Pe stilul de viață frugivor eu recomand limitarea alimentelor gătite. Dacă sunt consumate, e bine să fie gătite în casă, fără ulei. Dar nu oricine poate să aibă așa un stil de viață. Unii vor apela la mâncare gătită comercială. În astfel de produse e de obicei prea mult ulei și multă sare, mai mult decât ar fi sănătos. Dacă sunteți nevoiți să cumpărați astfel de produse, măcar citiți eticheta și cumpărați produsul cu cea mai puțină grăsime. Se pot găsi produse cu 5g grăsime /100g, ceea ce este acceptabil.

Problema este că printre uleiurile obișnuite folosite la noi, cel mai des ulei de floarea soarelui și mai rar ulei de măsline, au început să apară tot mai multe produse cu ulei de palmier. Cel mai mare producător mondial de ulei de palmier este Indonezia, iar acolo, cultivarea lui presupune despăduriri masive care pun în pericol multe specii de animale, printre care Urangutanul din Sumatra.

Au apărut niște filmări emoționante cu un urangutan care se luptă cu buldozerul pentru a-și apăra teritoriul. Oamenii aceia produc mai mult, pentru că există cerere. E un cerc vicios. Uleiul face produsele mai gustoase, dar în același timp ne sabotează. „Câteva secunde pe limbă, o viață pe coapse”. Producătorii trebuie să folosească ulei pentru ca produsele lor să fie la fel de gustoase ca ale concurenței. Dacă un tip de ulei e ieftin, va fi folosit, chiar dacă vine din Indonezia și producția lui implică distrugeri masive ale junglei.

Putem împiedica asta prin citirea etichetelor și refuzul consumului alimentelor care conțin ulei de palmier.

Pin It on Pinterest