Sunt născut în tradiții creștine. Deși am copilărit pe vremea comunismului, regim care ar fi trebuit să fie eminamente laic, credințele s-au păstrat în familie, iar eu am fost botezat și dus la biserică la evenimentele importante, paște, nunți, botezuri și parastase. Țin minte că bunicul din partea tatălui și bunica din partea mamei erau mai religioși decât media, așa că îi bănuiesc pe ei, să-mi fi inoculat pildele creștine încă dinainte de a avea amintiri.
Toată copilăria am crezut că există o viață de apoi, așa cum este descrisă în Noul Testament, și că acolo vei fi judecat după felul în care te-ai comportat în viața pământeană. Când eram pe cale să fac chestii rele și aveam timp să reflectez înaintea lor, mă întrebam dacă acțiunile mele nu vor fi pedepsite mai apoi de Dumnezeu.
Chiar mai târziu, la liceu, sau la facultate, când aveam deja cunoștințe de matematică, fizică, chimie, biologie, chiar și atunci mi-a rămas o mică morală creștinească pentru a-mi autoanaliza anumite acțiuni.
Într-un final, am ajuns la cuvintele mamei: „biblia e doar o poveste frumoasă”. Când mi-a spus asta, eram mic și n-am crezut-o. Cum poate fi întreaga biblie doar o poveste, care să ajungă până la noi, iar oamenii să o considere atât de sfântă, încât să-și alinieze conduita morală după ea, dacă nu e adevărată?
A fost atunci când am început să studiez istoria religiilor, doctrine esoterice, șamanism, spiritism, astrologie, numerologie, când am realizat că toate sunt niște povești, în care oamenii cred. Am simțit o extraordinară eliberare. Eram în sfârșit liber de orice condiționare morală religioasă. Niciunul dintre autorii, patriarhii sau șefii de stat, care au scris și ajustat biblia de-a lungul secolelor, nu mai putea să-mi dicteze modul în care-mi cântăresc acțiunile.
Libertatea deplină însă nu există decât în momentul în care putem tăia prin păienjenișul întreg de povești cu care suntem condiționați de societate prin educație. Morala religioasă e doar una dintre părțile din păienjeniș, una solidă.
Și așa ajungem la cultul vegan. Când am devenit vegan în 2011, eram foarte relaxat. Mă gândeam că voi încerca această dietă, iar apoi, dacă nu merge, voi introduce măcar brânză și ouă înapoi în alimentație. Însă, pentru că nu eram experimentat și nu aveam idee ce poți mânca mai exact pe această dietă, m-am apucat să citesc cărți. Cu fiecare carte, deveneam din ce în ce mai îndoctrinat în ideologia vegană. În câteva luni, mi-a dispărut orice gând de a consuma ceva de origine animală. Nici nu-mi mai puneam problema. Simțurile mele au fost complet și arbitrar alterate.
Țin minte că în prima perioadă de veganism, pregăteam o salată pentru mine și fiu-miu. Erau două salate la fel, doar că a lui conținea puțin somon (familia mă convinsese că el e în creștere și are nevoie de proteină animală). După ce am tăiat somonul. Am spălat cuțitul, pentru a nu atinge cuțitul murdar de somon de verdețurile mele. Cam atât de mare era nivelul de îndoctrinare pe care-l aveam atunci.
Pe măsură ce am înaintat în veganism, după câțiva ani, carențele erau prea mari, iar corpul meu mai reușea să ia controlul uneori. Pe ideea, „du-te dracu, mănâncă și tu ceva ce ne trebuie. Acum ești hipnotizat și mănânci asta”. Erau acele momente de pofte, în care printre multe prostii vegane gătite, se mai strecura câte o bucățică de brânză sau ou, la vreo masă festivă. Le consideram excepții, dar mă hăituia un sentiment de vină, întocmai ca acelea din perioadă creștină, când credeam că voi fi judecat în viața de apoi. Mi-au trebuit 7 ani de zile să descos această poveste și să pun din nou plantele și animalele pe același plan nutrițional.
Acum mănânc animale (hoituri, leșuri, cadavre) fără nicio jenă, fără nicio rușine, fără nicio scuză, atunci când corpul îmi cere un astfel de aliment.
Cum de o poveste poate deveni atât de puternică, încât să ne facă să ne ignorăm chiar simțurile? Are legătură cu felul în care noi oamenii trăiam în natură. Oamenii sunt animale de haită. Atunci când sunt într-un grup mai mare, se simt protejați. Povestea este cea care ține haita unită. Dacă toți oamenii din grup cred în aceeași poveste, atunci pot avea încredere unii în alții pentru orice tip de interacțiune. Religia este un exemplu clasic. Dacă întâlnești un om de aceeași religie cu tine, ești mai dispus să ai încredere în el, decât într-altul de o altă religie. Națiunea este un alt exemplu de poveste. Dacă ești într-o țară exotică și întâlnești un om de aceeași naționalitate, ești mai dispus să conlucrezi cu el, și nu e doar din cauza limbii comune.
Când am devenit vegan, am intrat în haita vegană, iar atunci în 2011, comunitatea era într-o creștere rapidă, plină de oameni entuziaști, cu idei similare cu ale mele. Povestea vegană este cea care ne lega și luptam pentru a opri măcelul asupra animalelor. Fiecare avea propriile metode. Unii credeau că e o idee bună să te duci cu niște pancarte în orașul vechi și să deranjezi oamenii care mănâncă pe terasă. Eu eram mai viclean și promovam consumul mare de fructe, asta implicând automat reducerea alimentelor de origine animală din dietă. Am convertit mulți omeni măcar să renunțe la carne atunci.
De fapt, asta ne sperie atât de mult, când contestăm în sinea noastră anumite ideologii: că dacă nu mai credem în povestea respectivă, vom fi automat excluși din haită și va trebui să ne descurcăm singuri. Iar acolo e o lume dură, poate murim…
Dar la fel ca lupii, oamenii pot fi și singuratici, nu doar animale de haită. E nevoie de mult curaj să te împotrivești haitei și să spui că tu o iei pe o altă cale, chiar dacă vei merge singur mai departe. Este diferența dintre două orientări: ierarhică și teritorială. Atunci când ai o orientare ierarhică, ai nevoie de grup și trebuie neapărat să-ți definești o poziție ierarhică în interiorul lui. Ai nevoie de alții să-ți valideze acțiunile și chemarea. Ai nevoie de like-uri și comentarii pozitive pe rețelele de socializare. Atunci când ai o orientare teritorială, acțiunile tale caută un spațiu în care te simți confortabil, nu un grup. Când găsești acel spațiu, munca ta se desfășoară doar de dragul artei, fără a căuta nicio validare exterioară.
Nu sunt un om al grupurilor. Niciodată n-am fost într-o gașcă. Nu m-am identificat cu vreo organizație. Nu-mi place să mă plasez într-o ordine ierarhică. N-am avut niciodată un job. Nu sunt nici un șef. Nu-mi place să dau ordine sau indicații. Nu sunt un lider. Nu-mi place să fiu urmat. Sunt doar un cruciat, un hoinar, un nonconformist. Un om care pleacă pe teritorii necunoscute pentru a căuta o comoară, iar dacă găsește ceva, trebuie neapărat să le-o arate și altora. 🙂
Hello, da ma regasesc si eu pe aici, de prin 2008, insa eu am facut alegerea pentru ca s a manifestat o problema de sanatate si cum prima carte pe care am dorit sa o citesc atunci, a fost Studiul China ( la fel ca multi altii…) normal ca am ales fara proteina animala. Am ales din frica nu intr un mod constient dar totusi drumul m a dus catre carti exceptionale, din care am invatat mult si am evoluat . Sanatatea s a imbunatatit vizibil doar din alimentatie fara nici un medicament. Totusi, dupa vreo 7 ani au inceput carentele ……ideea este ca nu mi am dorit sa mananc proteina animala , nu stiu cum se manifesta cerinta corpului ….prin pofta sau prin carenta ??? In fine, am introdus peste si oua. Si apoi in 2018 a aparut un nivel mai ridicat de metale grele care m a destabilizat un pic….dar cred ca l am rezolvat ….dupa 4 luni de tratament ma simt foarte bine. Ideea este ca se vehiculeaza multe tipuri de tratamente pt metale grele dar sunt destul de gresite si din exeprienta cred ca nu trebuie facut dupa urechea internetului ci controlat de o persoana care stie cum se face asta. Eu m am tratat la un toxicolog. Si am introdus supa de oase sub forma unui cub mic ca un fel de supliment alimentar. Voi urmari cum merg lucrurile cu colagenul dupa acest tratament cu supa de oase. Ca si tine m am cam saturat de suplimente ca sa acopar carentele…..ne auzim, cu bine !
Atunci când scoți cu totul anumite tipuri de alimente din dietă, ideologic, ele nu mai sunt o opțiune, deci corpul nu-ți poate da un feedback, dacă asta își dorea. Atunci când mănânc carne, parcă anumite simțuri se trezesc, ca o confirmare că anumiți nutrienți din acel aliment au lipsit o perioadă.
Enzime digestive și Betaine HCL ai încercat? După veganism, eu am dificultăți mari de digestie, iar enzimele și acidul m-au ajutat mult să extrag nutrienții importanți din carne. Între timp s-a îmbunătățit digestia și am nevoie de mai puține enzime. Probabil organele au început să funcționeze la parametri mai aproape de optim.
Prepari singură ciorba de oase? Adică o fierbi 12-24 ore?
Gandindu-ma la seriozitatea cu care ai abordat veganismul si perioada relativ lunga in care nu te-ai atins de produse animale, as indrazni sa cred ca ai avut contact cu lumea celor care nu doar cred in povesti…ci le si practica. Poate chiar ai intalnit sau cunosti macar un radiestezist de grad inalt. Sau un maestru Reiki. Cei ca ei traiesc intr-un plan mental foarte asemanator (insa mult mai evoluat si rafinat) cu cel pe care cred ca l-ai avut tu pe vremea veganismului, si pe care se pare ca l-ai abandonat pentru altul, culmea, sub apanajul libertatii mentale. Mentionez asta pentru ca – fara nici o intentie de a jigni sau denigra – abia acum mi se pare interesanta evolutia firului povestii tale, pe care dealtfel o urmaresc de ceva vreme. Nu am nici cea mai mica intentie sa ma lanses in vreo polemica, si sunt sigur ca vei intelege corect cand voi spune ca ti-ai indreptat atentia gresit studiind exact lucrurile cu cea mai mica rata de credibilitate din toate (numerologie, astrologie, samanism, doctrine esoterice, istoria religiilor), desi ele pot constitui arme puternice in antrenamentul mintii pe care tu l-ai inceput deja de mult, si la un mod chiar mai serios decat o fac unii care intentioneaza sa acceada la formele de energie superioara.
Sincer, m-as bucura sa te vad indreptandu-te in directia aceea, si sa vad daca, la fel ca si ei, te-ai autodeclara un paria care nu mai poate impartasi secretele minunate ale lumii, tocmai pentru ca va fi neinteles, stigmatizat si luat in ras.
In rest, numai de bine 🙂
Eu nu mă înțeleg eu pe mine. Slabe speranțe să mă înțeleagă alții 🙂 Poveștile pe care le spun pe blog sunt părți din poveștile pe care mi le spun mie, pentru a înțelege câte ceva din haos. Obiectivul meu e să aranjez haosul prin focalizare, prin eliminarea fluxului permanent de gânduri și atenția permanentă la momentul prezent. Dacă ajung acolo, va fi greu să explic ce simt și cum e, dar pot formula niște practici prin care se poate ajunge acolo.
Pe mine ceea ce m-a facut sa ies din cultul veganism a fost tocmai religia. Veganismul e post si-atat! Biserica orodoxa este de acord cu postul, dar totul e cu masura si bun simt…exact ceea ce lipseste in cultul veganism. Veganismul se foloseste de ceva ce se stie de foarte mult timp, de puterea postului, cu cat e mai drastic, pana la a fi tinut doar cu apa sau uscat, poate face minuni. Religia promoveaza o alternanta intre post si hrana (produse animale), pe cand veganismul demonizeaza hrana (produsele animale) si dezinformeaza cum ca tot ce avem nevoie nutritiv s-ar gasi in produsele vegetale. Dupa ce am iesit din cult cateva luni a fost greu ca sa ma dezvat de tot ce am invatat. Eu am cochetat cu veganismul doar vreun an, fara sa fiu vegana cu adevarat, dar totusi eram foarte indoctrinata. Nu pot sa-mi imaginez cum e pt cineva care a stat in cultul asta ani de zile.
Da, imaginează-ți cum era dacă erau mii de oameni care-ți urmăreau experiența în veganism. Presiunea să nu renunți ar fi fost mai mare. Până la urmă am reușit să renunț, realizând că mulți dintre cei care mă urmăreau aveau probleme similare cu veganismul și că renunțarea mea va fi ca o trezire, un semnal că trebuie să-și relaxeze abordarea și să renunțe la ideologie, atunci când vine vorba de alimentație, direct legată de sănătatea organismului.
Calin, am o sugestie de tema pentru un articol. Veganismul si autocanibalismul! A fost un articol la un moment dat pe tema asta, acum nu mai exista decat in arhiva https://web.archive.org/web/20170613045456/http://www.gnolls.org/1596/vegans-are-cannibals-the-truth-behind-the-new-vegan-high/
Lumea ar trebui sa inteleaga ce inseamna de fapt postul. Ca NE MANCAM. Iar in momentul in care nu mai avem ce manca din noi, cand am terminat toate rezervele, dam de belea. Veganii ar trebui sa inteleaga ca si atunci cand nu mananca carne, tot asta mananca, de fapt.
Ce parere ai despre cei care sunt frugivori sau vegani de foarte multa vreme (10-20-30 ani) si sustin ca nu au nici o carenta, nici dpdv al analizelor (obiectiv, sa zicem), dar nici ca experienta personala (subiectiv)?
Crezi ca (se) mint cu totii?
Daca nu crezi ca mint, cu ce crezi ca sunt diferiti fata de tine?
A, si inca o intrebare off-topic.
Ai experimentat cumva substante din clasa triptaminelor precum DMT/ayahuasca sau psilocybina?
Pana iti raspunde Calin, iti zic si eu parerea mea. Eu nu cred ca este posibil ca cei care sunt frugivori de foarte multa vreme (10-20-30 ani) sa nu aiba nicio carenta. E imposibil. Clar ca mint, cel mai probabil triseaza din cand in cand si revin la frugivorism, apoi iarasi triseaza cand simt ca nu mai pot si tot asa. Iar daca nu triseaza inseamna ca nu pot sa accepte ca problemele lor sunt datorate alimentatiei. Pun orice pe seama detox-ului…trebuie sa se mai detoxifieze, suferinta lor se datoreaza toxicitatii acumulate cand au mancat produse animale! Aici se incadreaza multi din cei ce-l urmeaza pe Robert Morse…unii au ajuns piele si os si ei continua sa se detoxifieze. Insa veganii care mananca echilibrat, care nu adopta raw veganism-ul, cure cu sucuri, doar fructe sau posturi cu apa, e posibil sa reuseasca sa reziste si cativa ani, fara sa simta vreo carenta. Dar depinde si de varsta si de alimentatia pe care au avut-o inainte, daca au consumat multe produse animale inainte. Cei foarte tineri, fiind in crestere/dezvoltare, nu au cine stie ce rezerve facute in organism si resimt devreme carentele. In schimb, cei trecuti de 30 de ani, de ex, care au mancat si multe produse animale, daca nu-si termina repede rezervele prin posturi cu fructe/sucuri/apa, e posibil sa reziste mult.
@ Geanina Mihaela
Ai ceva surse stiintifice?
Eu, personal, am mai multa incredere in stiinta si zecile mii de studii care au fost facute in ultimii 100 de ani, decat in parerea unor indivizi.
Cea mai mare academie stiintifica de nutritie si dietetica sustine asta:
„It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases. These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.”
Inca o data, acestea sunt niste concluzii bazate pe nenumarate studii stiintifice replicabile.
Crezi ca si oamenii astia mint?
In alta ordine de idei, ce parere ai despre studiile care demonstreaza asocieri pozitive intre consumul de carne gatita si diferite mutatii canceroase?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2769029/
@Andrei Serde
Eu cunosc propaganda veganista, nu mai am rabdare sa mai aud toate dezinformarile… Orice dieta care se bazeaza pe frica (deci o energie negativa) e o dieta a distrugerii, nu aduce nimic pozitiv, din contra. Suntem un popor crestin ortodox, avem 10 porunci de respectat, si nu exista porunca nu mancati produse animale! Din contra, suntem indemnati sa postim, adica sa mancam vegan, in anumite perioade (poate ca in total chiar jumatate din an) iar apoi sa ne hranim (cu produse animale). Adica sa ne curatam, iar apoi sa ne hranim. Chiar una dintre porunci este sa nu avem un alt Dumnezeu…dar cine vrea poate sa traiasca in cultul veganism, e liber sa o faca! E liber sa dezinformeze, sa sperie oamenii ca se vor imbolnavi de cancer, de la carne, ca produsele lactate congestioneaza limfatic si oricum nu mai putem sa le digeram ca nu mai suntem mici. Si suntem si singura specie care consuma laptele altei specii….Crede-ma ca pot sa-ti recit pe de rost toata propaganda veganista.
Din cate imi amintesc, in spatele primului studiu pe care l-ai enumerat se afla promotori ai veganismului. Nu mai retin detaliile, dar daca vrei le aflu. Sau pot sa-ti arat asta, daca e atat de sanatos veganismul, de ce Societatea de nutritie din Germania spune opusul https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2016/04_16/EU04_2016_Special_DGE_eng_final.pdf
Am tradus cu Google concluzia celui de-al 2lea studiu, n-am rabdare sa scriu
Numeroase experimente in vitro și in vivo au demonstrat în mod clar că HCA-urile sunt mutagene puternice și pot induce tumori ale situsurilor multiple în modele animale. În ultimele două decenii, în special în ultimii 10 ani, un număr din ce în ce mai mare de studii epidemiologice au evaluat asocierea consumului de carne bine făcut și a expunerii la HCA cu risc de cancer la om. Mai multe studii au evaluat, de asemenea, interacțiunea dintre expunerea la HCA sau aportul de carne bine făcut și polimorfisme genetice în enzimele metabolizatoare carcinogene în riscul de cancer. Cu toate acestea, mărimea eșantionului pentru aceste studii a fost, în general, mică și puterea statistică a fost limitată. Cu toate acestea, majoritatea studiilor anterioare, în special studiile cu evaluări detaliate privind aportul de carne prin metode de gătit și niveluri de carne, au arătat că aportul ridicat de carne bine făcut și / sau expunerea crescută la anumite HCA pot fi asociate cu riscul de cancer, inclusiv cancerele colorectului, sânului, prostatei, pancreasului, plămânului, stomacului și esofagului. Rezultatele acestor studii sunt în concordanță cu datele din experimentele in vitro și in vivo și sugerează că expunerea la HCA prin consumul de carne bine făcuta poate crește riscul anumitor tipuri de cancer la om.
Studiul practic nu spune nimic. Doar ca exista posibilitatea, ca consumul de carne arsa, in cantitate mare, sa duca la niste tipuri de cancer. Dar nu s-a demonstrat nimic concret. E doar o ipoteza. Cum a fost si cea cu grasimile saturate…n-a fost demonstrata, dar populatia a fost mintita ca grasimile animale provocoaca toate bolile, si nu timp de 1 zi, ci timp de vreo 60 de ani. Si au explodat toate bolile…iar acum au recunoscut ca nu e adevarat. Vor mai exista mii de ipoteze…dar trebuie si demonstrate!
Hai s-o luam altfel atunci.
In zilele noastre, cele mai mari cauze de mortalitate precoce sunt bolile de inima si cancerul.
Care sunt motivele, dupa parerea ta?
Stiu ca sunt mai multi factori, nu doar dieta. Stres, lipsa de somn etc. Dar si dieta joaca un rol foarte important, nu?
Deci hai sa ne bazam strict pe dieta, si sa pastram ceilalti factori la un nivel de medie.
Daca scoatem din calcul produsele animale, ne raman cele vegetale.
Deci dupa logica ta, cand vine vorba de boli de inima si cancer, de vina sunt alimentele vegetale?
@Andrei Serde
Cauza bolilor de inima si al cancerului este ca NU POSTIM! Toate bolile au explodat datorita abundentei alimentare, mai ales dupa ce s-a lovit in grasimile animale si comertul a inflorit…au aparut f multe produse procesate, facute din combinatia uleiuri vegetale + zahar, la care se adauga si faina, produse care rezista mult pe rafturi. Dupa cum vezi, sunt 3 ingrediente vegetale, nu animale! In acelasi timp, ritmul e din ce in ce mai alert, nu mai avem timp sa gatim acasa, e mult mai usor de luat produse din astea din rafturi. Si rontaim, una, alta. Ele in sine nu sunt rele, neaparat, doza face otrava. Devin otravitoare in momentul in care facem abuz. Ele in esenta sunt foarte dense caloric, dar nu satura. Si atunci mancam mult mai mult decat ar trebui. Se produce inflamatie in corp datorita faptului ca pancreasul secreta insulina tot timpul.
Niciodata in istoria omenirii nu a existat mancare pe toate drumurile. Oamenii posteau, fortati, pt ca nu aveau mancare tot timpul. Uneori poate nu aveau nici cateva saptamani. In timpurile actuale arta e de a gasi alternanta potrivita, cat sa postim, cat sa ne hranim. Orice exces face rau. Prea mult post (veganism) fara hrana, duce la deteriorarea sanatatii,pe termen mediu-lung, prea multa hrana, fara a si posti, duce la deteriorarea sanatatii, pe termen mediu-lung.
Ideal e postul cu apa/uscat, alternat cu mancat foarte nutritiv. Cu cat postul e mai restrictiv, cu atat ne curatam mai bine. Lumea nu intelege ce inseamna de fapt postul. Inseamna ca ne mancam pe noi! Si e ok, cu masura, avem nevoie. Eu una postesc des doar cu apa si mananc foarte nutritiv cand nu postesc. Nu pot sa mananc fructe, de ex, ca imediat am stomacul full de la fibre si apa si nu mai pot sa mananc altceva. Deci eu nu sunt fana postului cu fructe/legume, dar e mai bine decat nimic!
De acord ca alimentele procesate sunt nesanatoase.
Combinatia de zahar, ulei si faina este letala.
Cu siguranta e mai bine sa mananci alimente intregi, inclusiv carne, atat timp cat nu exagerezi, si atat timp cat tii post din cand in cand.
Pentru mine, apropo, „post ” inseamna 0 mancare, doar apa. Dar si postul prin eliminarea produselor animale functioneaza, pana la un anumit nivel.
Dar dar dar,
Eu, nefiind religios, ma gandesc
la antropologie. Cum si unde a aparut specia noastra, homo-sapiens?
Iar raspunsul este: in padurile tropicale din Africa.
Ce dieta a avut specia noastra in padurile tropicale din Africa?
In mare parte, fructe si frunze.
Apoi am inceput migratia catre Europa si Asia, si ne-am schimbat drastic dieta, incepand sa consumam din ce in ce mai multa carne.
Cu cat am mers mai in Nord, cu atat am consumat mai multa carne.
Sunt dovezi ca de 200.000 de ani incoace, de gand am inceput migratia, creierul nostru s-a micsorat cu aproape 15÷.
Pana acum 30000 de ani, mai erau si alti hominizi pe planeta asta. Ultimii care au disparut au fost oamenii Neanderthal.
Neanderthalii erau aproape la fel de inteligenti ca noi.
Aveau unelte, locuinte, faceau haine, traiau in comunitati, aveau probabil si limba.
Si nu in ultimul rand, erau vanatori de exceptie, mai ales cand venea vorba de animale mari.
De fapt, noi ne-am imperecheat activ cu neanderthalii pana cand au disparut, si daca te uiti la adn-ul nostru, avem in jur de 2÷ adn neanderthal.
Cu toate astea, neanderthalii au disparut.
De altfel, toate speciile de hominizi care au existat, probabil mii de variatii in ultimele 2 milioane de ani, au disparut.
Eu ma intreb de ce?
De ce toate speciile care au migrat din Africa si care si-au schimbat drastic dieta, de la o dieta bogata in fructe si frunze, la una bogata in carne, au disparut?
Si vorbim de specii care au trait sute de mii de ani.
De ce nu au ajuns la acelasi nivel de inteligenta precum noi, incat sa supravietuiasca?
Inteligenta pe care noi am dobandit-o in Africa.
Si de ce creierul nostru s-a micsorat cu 15÷ in 200000 de ani, de cand am plecat din Africa?
Ceea ce am scris nu este propaganda, sunt doar niste intrebari care ar trebui sa ne preocupe pe toti, si sunt informatii care pot fi verificate.
Dimensiunile creierului au scăzut din cauza socializării. Acum 200000 de ani trebuia să te pricepi la toate și să fii un as pentru a supraviețui. Astăzi, dacă știi să dai cu mătura pe stradă, supraviețuiești suficient de mult să-ți dai genele mai departe, iar pentru a da cu mătura pe stradă, nu ai nevoie de cine știe ce inteligență. Ne-am specializat, fiecare se pricepe la altceva, iar pentru această specializare nu mai fost nevoie de o putere mare de procesare, așa că s-a micșorat creierul.
Omul a plecat de acum 60000 de ani Africa, dar e suficient pentru a se rescrie niște gene care țin de modul în care procesezi anumite tipuri de alimente. Vezi în seria mea despre ADN, care va continua. Anumiți oameni au diferite predispoziții în a metaboliza lactatele, cerealele și diferite rate de sinteză a nutrienților în propriul organism.
Prezumpția ta, că alte specii de ominide au pierit pentru că n-au mai consumat o dietă similară cu cea Africană e falsă. Homo Sapiens au câștigat printr-o organizare mai bună. O bandă de 30 de Neanderthalieni nu avea nici o șansă în fața unui trib de câteva sute de Homo Sapiens.
A, si inca o chestie care ar trebui sa iti dea de gandit, pentru ca spui ca nu te simti bine daca mananci prea multe fibre.
Stii ca stramosii nostri (homo-sapiens, nu alti hominizi) de dinainte de 10.000 de ani incoace, mancau in jur de 100 de grame de fibre pe zi?
Fibrele au valoare 0 nutritiva, in schimb ocupa mult spatiu in stomac, corpul munceste degeaba…n-avem stomacul ca ierbivorele, n-avem rumegatoare. Stramosii nostri n-ar fi supravietuit daca nu stiau instinctiv, dupa ce nu mancau nu stiu cat timp, sa aleaga alimente cu volum mic, foarte dense caloric/concentrate si hranitoare. E totul pe dos acum, se face o mare confuzie, se pune semnul egal intre sanatos si dietetic. Nu, dietetic nu e sanatos, e invers, ce ne ingrasa e sanatos! O dieta care ne ajuta sa slabim de fapt e nesanatoasa…dar nu o sa spuna asta vreodata un nutritionist, cand avem problema asta cu abundenta alimentara/obezitatea, nu cu foametea. Eu dupa un post vreau sa ma ingras, nu sa mananc fibre fara calorii, alimente cu multa apa, cu niste urme de vitamine si ceva minerale.
Adevarata problema e ca nu se mai mananca grasimi animale…doar astea tin de foame cu adevarat si, parerea mea, din cauza asta a explodat obezitatea! Fibrele doar dau satietate la nivelul stomacului, insa satietatea reala, timp de cateva ore, o dau doar grasimile animale!
Romanii mananca aiurea, f multe fainoase/paine, suntem pe ultimele locuri din Europa la consumul de carne/lactate/branzeturi, iar la consumul de peste e dezastru. Macar daca ne-am ingrasa si ne-am imbolnavi de la slanina si carnuri grase (dna Bilic a zis ca ea nu a intalnit niciun caz) nu de la paine, fainoase, zahar, ulei de floarea soarelui…produse procesate…si salamuri.
Umbla vorba ca fibrele din cereale nici nu prea tin insulina in frau, cum se spune…doar grasimile incetinesc digestia si opresc zaharul din cereale sa se duca buluc in sange https://web.archive.org/web/20170723122607/http://www.gnolls.org/2052/how-heart-healthy-whole-grains-make-us-fat/ Eu acum imi cumpar doar paine alba, orez alb, paste neintegrale, si adaug unt/smantana (nu mai folosesc uleiuri vegetale). Si doar daca gatesc acasa le mananc in variantele cu fibre, pt ca trebuie neaparat pregatite adecvat, altfel sunt nocive pt ca impiedica absorbtia mineralelor, spre deosebire de cele neintegrale (gasesti detalii in cartea cu nutritia traditionala). Fructele doar ca desert (doar cand e sezonul)…daca mai pot manca!
„Stramosii nostri n-ar fi supravietuit daca nu stiau instinctiv, dupa ce nu mancau nu stiu cat timp, sa aleaga alimente cu volum mic, foarte dense caloric/concentrate si hranitoare.”
Nu stiu la ce stramosi te referi. Daca te referi la acum 200 de ani, e irelevant.
Stramosii nostri carora le datoram aparitia agriculturii de acum 10.000 de ani, adica acei vanatori-culegatori care au plecat din Africa, mancau in jur de 100 de grame de fibre pe zi. Timp de 200.000 de ani.
Bineinteles ca datele astea nu sunt 100% certe, si sigur au fost diferente intre regiuni si populatii, dar sunt multe dovezi care sustin aceasta teorie, ca o medie, un punct de reper.
Consensul general al comunitatii stiintifice este ideea ca oamenii (chiar si Neanderthalii) mancau o proportie relativ mare de alimente vegetale, si una relativ mica de carne, atat timp cat aveau posibilitatea climatica.
Asa ca idee, eu mananc doar alimente intregi, vegetale (deci tot ce inghit are fibre) si ajung undeva intre 50-75 de grame zilnic. Depinde de cat si ce mananc in ziua respectiva.
Acum am inteles, tu te referi dupa ce a aparut agricultura. Da, dar asta e destul de recent in istoria omenirii.
Eu am fost mare fana fibre, de inainte sa cochetez cu veganismul. Am tinut un post de 30 zile cu apa care m-a schimbat total…imediat dupa post am tanjit dupa unt, smantana…si nu pofta, corpul imi cerea, desi din adolescenta ma feream… Dar n-am dat curs initial, am urmat rutina mea de atunci, intai fructe, o pauza, apoi suc de legume…si apoi legume gatite/supa crema. Mai bine de 1 sapt m-am chinuit sa termin de mancat supa aceea, na, mi se micsorase stomacul. Slabisem mult si instinctul imi spunea ca trebuie sa ma fortez sa mananc, luam cateva guri si nu mai puteam manca.
Si dupa vreo 10 zile m-am taiat la un deget, ca de multe alte ori. Doar ca, de data aceea, sangele curgea incontinuu. Mi s-a spus de la farmacie sa ma dau cu ceva, sa tin apasat si daca nu se opreste in 6 ore, parca, sa merg la spital ca inseamna ca am probleme cu coagularea sangelui. Nu s-a oprit nici dupa 10 ore, pana la urma am legat strans si nu m-am mai uitat cateva zile. Am cautat info si am dedus ca am lipsa mare vit K. Mare surpriza si indignare, eu imi faceam zilnic suc de legume, care aveau, pe hartie, de toate…
Atunci am inceput sa ma trezesc si mi-am dat seama ca practic eu mananc dietetic, multe fibre, multa apa, niste urme de vit si niste minerale…Corpul ma indemnase sa mananc grasimi animale (care contin vitaminele liposolubile, inclusiv vit K) dar eu aveam creierul spalat, imi intrase bine in cap ca tot ce avem nevoie se gaseste in vegetale.
Fibrele sunt bune doar pt a ne umple stomacul si a manca mai putine calorii. Dar hrana trebuie sa fie nutritiva cu adevarat. Mananc si acum legume, mai mult gatite, dar nu mai ridic in slavi fibrele. Am peste 1 an de cand postesc doar cu apa ca stil de viata…mai mult nu mananc, decat mananc. Si-ti spun din experienta mea, ca nu am fi existat astazi daca stramosii nostri nu stiau intuitiv sa manance mancaruri dense, f nutritive cu volum mic. Chiar si dupa aparitia agriculturii. In cartea aceea Nutritia traditionala poti sa vezi ca aveau mare grija cum sa pregateasca granele, sa fermenteze legumele, etc.
Am vazut ieri video-ul asta https://www.youtube.com/watch?v=RLk5AAKRem8
Cam asta e si concluzia mea.
Si un podcast mai serios https://www.westonaprice.org/podcast/109-vegetarianism-explained/
Pare interesant ce zici, eu nu le am cu antropologia. Daca te intereseaza, am incarcat cateva carti, care mie imi plac.
https://drive.google.com/open?id=1hQyso87z2CNN_gAr8Jvwy477mqy25djR
https://drive.google.com/open?id=1sncrZ369pqBsmGFEAmgLyTzfzPEpHCDs
https://drive.google.com/open?id=18jPjGnm9Piqu7x_AAtcskp-cey2IlYiP
https://drive.google.com/drive/folders/188J5fGCrgl5LHz6Ud7CKZ7TZrwhq_RW2
@Andrei Serde. Și eu am promovat la greu fibrele https://delasine.eu/de-unde-ti-iei-fibrele/
Doar că situația nu e așa simplă. Dacă ai un sistem digestiv praf din cauza alimentației standard, fibrele sunt un factor perturbator. Dacă nu ai o floră bacteriană sănătoasă (și mai nimeni nu are zilele astea), fibrele nu ajută cu nimic, mai mult încurcă. Dacă ai probleme de intestin permeabil, fibrele sunt tot nocive.
Ideea de inteligenta dobandita din socializare este destul de relativa, spre deosebire de influenta pe care o are o dieta frugivora (+folivora), daca ne uitam la studiul acesta:
https://www.theguardian.com/science/2017/mar/27/fruit-foraging-primates-may-be-key-large-brain-evolution
Bineinteles, nu e vorba de oameni, ci de alte primate.
Cu siguranta, oamenii sunt un caz aparte, si sigur au beneficiat de socializare, mai mult decat oricare alta primata. Nu sunt absurd 😀
Dar studiul e cel putin interesant 🙂
In alta ordine de idei, sunt de acord ca o flora intestinala „corupta” are probleme cu fibrele.
Dar probabil e mai bine pe termen lung sa repari cauza fundamentala (printr-un post indelungat), apoi sa te rehranesti cu alimente intregi, cat mai putin procesate de temperaturi inalte.
Carne cruda, de exemplu, n-as manca, decat in cazul ca ar fi indispensabila supravietuirii. Si din fericire, n-a fost cazul pana acum.
Apropo, cred ca esti la curent cu toata miscarea carnivora, anti-vegana. Ma cam sperie un pic, trebuie sa recunosc..
Cu pestii mici, ce sa zic.. Mie nu mi-a placut niciodata pestele, nu mi-a placut mirosul, nu mi-a placut ideea ca tre’ sa ma feresc de oase. Dar am mancat intr-o perioada, cand am locuit la Constanta, si ajunsese sa-mi placa. Gatit, bineinteles 😀
Daca tie iti place cu adevarat, atunci continua experimentul, si hai sa vedem cum se deruleaza lucrurile 🙂
In legatura cu fibrele, nu cred ca e o idee buna sa ne ferim de impactul negativ pe termen scurt (asupra unui sistem digestiv ne-echilibrat), mancand mai degraba produse animale, pentru totdeauna. Mi se pare o solutie pe termen scurt, pana cand iti faci timp sa tii post si sa repari problema de fond.
Si nu in ultimul rand, Calin..
Ai dat cumva peste research-ul facut de Tony Wright, si teoria lui despre relatia simbiotica si originile noastre? A scris si o carte, „Left in the dark” se numeste.
Sunt si multe interviuri pe youtube.
I think he’s onto something BIG.
Dar teoria trebuie privita pentru potentialul pe termen lung.
Noi oricum suntem „doomed”, nu cred ca ne putem imbunatati situatia prea mult. Mai mult decat ai facut tu, de exemplu.
Si nu incerc sa te desconsider.
Dimpotriva, cred ca ai facut o treaba minunata, si iti sunt recunscator pentru tot ce-ai facut pentru comunitatea umana 🙂
Dar, cred ca sunt niste limite, pe care doar generatiile urmatoare le vor putea debloca. Si rolul nostru, printre altele, este sa cream o carare mai buna pentru cei ce vor urma 🙂
Un post nu ajută prea mult. Un post doar oprește grămada de alimente nasoale pe care le consumai pe dieta standard. Dar ai nevoie de alimente pentru refacerea intestinului și a organelor, respectiv proteină și grăsimi saturate. Apoi vii cu o cantitate mică de fibre completate cu multe bacterii, de preferat prin capsule enterice, ca să treacă de aciditatea mare a stomacului uman. Apoi eventual începi să crești cantitatea de fibre, pe măsură ce ai și o populație de bacterii care să se ocupe de ele. Altfel nu doar că e inutilă, dar face rău.
Da, am citit Tony Wright, e un tip interesant. Nu sunt de acord cu privarea de somn, nu văd evolutiv să aibă vreun rol, dar în rest are o grămadă de idei bune.
Mulțumesc pentru interesul pe care mi-l acorzi.
Baftă!
Salut, Calin.
Personal nu cred ca ceea ce spui aici si crezi, cu atat mai putin sa si practici.
Consider ca ai devenit o forta in lumea celor care incercau veganismul, iar cineva pus sus, te-a „convins” sa faci cale intoarsa macar in mediul on line pentru a schimba parerile celor care te-au urmarit si mai mult decat atat pentru a nu se face valuri si mai mari care sa capete aspect de TSUNAMI.
Aceasta este parerea mea, nu cred nimic din toate astea, iar intoarcerea ta la 180 de grade nu imi miroase a bine, la fel si disparitia temporara de pe facebook si apo ce sa crezi, SUPRIZE-SUPRIZE, revenim cu idei total diferite.
M-ai dezamagit prin atitudine.
FEED BACK PLACUT IN CONTINUARE, NU ESTE PENTRU MINE INSA.