Articol precedent: Obiecții împotriva fructelor – 2 – au prea mult zahăr
3. Fructele produc deranj gastric
diaree, aciditate, gastrită
Datorită particularităților astringente, enzimelor și a cantității mari de apă, fructele amplifică simptomele problemelor gastrice deja existente. Afecțiunile gastrice sunt normale pe dieta standard. Anormal ar fi să nu apară, având în vedere că sistemul digestiv e bombardat zilnic cu alimente incompatibile cu el: cereale, alcool, medicamente, cafea, alimente prea reci sau prea fierbinți. Peste toate acestea, se adaugă mult stres cotidian și avem un cocktail perfect pentru o explozie gastrică.
Din experiența mea de frugivor, pot spune că fructele produc arareori probleme gastrice. Consum câteva kilograme de fructe pe zi, fără să am probleme cu diareea, incontinența, arsuri la stomac sau altele de gen. Veți spune că toți suntem diferiți, că eu sunt un tip cu stomac tare. De fapt, opusul este adevărat.
Înainte să schimb dieta, aveam mari probleme cu stomacul. Dificultățile au început de când eram mic: diaree, incontinență, crampe. Sistemul meu se simțea atacat de ceea ce mâncam și făcea tot posibilul să dea afară cât mai repede. Când am crescut, problemele sau diferențiat. Am crezut că maturitatea mi-a adus un stomac mai tare, însă ceea ce se întâmpla era doar renunțarea la luptă a organismului. Se săturase să se răzvrătească des și făcea câte o mare evacuare, atunci când situația devenea periculoasă. Așa că periodic, mă punea la pământ o diaree cruntă, cu crampe, dureri de cap, de obicei urmată de o răceală. Nu plecam în niciun turneu fără furazolidon, paracetamol și aspirină. Doctorul meu îmi prescria pungi întregi de medicamente, care nu aveau efect decât pe perioada în care le luam. Probabil ele doar estompau simptomele.
De când am trecut la raw veganism, situația s-a schimbat total. După o perioadă de tranziție în care problemele au existat, ele au devenit apoi din ce în ce mai rare, iar acum sunt aproape inexistente. N-am mai luat vreun medicament de la schimbare, diaree nu am, probleme gastrice nici atât, iar scaunele sunt de obicei 2 pe zi, la ore fixe, aproape de o precizie elvețiană.
Diaree
Diareea apare atunci când corpul dorește să evacueze ceva foarte rapid. Observă niște pericole, și modul cel mai simplu de evacuare este introducerea apei din sistem în intestine, dacă această apă există, că foarte multă lume e deshidratată pe dieta standard. Atunci când sunt consumate multe fructe, corpul are la dispoziție loco toate ingredientele pentru a porni procesul de curățenie. Diareea ar trebui să fie acceptată ca un proces normal, pornit de organism și n-ar trebui să fie oprită. Odată ce problemele se vor rezolva, diareea nu va mai apărea. O dietă bogată în fructe și legume, care conține multă apă și fibre, va curăța sistemul digestiv, astfel încât intrușii vor fi ușor de evacuat.
Aciditate
Când aciditatea este menționată, de obicei se referă la refluxul gastric. Asta înseamnă că fluidele din stomac, de o aciditate ridicată, urcă pe esofag și produc senzația de arsură. Este o problemă comună în zilele noastre, atât de comună, încât 50% sunt afectați de ea. Cauzele pot fi multiple, cea mai posibilă fiind hernia hiatală. În acest caz, stomacul pătrunde prin diafragmă în cavitatea toracică, prin hiatusul esofagian. Prin urmare, nu mai poate fi închisă calea inversă dintre stomac și esofag. O rezolvare comună (și stupidă aș spune eu) sunt medicamentele antiacid gastric, pentru scăderea acidității. Se caută ameliorarea simptomelor, în loc să se urmărească cauzele problemei.
Sunt mai multe teorii care explică de unde apare refluxul, iat-o pe cea pe care o cred eu. Odată cu îmbătrânirea capacitatea stomacului de a produce acid gastric scade. Nu mai poate face față la supraalimentarea cu alimente ce necesită o aciditate ridicată (carne, lactate, cereale). Un stomac cu aciditate scăzută lasă să intre în sistem o serie de bacterii periculoase, care altfel ar fi trebuit să fie „sterilizate” în acest stadiu al digestiei. Activitatea bacteriilor crește, iar carbohidrații incomplet digerați din cereale sunt combustibilul perfect pentru ele. Această situație crește presiunea intraabdominală, ce duce la refluxul gastric.
Carbohidrații din fructe sunt unul dintre remedii. Aceștia se digeră extrem de rapid, în mare parte sunt absorbiți încă din cavitatea bucală, dacă masticația e completă. Nu același lucru se poate spune despre carbohidrații din cereale. Aceștia trebuie masticați de zeci de ori, până a fi înghițiți, dar cine face asta? Oshawa știa foarte bine. El recomanda dieta cu orez, dar trebuia să meteci de cel puțin 50 de ori fiecare îmbucătură, până când orezul devenea lichid. Altfel, cerealele halite pe nemestecate, rămân să hrănească bacteriile, să fermenteze și să producă alcool.
Gastrită
Gastrita este inflamația mucoasei gastrice. Ea poate duce la leziuni ce pot evolua diferit. Se pot cicatriza sau pot face complicații grave, hemoragii sau perforații. Dacă te tai și pui lămâie pe rană, doare, dar nu înseamnă că nu e benefic. Gastrita poate avea multe cauze, iar consumul de fructe nu se află printre ele. Pe lângă alcool, medicamente, alimente reci sau fierbinți, există o bacterie numită Helicobacter pylori. Când este prezentă, ea poate produce atât gastrită, cât și aciditate. Dacă simptomele gastritei apar atunci când consumăm fructe, nu e de glumit. Trebuie rezolvată problema, pentru că altfel pot apărea complicații mari (cancer gastric).
Soluții
Corpul are capacitatea de a se autovindeca. O primă condiție ar fi să renunțăm la obiceiurile care au creeat problemele de la bun început. Le-am amintit mai sus: consumul de alcool, medicamente, alimente de origine animală în exces, cereale (în special nemestecate suficient).
Eu am făcut un post negru (cu apă) de 7 zile atunci când am schimbat dieta. Poate acest post a dat răgaz corpului să facă niște ordine prin sistemul meu digestiv. Unii sunt de părere că un post cu fructe, ar putea fi mai benefic pentru această curățare, pentru că fructele nu au doar apă ci și vitamine, minerale, enzime fibre.
Dacă credeți cu adevărat că dieta frugivoră e pentru noi, puteți avea răbdare câteva săptămâni/luni până se rezolvă problemele. Fiecare dintre noi vine pe această dietă cu propriul trecut și propriile probleme.
Fructele produc probleme gastrice
În unele cazuri, fructele chiar produc probleme gastrice
- fructe crude, necoapte – foarte multă lume nu știe când anumite fructe sunt coapte. E nevoie de experiență. Atunci când consumăm foarte multe fructe necoapte, acestea sunt dificil de digerat și produc probleme gastrice;
- alergii – unii pot avea alergii la anumite fructe. Corpul le percepe ca pe niște intruși, iar prima măsură este să producă mult acid gastric pentru a gestiona situația. Se pot urmări acele fructe care produc probleme, astfel încât să fie scoase din alimentație pentru o perioadă. Se pot reîncerca acele fructe mai târziu. Aceste alergii evoluează, iar ele apar tot din cauza unor dereglări în organism;
- fructe stricate, fructe infectate – uneori mâncăm fructe nespălate, sau prea puțin spălate, iar corpul poate reacționa la bacteriile din exteriorul sau interiorul lor. Alteori aruncăm fructe în smoothie, fără să le verificăm, iar acestea pot fi stricate. Dacă am fi mușcat din ele, am fi simțit gustul amar și le-am fi scuipat. Dar în smoothie, acel gust amar este mascat.
Fructele sunt regele
… spune o vorbă în lumea vegană, în ideea că fructul trebuie să aibă întâietate. Întâi mâncăm fructele, iar după ele mâncăm alte alimente, verdețuri, rădăcinoase, semințe, nuci sau cereale. Fructele se mănâncă pe stomacul gol, doar că pe dieta standard, nu există stomac gol. Stomacul are rezerve în diverse compartimente, iar aceste rezerve nu se termină decât în eventualitatea unei perioade de câteva zile fără mâncare. Dacă ai mâncat o pizza cu o seară înainte, asta nu înseamnă că în stomacul tău nu conține nicio urmă de făină de grâu sau brânzeturi în dimineața următoare. Fructele pe care le consumi dimineața vor intra în interacțiune cu ele și probabil nu va fi plăcut.
Poate pentru niște oameni tineri, cu arderi foarte bune, cu un sistem digestiv încă sănătos, atletici, ar merge această combinație, de multe fructe cu alimente gătite (gen rawtill4). Pentru mine sigur nu ar merge, dar eu mă simt excelent așa. Nu simt nevoia să adaug mâncare gătită pentru completări, iar când o fac, sunt doar excepții, iar efectele lor nu se lasă așteptate.
Ce bine pentru tine ca reusesti sa tii mancarea gatita doar pentru conditii exceptionale. Problema mea dintotdeauna a fost ca o masa gatita a dus la urmatoarea si la urmatoarea si la urmatoarea! Deci e totul sau nimic si atunci aleg 100% raw. Desi mi-ar placea sa stiu ca am si acest echilibru mental vizavi de mancarea gatita. Te salut cu drag din Bucuresti, Calin, spor in toate 🙂
Anna, exact asta mă deranjează și pe mine. Faptul că dacă fac o excepție cu mâncare gătită, asta mă atrage către altele. E foarte greu să mănânc doar un covrig. După un covrig, poate merge un biscuite, apoi niște grisine, cornulețe și mai știu eu ce… Cred că e vorba de acea concentrație și combinație specifică. Îți dă peste cap sistemul și te face să mai vrei.
Tot ce inseamna grau, toate derivatele din grau, toate produsele de panificatie, patiserie,
chiar si cele de care se spune ca „sunt fara gluten”, toate cerealele produc dependenta.
Daca mananci acum o portie buna, peste doua ore simti din nou ca ti-e foame. De aceea cei care le consuma sunt grasi, vrei iar si iar. Este ca orice alta dependenta…., de alcool, fumat, drog, etc… Recomandabil este renuntarea la toate cerealele existente.
Si eu ma hranesc cu fructe crude in mare parte, doar la cina mananc o portie de salata din cateva legume crude, la care mai adaug uneori putine seminte macinate, dar hrana de baza sunt fructele.
Multe salutari si astept urmatorul tau articol.
Sa nu exageram.Eu nu mai am incredere in atacurile anti cereale sau in tabara pro cereale ma opresc la cei de pe cale de mijloc.Plus ma uit la realitatea vietii:un irlandez a trait peste 200 de ani si alimentul de baza:painea irlandeza cu ceapa si seminte-evident nu din faina alba rafinata-plus stramosii nostrii mancau cereale,chinezii mananca orez ,indienii mancau porumb si nimeni nu are bolnav de obezitate.Obezitatea apare datorita combinarii de cereale cu grasimi,uleiuri.Separat nici unul nu ingrasa.
Eu am incercat sa scot pinea din alimentatie cum ca „vai dce bine te simti”ei acum nici un beneficiu:psihic ma simt simt la fel de rau,nevroza nu ma lasa in pace,desi cam peste o saptamana nu am mancat paine ultima paine era una integrala de secara.Fac o cura de porumb peste care pun tofu de la Inedit,nuci,seminte de floarea soarelui,alune plus migdale inmuiate in apa facute paste,drojdie de bere,leguminoase astea pentru proteine sunt culturist vegan natural,plus fructe ,legume incers sa ma axez pe raw vegan cat pot.
Sunt pe dieta standard cu putini carbohidrati. De sambata am „dat-o” pe fructe. Cel putin 2 kilograme de prune si un pepene de 5 kg., zilnic. Nici vorba de diaree, in conditiile in care beau si 2 litri de apa. Si da, se simte deja pe circumferinta pantalonilor.
Calin, te rog, dezvolta intr-un articol separat regimul macrobiotic propus de G.Ohsawa, sunt convinsa ca ar folosi multor cititori de-ai tai. Sunt relativ putine informatii online despre el. Eu am tinut o saptamana (din 10 zile propuse) si am fost uimita de felul in care s-a „resetat” organismul.