Koh Samui (Ko Samui, sau mai simplu Samui) este a doua insulă ca mărime din Thailanda, după Phuket. Economia locală este bazată aproape exclusiv pe turism, dar și pe exportul de cauciuc și nuci de cocos. Față de stațiunile din Phuket, Koh Samui are un aer mai boem și mai sălbatic. Atmosfera este mai liniștită și mai prietenoasă.

1

Centrul insulei este o acoperit de o junglă deasă, aproape de netrecut și dealuri cu un vârf maxim de 635 de metri, așa că toate localitățile sunt înșirate pe marginea insulei. O șosea de 51 de kilometri înconjoară insula, legând toate aceste localități. Administrativ, insula este împărțite în 7 districte, cel mai important fiind Bo Phut, cel în care am stat eu. De când s-a construit aeroportul în partea de nord est a insulei, centrul comercial s-a mutat în Bo Phut, mai precis în Chaweng.

În Koh Samui se poate ajunge direct cu avionul, dar aceasta este cea mai scumpă variantă. Bangkok Airways are monopol asupra aeroportului și cursele spre insulă au prețuri piperate. Dacă aterizezi în Bangkok, e mai ieftin să vii cu trenul/autobuzul până în Surat Thani și de acolo să iei autobuz apoi feribot până în Koh Samui. Eu am venit din Patong în Koh Samui, folosind mijloacele obișnuite de transport în comun. Am descris acest drum într-un articol pe blog.

Am stat în Fisherman Village, un orășel în care clădirile au fost păstrate și refăcute așa cum erau pe vremuri. Străduțele sunt înguste și cel mai eficient e să te deplasezi pe jos sau cu scuterul. Locul are faima de a fi unul dintre cele mai elegante și bine întreținute de pe insulă. Îți dă un sentiment că ești la Mediterana, poate pentru că a fost multă vreme un loc preponderent frecventat de francezi.

2

 

În general, plajele din Samui sunt mai puțin amenajate și întreținute decât cele din Phuket. Nisipul nu e atât de fin, dar există și plaje private, mai mici și bine întreținute: de exemplu Silver Beach (la est de Chaweng). Plajele lungi și goale din Samui se potrivesc mai bine pentru mine. Prefer să fiu activ când merg la plajă, așa că în loc să stau pe cearșaf, fac plimbări lungi sau alerg pe nisip.

3

Silver Beach

4

 

În Bophut, eram plasat strategic, lângă cea mai faină piață din district: Bophut Market. Prețurile erau similare cu cele din Phuket, nimic deosebit. Bananele erau foarte ieftine, le luam de fiecare dată cu mărunțișul care-mi rămânea prin buzunare. În rest, erau prețuri destul de mari și vânzătorii nu prea negociau. Aici am încercat prima dată Custard Apple. În Thailanda era o delicatesă la 8-9 lei/kg. Aveam să mănânc cantități mari în Cambodgia unde este mult mai ieftin.

5

 

Metoda preferată și preferabilă de transport în Samui este scuterul, pentru că distanțele dintre orășele/stațiuni sunt destul de mari. Se pot închiria scutere cu 100lei/7-10 zile. Benzina este ieftină în comparație cu Europa: 4 lei/litru. Transportul în comun pe insulă este asigurat de tuk-tukuri. Acestea sunt mai mari decât cele din Phuket, în ele încăpând 10-12 persoane. Ele înconjoară insula pe strada principală și cei care se urcă, pot negocia prețul în funcție de locul unde doresc să coboare. O variantă mai scumpă sunt taxiurile. La fel ca la tuk-tuk, se negociază prețul înainte de a merge undeva. Un preț obișnuit este de 45 de lei, între două localități apropiate.

scuter

Vremea

Ko Samui are un patern al vremii diferit față de partea continentală a Thailandei. Când pe continent e musonul, insula e relativ uscată. Din acest punct de vedere, a fost o idee bună să plecăm  în iunie din Phuket în Samui. Din octombrie până în decembrie, e invers: uscat pe continent și ploios în Samui. Cel mai uscat sezon pe insulă este din ianuarie până în martie.

6

 

Prețuri

O estimare personală: În ceea ce privește cazarea, prețurile sunt un pic mai ridicate decât cele din Phuket. Toate celelalte prețuri sunt mai mici decât în Phuket, uneori mult mai mici.

Moneda oficială este baht. 1 leu = 9.15 baht, deci aproape 10 baht, ceea ce face aprecierea preturilor destul de simplă. Tai un zero. Sau pentru cei care încă mai gândesc în lei vechi, 400 baht sunt aproximativ 400 „de mii”.

Cazare: cameră guesthouse 400-500 baht; apartament cu două camere 60000 baht/3 săptămâni
Masaj: thailandez 200 baht, la picioare 150 baht, cu ulei de cocos 300 baht
Fructe/legume: banane 20-40 baht/mănunchi de 16-20; mango 60 baht/kg; salată 10 baht/bucată; rosii 50 baht/kg; mangosteen 30 baht/kg; rambutan 30 baht/kg; papaya 20 baht/kg; pepene 20 baht/kg.
Scuter: 1000 baht/7-10 zile
Tuk Tuk;: 100 baht între stațiuni apropiate.

Pe terasă în Chaweng
7

Reggae Bar
8

Pentru că insula este mai sălbatică, sunt șanse mari să întâlnești un șarpe veninos pe marginea drumului. Dacă mergi pe jos, fii atent 🙂9
Big Buddha Statue
10