Cei care-mi urmăresc blogul îmi cunosc preocupările pentru o nutriție sănătoasă. Dar alimentația nu e totul. M-am hotărât ca periodic (poate chiar săptămânal) să mă ocup de un aspect al stilului de viață, în ideea de a-l optimiza. În această perioadă mi-am îndreptat atenția către detergentul de rufe.

Pentru că alerg, și-mi spăl relativ des cearceafurile și prosoapele, probabil folosesc mașina de spălat mai mult decât un om obișnuit. Mi-am imaginat că detergentul pe care-l folosesc nu e chiar cea mai naturală substanță pe care s-o arunci înapoi în pământ prin apă, iar ambalajele de plastic în care vine detergentul nu sunt nici ele prietenoase cu mediul. Așa am început să mă interesez dacă folosirea detergentului produce daune sau nu. Spre mirarea mea, nu am descoperit ușor problemele de mediu provocate de detergent, dar am aflat despre problemele pe care detergenții le pot crea asupra oamenilor care poartă hainele spălate, sau chiar respiră acel aer de rufe proaspăt spălate.

Atunci când sunt folosiți detergenții parfumați și balsamurile, când rufele sunt uscate în mașină, sunt emiși 25 de compuși organici volatili la fiecare spălare și mulți dintre acești compuși sunt considerați factori poluanți periculoși. Dacă ventilatorul mașinii nu scoate aerul în afara casei, poluarea aerului interior crește exponențial. Dacă ventilatorul e conectat la exterior, e poluat aerul din exterior, contribuind astfel la poluarea orașului.

Fiecare familie folosește mașina de spălat de 4-5 ori pe săptămână, pentru a spăla vreo 20kg de haine. 4 cupe de detergent ajung săptămânal în sol, iar o parte rămân în rufe, de acolo pătrunzând în piele. Fiecare companie are un parfum propriu, creat de niște chimicale secrete, pe care companiile nu sunt obligate să le dezvăluie. Chimicalele care se cunosc și apar în orice detergent convențional au fost dovedite ca potențial cauzatoare de cancer, neurotoxice și dăunătoare pentru sistemul endocrin.

Parfumuri sintetice – sunt considerate de Environmental Working Group (EWG) ca fiind printre primii 5 alergeni ce pot cauza astm. EWG a arătat că 75% din parfumuri ftalați, substanțe ce pot produce diabet, obezitate și dezechilibre hormonale ce pot afecta corpul și fertilitatea.

Parfumuri naturale – nu sunt mai sigure decât cele sintetice. Un studiu arată că produsele cu parfumuri naturale conțin la fel de multe chimicale periculoase ca un produs obișnuit.

Detergenți fără parfum – de multe ori, produsele fără parfum sunt aceleași produse, dar care conțin chimicale pentru a masca parfumurile.

Înălbitori optici – sunt proiectați special să rămână în haine. Ei reflectă lumina și dau senzația că hainele arată mai albe sau mai strălucitoare. Acești compuși toxici pot intra în piele și să o facă mai sensibilă la lumina solară. Mai pot fi inhalați în plămâni.

Lista de compuși chimici dubioși ce se găsesc în detergenți este foarte lungă: distilați de petrol (pentru a dizolva grăsimea și mizeria), fenoli, fosfați, etc.

Căutând o altă soluție, am găsit un produs pe bază de magneziu. 14% din volumul pământului este alcătuit din magneziu. Se găsește în special dizolvat în apa oceanelor. Are o importanță crucială în funcționarea organismului: reduce tensiunea arterială, reglează funcționarea mușchilor și a inimii, contribuie la menținerea sănătoasă a metabolismului și a sistemului nervos.

Produsul se numește Terra Wash și conține niște biluțe cu 100g de magneziu puse într-un săculeț. Pentru a spăla, se pune săculețul în mașina de spălat și apoi se lasă la uscat. Ține aproximativ 360 de spălări, deci este o investiție pe termen lung. A costat 238 lei, iar la prețul ăsta e avantajos, față de detergenți, evitând și ambalajele în care vin detergenții sau balsamurile.

Este un produs hipoalergenic, ideal pentru cei sensibili la diverși compuși chimici din detergenți. Elimină mirosurile și nu folosește parfum.