În acest articol, te invit în dormitorul meu. Mai personal de atât nu se poate 🙂 . Am început o amplă acțiune de optimizare a spațiului în care locuiesc și lucrez. Procesul presupune eliminarea tuturor obiectelor pe care nu le folosesc, sau nu le-am mai folosit demult, și reconfigurarea mobilierului astfel încât curățenia să fie ușor de menținut.
În dormitorul meu am păstrat doar un pat. Nu există noptiere, dulapuri, veioze, aparate electronice (televizoare, tablete, radiouri). Nu există covoare în care să se ascundă acarieni, purici, căpușe. În acest fel, e foarte ușor de păstrat curățenia. E ușor de dat cu aspiratorul, e ușor de spălat pe jos, nu ai enșpe mii de lucruri printre care să jonglezi. Locul hainelor e în dressing.

Salteaua trebuie curățată periodic, pentru că în ea se pot ascunde o populație de bacterii și acarieni, care se hrănesc cu pielea moartă și fluidele eliminate din corp. Așa că am scos-o pe a mea la soare pentru două zile la rând, timp în care am presărat cantități apreciabile de bicarbonat de sodiu. Acestor bacterii și acarieni le plac locurile întunecate și umede. Soarele și bicarbonatul de sodiu îi decimează.

Igiena pernelor e și mai importantă decât cea a saltelelor, pentru că sunt mai aproape de nas, gură și urechi. În timp, ele acumulează materie organică de care n-ai vrea să te apropii. Un test simplu este „îndoitul pernei”. Dacă îndoi perna și nu revine rapid la loc, poți s-o arunci. Înseamnă că este atât de plină, încât și-a pierdut elasticitatea. Dacă revine lent, o poți spăla la mașină, apoi usca la soare, aplicând bicarbonat de sodiu pe ambele fețe.
Pe una dintre ale mele am aruncat-o, pe celelalte le-am spălat, dar acum mă bate gândul să-mi iau huse de pernă din 100% bumbac, pe care să le umplu cu mei organic. Mi se pare cea mai naturală alegere, iar meiul poate fi înlocuit periodic.
Cum arată dormitorul tău? Ai propriile sfaturi pentru păstrarea curățeniei în spațiul de dormit?
E o idee buna cea cu mei, am salvat-o pe lista de To do-uri. Multumesc!
Am intalnit si ideea de a schimba fata de perna zilnic sau la 2 zile cel mult pentru cei ce au probleme cu acneea. Doamnele pot avea grija de ten folosind o fata de perna din atlas sau matase, astfel se nu se mai fac cute pe piele in timpul somnului.
Update:
astfel nu se mai fac cute pe piele in timpul somnului.
🙂
Cât de importantă este această igienă? Adică mi se pare prea mult ce descri, poate chiar „extremist”, dar asta poate pentru că sunt foarte ignorantă cu spațiul în care dorm. Pot trece și luni în care n-am schimbat lenjeria, pernele nu le-am scuturat niciodată. M-am mutat de atâtea ori într-o chirie nouă și niciodată nu mi-a păsat de saltea dacă este nouă sau măcar scuturată… Sunt chiar curioasă, pentru că eu sunt așa și poate nu este în regulă pentru sănătatea mea. Mulțumesc! 😊
Da, și mie mi s-ar fi părut extrem acum câțiva ani, când la fel, eram total dezinteresat de condițiile din camera în care dorm. Mai ales când eram mic, am stat odată cu așternuturile vreo 5 săptămâni fără să le schimb, pentru că ai mei au vrut să vadă când sau dacă o să zic și eu ceva, că ar trebui schimbate 🙂
În perioada asta am avut probleme cu somnul, ceea ce nu mi s-a întâmplat niciodată și am observat că atunci când mă duc la Brașov, dorm ca un prunc 10 ore. Așa că m-am gândit că e posibil ca acolo unde dorm la București să fie o problemă igienică. Evident că pot fi și alte probleme, cum ar fi un turn de telefonie 5G în zonă, dar am zis să încep cu curățenia. Puțină igienă nu strică. Dacă am dormi undeva în natură, pe iarbă, frunze sau în copaci, relația noastră cu bacteriile de acolo ar fi diferită, dar înauntru, în chestiile astea artificiale pe care dormim, se pot dezvolta acarieni periculoși. 🙂