Pe hârtie, regulile de circulație din Asia de Sud Est sunt probabil apropiate de cele din Europa. În realitate, șoferii merg după niște reguli nescrise, așa că turistul trebuie să fie foarte atent, pentru a fi în siguranță. În acest articol voi oferi câteva detalii despre cum să te descurci prin traficul haotic din zonă.

scuter

Observație: Eu am fost doar în Malaezia, Thailanda și Cambodgia, dar bănuiesc că celelalte țări de pe subcontinent au un trafic apropiat. Articolul este bazat strict pe experiența mea din cele 3 țări.

Mașinile circulă pe
partea stângă în Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia;
partea dreaptă în Cambodgia, Myanmar, Vietnam, Laos.

2013-05-15-188

Un element important pe străzile din zonă este scuterul. Este una dintre modalitățile principale de deplasare. Cu cât țara este mai puțin dezvoltată, cu atât scuterele sunt mai numeroase și mașinile mai puține. O priveliște intimidantă este aceea de la semafor, când întorci capul și vezi o puzderie de asiatici călare pe scutere, gata să demareze în trombă.

2013-07-24-199

Pieton

Dacă stai pe trotuar, de cele mai multe ori totul e ok, doar că unele scutere mai merg și pe partea pietonilor, mai ales când  circulă pe contrasens. Trotuarele sunt cât de cât sigure, dar din păcate nu sunt suficiente. O bună parte din străzi nu au trotuare. În acest caz, cel mai bine este să mergeți pe partea opusă a carosabilului. De exemplu, pe partea dreaptă în Thailanda sau pe partea stângă în Cambodgia.

Atenție! Trecerile de pietoni sunt doar de formă. Nimeni nu le respectă. Ca pieton nu ai prioritate pe ele. Dacă vrei să traversezi, trebuie să te asiguri că nu trece nicio mașină. Dacă traficul este atât de aglomerat încât nu ai cum să traversezi, trebuie să-ți pui palmele în semn de rugăciune către un șofer care merge mai încet și acesta te va lăsa să treci. Când treci pe trecere de pietoni, trebuie să-ți iei aceleași precauții pe care ți le iei când treci prin locuri nemarcate în România. Dacă pe stradă sunt doar motorete, atunci poți trece fără frică. Motocicliștii nu vor opri, dar te vor ocoli. Întotdeauna traversează încet. Nu alerga.

Mare atenție la traversare în țările cu circulație pe partea stângă. Trebuie să te obișnuiești repede să te uiți prima dată în dreapta și apoi în stânga. Nu e de glumit cu asta. Eu era să fiu lovit de două ori, pentru că m-am uitat prima dată în stânga.

În majoritatea intersecțiilor semaforizate, stopurile pentru pietoni nu merg, sau sunt tot timpul pe roșu. Trebuie să traversezi atunci când mașinile au roșu. Dacă nu ești sigur, te poți inspira de la ceilalți pietoni.

În Cambodgia, scuterele circulă absolut peste tot: și pe trotuare, și în piețe descoperite, și în piețe acoperite. Din fericire, folosesc des claxonul atunci când trec printre oameni.

2013-07-24-211

Șofer/motociclist

Bine înțeles, în țările cu circulație pe stânga, cel mai important aspect pentru șoferi este să nu uite să circule pe stânga. O atenție sporită e necesară atunci când virezi, să nu schimbi banda de mers din obișnuință. Atunci când se circulă pe stânga, virajul mai complicat devine cel la dreapta, cel în care trebuie să dai prioritate.

Cu scuterul, dacă stai cât mai aproape de marginea șoselei, totul e ok. Șoferii sunt în general atenți cu motocicliștii și bicicliștii. Îi depășesc cu atenție, doar dacă din sens opus nu vine altă mașină și tot timpul îi atenționează cu un claxon.

Tocmai pentru că nu se circulă după reguli, claxonul este folosit în orice moment care poate prezenta un pericol. Cel mai folosit este în Cambodgia, unde la orice depășire, trecere prin intersecție sau o zonă mai aglomerată, motociclistul sau șoferul claxonează. Poluarea fonică e imensă, dar scade considerabil posibilitatea producerii accidentelor.

2013-07-29-253

În concluzie, turistul vestic care vine în Asia de Sud Est trebuie să-și schimbe complet abordarea în circulație. În Europa și în alte zone civilizate, ne-am obișnuit să respectăm regulile și astfel să mergem mai mult pe pilot automat, siguri fiind că și ceilalți le respectă la rândul lor. În Asia, regulile nu sunt respectate și toată lumea merge cu atenție sporită și folosește claxonul ori de câte ori simte că situația a devenit nesigură. Chiar și când trec pe verde, am observat că mulți șoferi traversează cu mare atenție intersecțiile.