Ko Pha Ngan (se pronunță co phanian) este o insulă din golful Thailandei. Este situată în provincia Surat Thani, la aproximativ 15km de mai cunoscuta insulă Ko Samui. Cum stăteam în Ko Samui de o săptămână, ne-am hotărât să facem o excursie în Ko Pha Ngan. A fost o experiență plăcută. Am rămas acolo două zile.

Una din modalitățile de a ajunge în Ko Pha Ngan este cu vaporașul, plecând din Big Buddha Beach (Ko Samui). Timp: 30 minute.
2013-06-09-523

Odată ajunși pe insulă, am luat un tuk tuk către stațiunea Haad Rin Beach, cunoscută pentru Full Moon Party, petrecerea ce are loc înainte de fiecare lună plină. Drumul până acolo e spectaculos, prin junglă și pe coastă. În unele părți, șoseaua este extrem de abruptă. Șoferii conduc nebunește și glumeam cu Costin că această călătorie e un adevărat exercițiu fizic. În tuk tuk trebuie să te ții extrem de bine de bare, pentru a nu cădea din el.

Haad Rin este situată pe o peninsulă a insulei. Este cea mai populară așezare din Ko Pha Ngan. A început să fie vizitată încă din anii 80. Pe atunci Ko Samui începea să se schimbe. Dintr-o insulă retrasă, vizitată de hippie, a devenit una invadată de turiști. Cei care-și doreau în continuare o atmosferă liniștită au migrat în Ko Pha Ngan. Plaja e de bună calitate, nisipul alb și fin, apa liniștită.
2013-06-09-539

După ce ne-am cazat, am făcut o plimbare prin stațiune, în cătarea unei piețe de legume și fructe. Din păcate, aveau doar o piață mică, unde nu erau fructe, doar câteva legume și niște banane verzi. Așa că a trebuit să mă mulțumesc cu fructe uscate pe tot parcursul sejurului.
Câteva căsuțe în partea opusă a peninsulei:
2013-06-09-541

Străzile stațiunii sunt extrem de înguste. Mașinile nu intră pe aici, doar motocicletele.
2013-06-09-542

Seara am ajuns la un bar în afara stațiunii, unde m-am simțit ca în Twin Peaks sau în zona crepusculară. În Ko Pha Ngan, drogurile sunt tolerate. Pe oriunde mergeam, ni se ofereau.
2013-06-10-551

Plaja este orientată către est, așa că a meritat să mă scol la ora 5 pentru un răsărit fabulos.2013-06-10-574

Seara, atmosfera devine foarte romantică. Pe plajă sunt deschise o serie de terase ce întrețin această senzație. Majoritatea au lampioane, la unele se stă întins pe niște perne, muzica e bună. Este remarcabil cum thailandezii au știința de a face totul să arate bine cu resurse minime.  Ziua, vezi doar niște scânduri și niște fiare ruginite. Seara, aranjează totul, astfel încât arată extraordinar. Un rol important îl joacă și experiența. Ei au început să se ocupe de acest turism minimalist prin anii 70-80.
2013-06-10-585

În episodul următor, vă povestesc despre excursia cu barca în jurul insulei.
Episodul 2