau diverse servicii: masaj, pictură pe piele sau pedichiură. Pentru că plaja este îndreptată către vest, seara se pot vedea apusuri fabuloase.

apus

Bangla Road – Tiger Barbangla road

Centrul distracțiilor nocturne este pe Bangla Road. Bombardamentul de lumini, muzici date la maxim și comercianți care te asaltează din toate părțile poate fi copleșitor la început. Pe la jumătatea străzii, Tiger Bar tronează ca un veritabil centru al păcatului.
tiger bar 1

Sunt cluburi cu muzică live în care predomină trupele de coveruri, dar am găsit și un bar de blues unde am cântat cu muzicienii locali:

Prostituția
tiger bar 2

Prostituția este ilegală în Thailanda, dar tolerată și prea răspândită pentru a putea fi trecută cu vederea. Într-un Go-Go bar, acțiunea se desfășoară în felul următor. Te așezi la bar, comanzi ceva de băut, după care vor veni la tine diverse femei. Dacă ești interesat de una dintre ele, îi poți oferi ceva de băut și de aici începe „idila”. Cum engleza nu e punctul lor forte, există două jocuri prin care poți socializa cu ele. Unul este 4 în linie, iar altul jackpot.
4 in linie
Întâlnirea poate continua în privat, dar pentru asta trebuie plătit „bar fine”, o taxă la bar, iar apoi plătești și femeia. După această întâlnire, ea poate deveni chiar prietena ta, iar tu sponsorul ei, aceasta fiind probabil povestea majorității cuplurilor de bărbat străin – femeie thailandeză, foarte des întâlnite în Patong.

Cele mai multe femei de bar din Thailanda, au o poveste similară. Au făcut un copil de foarte tinere, după care s-au despărțit de soț, au lăsat copilul în grija bunicii și s-au mutat într-o zonă turistică pentru a face bani. Tot profitul îl trimit acasă pentru creșterea copilului. Pentru ele, e extraordinar să trimită acasă 2-300 euro/lună, iar dacă te gândești că un pensionar american care locuiește în Patong poate avea un venit de 3-8000 euro lunar, înțelegi ciudățenia cuplurilor pe care le vezi în stațiune.

Banzaan Market
banzaan market
Frugivorii au nevoie de o sursă sigură de fructe și legume proaspete. Spre norocul meu, locuiam la 3 minute de piața principală din oraș. Curată, bine aprovizionată și aranjată, Banzaan Market este frecventată atât de localnici cât și de turiști. În afară de piața principală, în stațiune există multe piețe mai mici, sau pur și simplu tarabe cu fructe, răspândite pe străzi. Câteodată mai găsești un fermier venit cu o camionetă plină cu fructe pe care le vinde în stradă, la jumătate din prețurile de piață. Există și o opțiune mai scumpă: fructe gata curățate pe stradă, de vânzători ambulanți.
fruit stal

Fructe la prima încercare

În Patong am avut timpul și posibilitatea să încerc în continuare fructe exotice la prima degustare. Mangosteen, seamănă la gust cu un strugure, dar e mult mai dulce.
mangosteen

Rambutan, similar cu lychee.
2013-05-19-011

Mangoul galben este extraordinar de dulce. Când este copt, poate fi mâncat cu lingurița și este mai dulce decât mierea. E ca și cum ai mânca o prăjitură cu o consistență de gelatină. A fost fructul pe care l-am mâncat cel mai mult, după ieftinele banane.
mago

Star fruit și rose apple sunt merele thailandeze, apropiate ca gust și consistență cu merele de la noi, dar mai moi și cu un gust mai acrișor.
star fruit
rose apple

Dragon fruit are un aspect spectaculos, dar la gust este oarecum fad și are puțin zahăr. La consistență seamănă cu un kiwi, are și niște semințe similare.
dragon fruit

Snake fruit este un fruct țepos, cu o coajă ce amintește de pielea unui șarpe, de aici și denumirea. Pulpa are gust de limonadă cu mult zahăr. Nu se recomandă să consumi o cantitate prea mare. Poate constipa.
photo

Frugivor la restaurant

În Patong și în Thailanda în general, aproape orice restaurant are în meniu opțiunea „Platou cu fructe proaspete”, ceea ce a rezolvat dilema „ce comand atunci când ies în oraș?”.
platou de fructe

Alte opțiuni sunt „salată verde” (fără dressing) și shake de fructe (cu specificația fără zahăr, fără lapte sau alte prostii). Mango shake:
mango shake

Transport

Stațiunea e suficient de mică pentru a fi parcursă pe jos. Pentru cei care nu vor să meargă, sau vor să călătorească într-o altă stațiune, există suficiente opțiuni. Cel mai folosit mijloc de transport este Tuk-Tuk. O mini-camionetă cu două bănci în spate, în care e plăcut să mergi în aer liber, răcorit de briză. Unele Tuk-Tuk-uri au sistem audio și de lumini. Călătoria se transformă astfel într-o vizită mobilă la discotecă. Tuk-tuk-uri așteptând clienți:
tuk tuk
Alte opțiuni sunt taxiurile (limousine) sau taxi-scuterele. Tariful se negociază înainte pentru orice opțiune și orice traseu. Autobuzele mari și albastre, fiind foarte lente, sunt folosite în special de localnici.

Templu budist
patong wat 2

Ziua Vesak m-a prins în Patong.  Buddhiștii sărbătoresc atunci nașterea, iluminarea și moartea lui Buddha. În Thailanda este sărbătoare națională. Barurile și cluburile de noapte sunt închise, vânzarea alcoolului e interzisă.
patong wat 3
Am vizitat atunci templul din Patong (Patong Wat). Este chiar la intrarea în nordică din Patong, înconjurat de case vechi. Este o oază de liniște și amintește de vremurile când Patongul era doar un sat nedescoperit încă de turiști. Din păcate am ajuns prea târziu și am pierdut procesiunea religioasă. Nu era nimeni la templu.
patong wat 1
patong wat 4

Vremea

Temperatura variază destul de puțin în timpul anului. Insula Phuket este fierbinte și umedă. Din martie până în mai este considerat sezonul cald. Temperatura medie crește cu 3 grade, de la 31 la 34. În timpul musonului, din luna mai până în octombrie, dimineața și la prânz este însorit, dar seara sunt foarte probabile ploi scurte și intense.
patong beach nori

Plaje private

În afară de plaja principală din Patong, mai sunt plajele private. Cea la care am fost și eu se numește Silver Beach. Drumul până acolo a fost spectaculos, prin junglă, străzile având în unele locuri niște unghiuri imposibile în țări care au și iarnă cu zăpadă și gheață. Silver Beach este scurtă, ascunsă între stânci, are nisip fin și o priveliște frumoasă.
plaja privata

Detalii financiare:

Moneda oficialăeste baht. 1 leu = 9.15 baht, deci aproape 10 baht, ceea ce face aprecierea preturilor destul de simplă. Tai un zero. Sau pentru cei care încă mai gândesc în lei vechi, 400 baht sunt aproximativ 400 „de mii”.

Cazare: cameră guesthouse 400-500 baht; apartament cu două camere 60000 baht/lună
Masaj: thailandez 300 baht, la picioare 250 baht, cu ulei de cocos 400 baht
Fructe/legume: banane 20-40 baht/mănunchi de 16-20; mango 50 baht/kg; salată 10 ; baht/bucată; rosii 55 baht/kg; mangosteen 30 baht/kg; rambutan 30 baht/kg; papaya 25 baht/kg; pepene 25 baht/kg.
Tiger Bar; apă 70 baht; coctail 190 baht; joc biliard 20 baht; bar fine 1000 baht;
Plajă: șezlong cu prosop 100 baht/zi; plimbare cu parapanta 1000 baht
Scuter: 2000 baht/10 zile
Tuk Tuk;: 200 baht în interiorul stațiunii; 400 baht până în Kata, 10 km.