În acest articol, te invit în dormitorul meu. Mai personal de atât nu se poate 🙂 . Am început o amplă acțiune de optimizare a spațiului în care locuiesc și lucrez. Procesul presupune eliminarea tuturor obiectelor pe care nu le folosesc, sau nu le-am mai folosit demult, și reconfigurarea mobilierului astfel încât curățenia să fie ușor de menținut.

În dormitorul meu am păstrat doar un pat. Nu există noptiere, dulapuri, veioze, aparate electronice (televizoare, tablete, radiouri). Nu există covoare în care să se ascundă acarieni, purici, căpușe. În acest fel, e foarte ușor de păstrat curățenia. E ușor de dat cu aspiratorul, e ușor de spălat pe jos, nu ai enșpe mii de lucruri printre care să jonglezi. Locul hainelor e în dressing.

Salteaua trebuie curățată periodic, pentru că în ea se pot ascunde o populație de bacterii și acarieni, care se hrănesc cu pielea moartă și fluidele eliminate din corp. Așa că am scos-o pe a mea la soare pentru două zile la rând, timp în care am presărat cantități apreciabile de bicarbonat de sodiu. Acestor bacterii și acarieni le plac locurile întunecate și umede. Soarele și bicarbonatul de sodiu îi decimează.

Igiena pernelor e și mai importantă decât cea a saltelelor, pentru că sunt mai aproape de nas, gură și urechi. În timp, ele acumulează materie organică de care n-ai vrea să te apropii. Un test simplu este „îndoitul pernei”. Dacă îndoi perna și nu revine rapid la loc, poți s-o arunci. Înseamnă că este atât de plină, încât și-a pierdut elasticitatea. Dacă revine lent, o poți spăla la mașină, apoi usca la soare, aplicând bicarbonat de sodiu pe ambele fețe.

Pe una dintre ale mele am aruncat-o, pe celelalte le-am spălat, dar acum mă bate gândul să-mi iau huse de pernă din 100% bumbac, pe care să le umplu cu mei organic. Mi se pare cea mai naturală alegere, iar meiul poate fi înlocuit periodic.

Cum arată dormitorul tău? Ai propriile sfaturi pentru păstrarea curățeniei în spațiul de dormit?