O, dar câte obiecții împotriva fructelor am auzit de când sunt frugivor. M-am gândit să răspund pentru fiecare în parte într-un articol episodic.

1. Fructele nu sunt mâncare

Cu toate că această obiecție sună mai mult umoristic, ideea din spatele ei e că din fructe nu se poate face o masă, fie ea de prânz, mic dejun sau cină. Trebuie altceva pe lângă fructe, pentru ca masa să fie completă. Fructele sunt doar o completare, de obicei desert.

De fapt, total opusul este adevărat. Fructele sunt printre singurele alimente naturale din care se poate face o masă, fără să fie necesară vreo preparare (fierbere, prăjire, macerare, aburire, ciopârțire). Celelalte alimente nu ne-ar atrage la fel de mult, fără să le preparăm.

  • Carne crudă? Cam scârbos, dar dacă foamea e mare, compasiunea mică, de ce nu?
  • Lapte crud? Poate pentru copii.
  • Ouă crude? Merg într-o dietă spartană.
  • Rădăcinoase crude? Greu de mestecat, nu sunt atât de gustoase, iar unele nu pot fi mâncate crude.
  • Cereale crude? imposibil de mestecat, fără gust, sărace nutritiv.
  • Verdețuri crude? da, sunt bune când avem nevoie de sărat, dar dacă foamea e mare, nimeni nu va alege o saltă verde în detrimentul bananelor.
  • Semințe/nuci crude? greu de spart, greu de mestecat, crude nu sunt atât de satisfăcătoare, de aceea de obicei sunt prăjite cu ulei și sare.

Fructe crude? Dacă crud înseamnă necopt, nici astea nu ne atrag, sunt acre. Dar după ce le prepară natura pentru noi și devin coapte, sunt alimentul perfect, ce se mulează pe profilul nostru nutrițional, ce poate fi absorbit foarte ușor, în câteva minute.

După ce specia noastră a părăsit tropicele și a descoperit focul, o serie de alte alimente au intrat în meniul nostru obișnuit. Asta nu înseamnă că aceste alimente relativ noi sunt mai potrivite pentru noi. Ele sunt doar o alternativă de supraviețuire. N-ai fructe zemoase și dulci la dispoziție, atunci trebuie să omori sau să mulgi un animal, să furi niște ouă, să fierbi niște rădăcinoase sau cereale sau să mănânci niște frunze.

Locul pe care fructele îl au acum în alimentația noastră este total nepotrivit. Cel mai des, ele sunt desert. Adică luăm niște alimente de subzistență, le preparăm în fel și chip pentru a le consuma, corpul se chinuie ore întregi să le digere, iar după ce le mâncăm, punem peste tot talmeș balmeșul ăsta un fruct, două. Adică exact alimentul care trebuia să fie consumat de la bun început și care s-ar fi digerat în câteva minute.

Tocmai acestă poziție improprie a fructelor în alimentația noastră a dat naștere la toate obiecțiile despre care voi vorbi în continuare în acest articol episodic. Voi începe cu nemuritorul „fructele au prea mult zahăr”.  Țineți aproape 🙂

Continuare: Obiecții împotriva fructelor – 2 – au prea mult zahăr

seedlings-sri-lanka