Așa cum spuneam în introducerea cărții „8 Principii Pentru A Trece Sănătos Iarna”, anotimpul friguros este un stres major pentru organism. E nevoie de măsuri speciale pentru a împiedica efectul negativ al lipsei luminii și căldurii asupra organismului.. Cea mai eficientă acțiune este evitarea completă a iernii și mutarea temporară la tropice pe perioada iernii din zona temperată. Deși această mutare nu este la îndemâna oricui, eu cred că mulți își pot permite și nu fac pasul fie pentru că nu au toate informațiile, fie pentru că nu s-au gândit vreodată la o astfel de soluție.

Zona tropicală este cuprinsă între paralele 23 (nord și sud). Este o zonă în care temperaturile sunt constante (30C ziua și 25C noaptea) și ziua este egală cu noaptea (12 ore) pe tot parcursul anului. Dacă ne uităm pe hartă, observăm că zonele tropicale pot fi împărțite în trei: africană, asiatică și americană. Exceptând Tanzania, zona africană este mai dubioasă și nu oferă cadrul pentru o ședere fără griji. Dacă excludem și zona arabă, care este scumpă și neatractivă, observăm că India și Sri Lanka sunt cele mai apropiate zone tropicale de România. Cum India este foarte poluată și aglomerată, Sri Lanka este cea mai la îndemână alegere pentru un român ce dorește să-și petreacă iarna la tropice, Tanzania fiind și ea mai scumpă decât Sri Lanka. Despre America Centrală și De Sud încă nu am informații directe (nu le-am vizitat), dar știu că siguranța acolo este mai mică decât în Asia.

Atenție, articolul este scris strict din perspectiva unei mutări temporare la tropice, pe o perioadă de 3 luni. Cei ce doresc turism, o vizită scurtă de două săptămâni, în care să viziteze cât mai multe atracții turistice, vor găsi câteva informații utile în articol, dar vor avea nevoie și de alte articole, pentru a-și planifica excursia.

În articolul de pe Patreon, am prezentat situația legală a șederii în Sri Lanka (viză, prelungire viză, cum, de unde, cât costă, care sunt formalitățile la vamă și cum să treceți fără probleme), bilete de avion, cazare, internet, prețuri, dieta prometabolism, viața în Sri Lanka și zonele de interes.

Abonamentul la Patreon costă doar 1$/lună, prin care aveți acces la toate articolele publicate în trecut. Iată un ghid.