Continuarea părții I.
Am vorbit în prima parte despre ce fructe aleg în funcție de cele trei rapoarte din Germania, SUA și Israel. În această parte voi vorbi despre legume. Situația e ceva mai complicată în cazul legumelor, deoarece acestea sunt considerabil mai mult locale și mai puțin importate decât fructele. Astfel, dacă avem niște informații despre anumite legume locale în Germania, SUA sau Israel, nu putem ști cu exactitate dacă ele sunt cultivate într-un mod similar la noi în țară.
Putem să intuim, observând un trend similar recurent în celelalte țări. De exemplu, verdețurile sunt aproape toate pe lista murdară în toate țările. E normal. Frunzele lor moi sunt o țintă preferată pentru diverse insecte și trebuiesc apărate. Legumele crucifere (exceptând kale și varza de bruxelles) sunt pe listele curate. Probabile acestea sunt mai greu atacabile.
Datele Greenpeace din Germania ne ajută în mod direct iarna, când importăm multe legume și avem probabil multe surse comune cu nemții. Vara, când cea mai mare parte a legumelor sunt locale, putem doar să aproximăm și să mergem pe ghicite.
Iată concluziile mele:
Legume murdare;
În cazul acestor legume se remarcă un trend negativ, ceea ce presupune că e nevoie de multe pesticide pentru a fi cultivate cu succes.
Ardei iuți – cei din Thailanda sunt listați în roșu de Greenpeace, Sunt pe locul 12 la murdare în SUA;
Kale – listate galben cele din Germania și murdare în Israel;
Țelină tulpină – galben în Germania și Olanda, murdar în SUA și Israel;
Salată Verde – listată galben în Germania și roșu în Belgia, Italia și Olanda. Este listată la murdare în Israel;
Morcovi – galben în Belgia, Germania, Italia, Olanda, SUA și roșu în Spania; locul 23 la murdare pe lista SUA;
Bame – roșu, cele din India, în datele Greenpeace;
Varză de Bruxelles – galben în Germania și Olanda;
Rucola – galben în Germania și Italia;
Roșii – roșiile cherry sunt pe 11 în SUA la murdare. Greenpeace listează verde roșiile din Germania, galben cele din Franța, Belgia, Israel, Italia, Olanda, Spania și Turcia, roșu pe cele din Maroc.
Legume curate;
În aceste legume se vede un trend pozitiv, ceea ce înseamnă e posibil să nu fie nevoie de prea multe pesticide pentru a fi cultivate.
Asparagus – verde în Germania, Grecia, Peru și Spania. Listată la curate în SUA și Israel.
Ceapă – verde în Germania, curat în SUA și Israel;
Vinete – verde în Germania, galben în Olanda, Spania, Thailanda și Turcia. Sunt listate ca fiind curate în SUA, locul 9;
Conopidă – listată ca verde în Germania și Franța de Greenpeace. Apare pe lista curată în Israel;
Broccoli – verde în Germania, Italia și Spania. Listată undeva între curat și murdar în SUA;
Ciuperci Champignon – verde în Olanda și Germania, galben în Polonia. Locul 15 la curate în SUA;
Varză albă – verde în Germania, curat în SUA;
Varză roșie – verde în Germania; puține informații, dar prin asemănarea cu varza albă, probabil e ok;
Cartofi dulci – apar locul 4 în Israel și pe 14 în SUA pe lista curată; Nu apar în datele Greenpeace;
Mazăre păstăi – Locul 8 în Israel, locul 6 în SUA pe lista curată; Nu apar în datele Greenpeace;
Legume probabil curate (informații puține);
În cazul acestor legume avem doar date valabile la nivel local, care nu implică ceva clar pentru produsele din România, dar ele ar putea fi ok.
Varză chinezească – verde cea din Germania;
Pătrunjel – verde în Germania;
Praz – verde în Germania;
Ridichi – verde în Germania;
Rhabarbăr – verde în Germania;
Porumb – numărul 1 pe lista curată în SUA;
Legume pentru care țara de origine e importantă;
Zucchini – verde în Germania și Olanda, galben în Spania și roșu în Turcia; fără date din SUA și Israel.
Ardei – verde în Germania, Israel și Ungaria, galben în Grecia, Maroc, Olanda și Spania; roșu în Turcia; În SUA pe locul 7 la murdare.
Date incerte
În acest caz, datele din cele trei țări sunt contradictorii;
Cartofi – La cartofi apar niște informații care se bat cap în cap. Ei sunt listați ca murdari în SUA și în Israel. Greenpeace îi listează roșu pe cei din Franța, galben pe cei din Egipt și Cipru, dar verde pe cei din Germania și Israel. Deci cartofii care în Israel erau listați la alimente murdare, ajung să fie listați drept curați în Germania. E posibil să fie loturi diferite 🙂
Gulii – verde în Germania, Italia, Spania, dar Israel le listează la murdare.
Castraveți – listați ca verde cei din Germania, dar sunt pe locul 9 în SUA la murdare.
Sfeclă roșie – listată ca verde în Germania, dar murdară în Israel;
Spanac – verde în Germania și Italia, dar listată la murdare în SUA;
În urma acestor date, mi-am alterat puțin regimul alimentar (așa cum era el prezentat în articolele Frugivor și Cele două reguli în alimentație), luând în considerare și acest aspect important al pesticidelor. Voi vorbi pe larg despre schimbare într-un articol următor.
O vai, dar de unde ai gasit kaki?
era anul trecut în piață. Sezonul lor e undeva în noiembrie, decembrie. Am luat toată marfa, adică peste 120 de bucăți 🙂
kaki, apropo: in germania sub 1 euro nu gasesti uneori pe bucata, iar italia nu departe de granita cu germania, se strica in pom neculese si sunt cam peste tot. O fi iarasi vreo problemA de birocratie ca rar gasesti si sunt aduse fructele din tari exotice. Uneori nu inteleg de ce se intampla asa dar ideea e ca ar fi foarte tare daca s-ar cultiva si in romania mai mult…
Se intampla cumva sa fie amintit pe undeva in studiile alea si de gmo? De ex, porumbul curat din SUA e asa curat din cauza ca i gmo sigur:)) dar mai mult m ar interesa
la rosii…
Castravetii din Germania nu sunt curati!!! Am lucrat acolo la firma agricola care cultiva castraveti pe care îi vindeau apoi pentru marile lanturi de supermaket gen Kaufland si Lidl. Aceasi firma producea si castraveti murati pentru distributie tot in magazine de genul.
Spun ca nu sunt curati fiindca mergeau sa ii stropeasca cam o data pe saptamana, iar cateodata din cauza substantelor cu care erau alimentati ajungeau sa se strice inaunte sa ajunga la maturitate si nu de putine ori veneau castraveti proaspat culesi din camp, care cand ii luai in mana se dezintegrau ca si cand erau facuti dintr-o pasta…
Înțeleg… până la urmă e foarte greu să faci un astfel de studiu, pentru că diverși cultivatori pot avea politici diferite pentru aceleași legume. Unii pot să le stropească mai mult, alții mai puțin. Alții poate își asumă riscul să le stropească puțin, alții poate le udă prea mult, preventiv. Cum spunea și un domn care crește legume în Codlea… „sigur ești doar când le crești tu în grădina ta și atât”.