Au trecut 4 luni de când m-am hotărât să renunț la abordarea vegană. Am făcut destule experimente între timp, dar dieta mea nu s-a schimbat dramatic. Este tot axată pe fructe, pentru energie rapidă, hidratare, vitaminizare și mineralizare, iar peștele și uleiul de cocos sunt „cărămizile” pentru refacerea după efort. Am scos aproape în totalitate din alimentație nucile și semințele. Mi se par prea greu de digerat și cu o serie de antinutrienți. Verdețuri am consumat doar ocazional, pentru că oferta este slabă pe timpul iernii. E posibil să le reintroduc în alimentație odată cu începerea sezonului. În ultimul timp, am experimentat cu iarbă de grâu și îmi place efectul revitalizant și ușor detoxifiant pe care mi-l oferă.
Noua mea deviză în alimentație: „fructe din copaci, fructe din mare, iarbă și soare”. 🙂 Obiectivul pe termen mediu e să renunț la orice supliment, pentru că par să dezechilibreze total organismul, asta ca să nu menționez posibile efecte nocive ale unor chimicale procesate și izolate, dar pentru acest obiectiv trebuie să mă mut iar la tropice.
Atât fizic, cât și mental, mă simt mai bine decât atunci când eram vegan. Fizic, nu am slăbit, dar sunt mai puternic, mai capabil să-mi transport greutatea și mai rezistent la șocurile din alergare. Mental, mă pot concentra la o anumită treabă pe o perioadă mai lungă de timp, având astfel o productivitate crescută.
Dar asta este doar o apreciere subiectivă și ar putea fi la fel de bine un efect placebo. Însă, am cele două activități sportive, în care cifrele pot fi analizate și comparate obiectiv: alergarea și șahul.
Acum o săptămână am fost la Brașov. Pentru că era ziua mamei și am mâncat mai mult de obicei, mi-am propus pentru ziua următoare o tură lungă pe munte, pentru a arde tot surplusul. Mi-am imaginat în cap traseul și m-am gândit să fie o alergare ușoară, relaxantă, meditativă. Surpriza a fost că după alergare, pe strava mi-au apărut o serie de recorduri personale pe anumite segmente din traseu. Pe aceste segmente trec des, deci mi-a atras atenția că am fost mai rapid decât de obicei, într-o tură în care nu mi-am propus nimic altceva decât distanța.
Așa că ajuns înapoi în București, am făcut un test de viteză pe o tură pe care o folosesc special pentru asta: Tura Izvor pe exterior. E o tură de 1700 metri, cu o urcare de 10 metri, cu 7 schimbări de direcție la 90 de grade. Am fost mai rapid cu 14 secunde.
Pe această distanță, înseamnă o îmbunătățire cu 3,6%. Poate părea puțin, dar o îmbunătățire cu 4% a vitezei poate însemna diferența dintre un recordman mondial și un alergător de duzină. 4% este îmbunătățirea eficienței alergării promovată de Nike pentru pantoful lor Zoom Vaporfly, pe care cer 250$.
Pe imagine, se poate vedea progresul meu în alergare: În 2013 alergam de doi ani, eram raw vegan/frugivor și nu suplimentam (7.04), în 2017 eram tot frugivor, dar suplimentam masiv cu pudre proteice, B12, D, aminoacizi, etc (6.29), în 2018 ajunsesem probabil la o saturație de suplimente și performanțele au început să scadă (6.49), în 2019, după introducerea peștelui în alimentație (6.15), și e imediat după iarnă, la începutul „sezonului”, deci performanțele sunt așteptate să crească.
Evident, aceste date nu sunt oficiale și sunt doar orientative. Cele mai clare date le voi avea la cursele pe care mi le-am propus în această primăvară: un 10k pe 21 aprilie și un semimaraton pe 11 mai, ambele în București.
În șah, performanțele mele au crescut destul de mult, dar e greu de evaluat dacă e o creștere normală, sau e datorată alimentației. Cert e că nu am mai studiat în această perioadă, doar am practicat. Ceea ce remarc subiectiv este că obosesc mai greu. Mai exact, atunci când încep să joc șah, sau să mă antrenez cu diverse tactici, încep de la un anumit rating. Fiind concentrat, am succes și ratingul crește. După o anumită perioadă de timp, 30 min, o oră, două ore, obosesc mental și performanțele încep să scadă, ratingul scade. De când am schimbat dieta, timpul de concentrare poate fi prelungit, astfel ratingul a crescut probabil mai mult decât dacă aș fi rămas pe dieta vegană.
rating șah nov (2018) – 1560
rating șah martie (2019) – 1730 (în primii 6,5% din participanți)
rating șah rapid nov (2018) – 1223
rating șah rapid martie (2019) – 1370 (în primii 20,8%)
Ratingurile sunt de pe chess.com
Poate pentru multă lume pare ciudată sau excesivă preocuparea mea pentru date exacte și nivelul de performanță fizică sau mentală. Sunt sigur că pentru veganii etici nu e justificat consumul de pește pentru îmbunătățirea cu 3,6% a eficienței în alergare sau pentru creșterea nivelului de concentrare la șah. Dar aceste activități nu sunt scopul meu principal. Sigur, îmi place să le fac, dar sunt utile în principal pentru a-mi oferi un barometru despre starea fizică și mentală. Un grafic prin care pot observa dacă există fluctuații majore de performanță. La celelalte activități pe care le practic muzică sau scris, e mai greu să fac evaluări obiective. Fiecare ar trebui să fie preocupat de nivelul de performanțe fizice și intelectuale, altfel declinul va fi rapid și nu e nimeni care să-l oprească, doar să-l încurajeze. O populație ieșită din formă, supraponderală, cu mintea în ceață și o capacitate mică de concentrare este mult mai ușor de stăpânit și controlat.