Fructele sunt văzute în general ca un aliment sănătos, însă le este rezervat un colț mic în dieta standard. Sunt consumate doar câteva bucăți, eventual la desert sau ca o gustare, atunci când sunt în sezon. Excesul de fructe este considerat periculos pentru siluetă și chiar pentru sănătate.
Eu văd altfel lucrurile. Acum 4 ani, am scos din alimentația mea alimentele gătite, pe care le consider artificiale, de subzistență și bune în caz că n-ai altceva. Astfel, fructele au rămas hrana mea principală, iar pentru a atinge caloriile necesare, m-am desfătat în fiecare zi cu 3-4 kg de fructe dulci. M-am simțit extraordinar și am continuat așa, fiind convins că am găsit în sfârșit alimentația mea ancestrală.
Dar eu, alți frugivori și alți oameni care doresc să încerce acest stil de viață, primim o serie de obiecții împotriva fructelor. Am încercat să răspund într-un serial pentru fiecare obiecție în parte:
1. Fructele nu sunt mâncare
2. Fructele au prea mult zahăr
3. Fructele produc deranj gastric
4. Fructele sunt pline de pesticide
5. Fructele sunt modificate de om pentru a fi mai dulci
6. Fructele sunt scumpe
Cred ca subestimezi grosolan consumul de fructe la romani!
Ai idee cate kg de prune intra la in litru de palinca?
Sau cati struguri intra la un litru de vin?
😉
:)) corect, fructele fermentate nu le-am luat în considerare.
Nu sunt convins de deta bazata 90% pe fructe, desi m-am „veganizat” de vreo 7 luni incoace. Ce pot sa spun e ca vara pe caldura mananc peste 50% din dieta fructe… cat mai zemoase – asa imi cere organismul… Dimineata incep cu un castron plin cu rosii proaspat culese din gradina, iar cina consta in cateva felii zemoase de pepene …
Azi ascultam un podcast, se discuta despre genetica, si anume cum de-a lungul evolutiei anumite gene pot fi pierdute daca nu sunt necesare. Un exemplu este sinteza de vitamina C. Unele mamifere sintetizeaza. Omul (sau vre-un stramos al lui) se pare ca la un moment dat a pierdut gena asta, pt ca mancand atatea fructe nu mai era necesara, asa ca pierderea acestei gene nu a avut nici un impact asupra selectiei naturale… Asta ar fi un alt argument pro fructe…
Da, 90% ar fi cam mult. Eu estimez vreo 70% din volum consumul meu de fructe. Restul fiind verdețuri, cruciferoase, semințe/nuci și unele excepții.
Da, în legătură cu vitamina C, unii spun că e nevoie de mult mai multă decât e în dieta standard, pentru ca organismul nostru să funcționeze optim. Minimul necesar este doar așa, ca să nu facem scorbut. S-au vindecat boli cu doze mari de vitamina C.
Apropos despre obiecții… nu știu dacă în seria asta, dar am citit undeva în blogul tău despre „deficitul de proteine”.
Asta e o prezentare f. faina și bine fundamentata despre proteine… de ce nu e bine sa mâncăm proteine mai mult de 10%:
https://youtu.be/2R07FL1wVo4
Foarte faină prezentarea. Și eu sunt pe aceeași „școală”, cum că mai mult de 10% proteine în dietă e nociv pentru organism. Dieta 80-10-10 cu 80% carbohidrați din fructe, funcționează cel mai bine pentru mine.
Am mai scris despre proteinele suficiente din dieta vegană, chiar doream să fac ceva specific și pentru fructe.
Bravo!!!
Si eu consum 80% pe zi fructe de sezon si ma simt bine. De fapt nici nu mai pot altfel.
Felicitari!