Am fost întrebat de mai multe ori ce fac în Asia de Sud Est, dacă am vreo slujbă, sau din ce trăiesc. Răspunsul meu scurt este: „sunt strângător, mi-am făcut economii”. Unii cred că am câștigat la loto, sau am o sursă obscură de venit. Voi detalia situația mea în acest articol.
Secretul nu stă în banii pe care îi fac, ci în banii pe care nu-i cheltui. În ultimii ani mi-am redus drastic cheltuielile. Am renunțat la o serie de obiecte nefolositoare. Procesul continuă și acum. Mă îndrept spre minimalism, spre o viață din ce în ce mai simplă.
Am să fac un calcul, să vedem ce sumă aș putea pierde anual, sau ce sumă cheltuie anual un om obișnuit (statistic vorbind) în România.
Nu fumez, dar 45% din bărbații Români fac asta. În medie un fumător cheltuie 700 euro/an pe țigări;
Nu consum alcool. Estimez că băutura unui om obișnuit în București costă cel puțin 500 euro/an: nimic exagerat, câteva beri, puțin vin și eventual una mică.
Nu beau cafea sau ceai. Acestea mă costau 100 euro/an.
În ultimii 2 ani am redus aproape la zero mersul cu mașina personală. Am mers oriunde în oraș pe jos. Am folosit trenul, atunci când am ieșit din București. În medie, automobilul propriu mă costă 3000 euro/an, incluzând aici motorina, reparațiile, reviziile și spălătoria. În ultimul an m-a costat doar 1000 euro, deci o economie de 2000 euro.
Nu mi-am mai cumpărat medicamente, și am fost doar o dată la medic pentru un control de rutină, de când am schimbat regimul alimentar. Românii cheltuie pe afecțiuni cronice ușoare cel puțin 250 euro/an.
În ultimul an, nu mi-am mai cumpărat haine sau încălțăminte. Și-așa mi se pare că am enorm de multe și apuc să port doar o mică parte din ele. Aici mi-e mai greu să estimez cât aș fi cheltuit sau cât ar cheltui un om obișnuit: 300 euro/an?
N-am dat drumul la căldură toată iarna. Probabil o să vi se pară extrem, dar eu am observat că atunci când consumul de calorii e suficient (asta la mine însemna 4500-5000 calorii, majoritatea din carbohidrați), corpul are suficientă energie să se încălzească singur. A fost cea mai plăcută iarnă a a mea, din punct de vedere al confortului termic și am dormit în fiecare noapte cu geamul deschis. Salvați: 300 euro.
Alimentele nu m-au costat mai mult decât atunci când mâncam junk. Țin să precizez asta, pentru că mulți îmi spun: „bine, mănânci doar fructe și legume crude, dar probabil te costă o avere”. Ei bine, după ce devii mai experimentat în acest stil de viață știi cum să reduci costurile. Înainte să plec din România îmi cumpăram aproape totul din Piața Sudului (București), care este foarte ieftină. Alergam până acolo, 5km, după care mă întorceam pe jos cu 20 kg în mâini. E un super antrenament. Are și un nume: „mersul fermierului”. Îți lucrează aproape fiecare mușchi din corp. Am renunțat și la acele super alimente folosite în lumea raw vegan (spirulina, maca, uleiuri, semințe exotice și celebrul goji).
Pe lângă banii salvați anual, am scăpat de o mare parte din lucrurile pe care le dețineam: toate electrocasnicele (cuptor cu microunde, steamer, oale sub presiune, grătar, etc… nefolositoare pentru un raw vegan). Am vândut și o parte din sculele muzicale și electronicele pe care nu le mai foloseam sau erau redundante. Din aceste vânzări am strâns 4000 euro.
În total 4150 euro pe care aș fi putut să-i cheltui în ultimul an. Dacă adun și cei 4000 euro obținuți din obiecte nefolositoare, înseamnă 8150 eur0 sau 10800$. E o sumă destul de mare și pentru România, dar în Cambodgia e enorm. Aici trăiesc foarte bine, cu 400$, deci 10800$ înseamnă doi ani de stat la soare și mâncat fructe tropicale. 🙂
După cum vedeți, nu trebuie să fii milionar, sau să câștigi la loto pentru a te muta o perioadă la tropice. Trebuie doar să decizi foarte clar dacă vrei asta, să-ți definești prioritățile, să-ți stabilești un plan pe termen mediu și să te ții de el cu tenacitate. Succes.
Sunt deja trei zile de cand am reușit sa vând ultimul electrocasnic din gama ‘hot’. Asa ma bucur ca am reușit sa scap de ele deoarece erau deja piese de muzeu pt mine. Si unde mai pui ca 75% din valoare s-a reintors in buzunarul meu. Oricum vis-a-vis de economii am observat si eu. Cum spuneam si pe Facebook la un comentariu merg des cu bicicleta la serviciu. Masina personală nu am mai pornit-o de ceva vreme. Iar treaba cu hainele e aproape rezolvată ( mai am unele lucruri pt munte care lipsesc) dar se va linisti si aici. Concluzia este ca DA. Se pot face super economii. P.S. imi vine sa rad uneori la cat de mică vine factura la gaze. ( no coooking)
La mine gazele erau la comun, deci plăteam și pentru cei care găteau 🙂 O altă reducere, despre care am uitat să vorbesc a fost la frigider. Nu-l foloseam pentru că aveam cămară. 🙂
Bravo omule! Felicitari de la un minimalist incepator !
Mulțumesc mult. Și eu sunt la început. Mai am multe de minimizat 🙂
Foarte faina experienta ta. Bafta in continuare:)
Să fie!
Si familia? Nu vreau sa fiu nepoliticos, ci doar stiu ca ai un baiat. Toate cele bune!
Da, e o problemă sensibilă. Mi-ar plăcea să fiu mai aproape de fiu-miu, dar deocamdată ăsta e drumul meu. Folosim skype pentru comunicații și sper ca în curând să fim mai aproape unul de altul. Taică-miu a fost și el plecat în străinătate 7 ani de zile, pe parcursul copilăriei mele, și a fost ok. Mi-a fost chiar mai bine când era plecat pentru că mă simțeam mai liber, mai puțin stresat și aveam rezultate mai bune la școală. Poate asta se întâmplă și acum, în cazul de față.
Am inteles. E de admirat totusi ca ai avut curaj sa faci schimbarea. In schimb imi pare rau ca nu am ajuns niciodata la un concert de-al tau. Dar poate ne auzim pe Skype la o lectie de chitara(nu prea ma descurc la solo si improv de blues). Numai sa nu ma sperii(am vazut clipul de pe youtube cu „lipsa de testosteron”)! You freaked me out… :))
Toata stima!
LOL Ok, deocamdată nu putem face lecții pe skype că viteza e mică. Tre să mă decid dacă rămân în oraș mai mult timp și atunci o să caut o conexiune mai bună. A, și mai tre să-mi iau și o chitară 🙂
mi se pare o prostie sa nu iti cumperi medicamente daca ai nevoie de ele.
Sigur că e o prostie. O și mai mare prostie e să nu cauți cauza care a dus la nevoia de medicamente. Eu nu am mai avut nevoie de medicamente. N-am mai răcit și n-am mai avut nicio problemă medicală, oricât de mică, în cei doi ani de raw veganism. Înainte răceam foarte des (cel puțin de 4 ori pe iarnă) și aveam probleme cu stomacul pe care medicul meu de familie le „rezolva” cu o pungă de medicamente pe care le luam o lună întreagă. După ce terminam, problema era exact la fel 🙂
E si mai stupid sa iei medicamente care nu iti trebuie si care iti fac si mai mult rau.
Am avut un stil de viata flashy si de vro 4 ani traiesc cum vreau eu in Danemarca. Acum lumea imi zice…. da ce ba … n-ai bani sa-ti iei papuci? :))
Superficialitatea si consumismul sunt caracteristici ale turmei consumatoare. Inapoi la o viata superficiala nu ma mai intorc si exact cum zice si Calin… acum stiu sa imi cumpar doar strictul necesar si sa renunt la aproape tot ce nu am nevoie. Nu am o dieta vegan, ci dimpotriva mananc f multa carne, beau foarte mult lapte, beau fff multa bere si fumez cu moderatie. Insa in afara de o raceala din cand in cand, altceva nu am. Acum corpul stie ce ii trebe cand ii trebuie asa ca atunci cand ma duc la cumparaturi ma las ghidat de gusturi.
Cat despre succes… pentru unii sunt un ratat, pentru altii un fraier.. ca nu am bani 🙂 pentru mine… cred ca am inteles viata destul de bine ca sa nu alerg dupa bani, diplome sau laude. Am renuntat la facultate pentru ca imi ofera un viitor monoton si restrangator si m-am axat exact pe pasiunile mele si pe ceea ce imi place sa fac. Acum am un viitor frumos in fata si fara „carte” si pot sa fac ce vreau.
Cand esti pregatit sa dai totul pe nimic pentru a te regasi… atunci vei stiu adevarata pace interioara.
Bravo asa ma gandeam si eu…felicitari maxine si tine-o tot asa
Felicitari! Suna foarte atractiv… este insa asta o abordare sustenabila, pe termen indelungat… sau este mai degraba o forma de retreat?
Poate fi și una și alta. Depinde cum funcționează mai departe și ce oportunități îmi ies în cale. Cred că mă pot întoarce oricând să-mi reiau viața în București. Probabil va fi mai greu la început, dar apoi totul va fi la fel ca înainte. Altfel și aici sunt destule chestii de făcut, nu mai vorbim de oportunitățile online.
Felicitari pentru experiment!
Eu nu sunt pentru o dieta raw completa, dar sunt total pentru asumarea responsabilitatii pentru propria viata /sanatate.
Parerea mea este ca nu exista o dieta gen panaceu universal care este ideala pentru toata lumea, ci fiecare trebuie sa experimenteze diferite stiluri de alimentatie si sa gaseasca varianta potrivita pentru el. Sigur ca o doza cat mai mare de legume / fructe crude este ideal sa existe in orice dieta.
Succes cu minimalismul in continuare! Si multumesc pentru inspiratie, si eu ma gandesc sa-mi iau familia la o tura prin Asia macar cateva luni cat de curand.
Toate cele bune.
Așa este. Fiecare are datoria de a se îndepărta de mâncarea procesată și a căuta dieta optimă pentru oameni. Poate fi o căutare de o viață, cu multe ajustări pe parcurs. Drum bun în călătoria prin Asia.
Cam extremă faza cu încălzirea iarna. În rest, un exemplu de urmat. Aplauye! Societatea de consum te va urî.
Mulțumesc! Da, știu că așa pare. Chiar tre să precizez din nou că am făcut-o pentru că am putut, nu pentru că am ținut să sufăr pentru un obiectiv 🙂
Buna,
Tot nu a fost clara situatia de unde ai banii. Pana la urma ai descris doar ceea ce nu faci/nu ai facut cu banii si nu neaparat cum i-ai pus la ciorap bucatica cu bucatica.
Neconvingator articolul…dupa mine…ins nu trebuie sa fii de acord cu ceea ce scriu.
Iar despre relatia cu baiatul am observat ca este model din familie. Mai tarziu s-ar putea sa se intoarca impotriva ta. O constelatie familiala ti-ar fi utila.
Dar oricum ramane alegerea ta.
Spor la joc !
Banii îi fac din muzică (concerte, apariții TV/radio) și lecții de chitară. Cu asta mă ocup. Am uitat să specific asta în articol. Îmi cer scuze, nu toată lumea știe care mi-e jobul. Când o să se întoarcă situația împotriva mea o să accept situația. 🙂
nu am inteles din ce traieste baiatul tau? sau asta nu face parte din planul de retreat? ca s-ar putea sa se simta mai liber fara tata am inteles dar material ?…un copil are o gramada de nevoi …in fine
Ca să explic care sunt sursele lui de venit ar trebui să intru în detalii intime, ce nu fac obiectul de discuție al acestui articol sau blog. Pot să vă asigur că din punct de vedere material o duce foarte bine, în orice caz mult mai bine decât mine. 🙂 Minimalismul meu n-aș putea să-l aplic și la el, deși uneori cred că ar fi mai sănătos așa.
Asta e cel mai comentat articol de pe blog…s-a inmultit lumea pe aici
Super! Si ne intoarcem in comuna primitiva! Adica … Stai putin, ca asta nu se mai poate, ca prea stim multe (atat ca indivizi cat si ca societate). Mare grija sa nu ne intoarcem la Comuna din Paris!
P.S.
Eu nu am „scule de muzica”. Am doar un amplificator si un sistem 5.0 (slab spre mediu) si niste casti de 8 euro cu care ascult muzica pe de pe youtube (pe PC, ca telefonul e de-ala simplu, adica numai telefon si-atat!). Dar daca nu as putea sculta muzica probabil ca as muri sau, mai grav, as innebuni in doar cateva luni! Ce rost are viata fara muzica?
„Somnul ratiunii nate monstri.”
muzica va exista oriunde sunt urechi s-o auda.
Nu cred ca iti impune nimeni sa renunti la toate bunurile pe care le ai. Si nu inteleg treaba asta cu stiutul prea multe. Cu ce te-a ajutat „stiutul” asta? Mi se pare ca tu confunzi stiutul cu consumerismul. Cate familii in Romania nu foloseste un cuptor cu microunde? Sau nu are masina? Ii apropie lipsa de posesii mai mult de civilizatiile din pestera? Cred ca esti un pic confuz, and I mean that in the least insulting way :*
partea cu legume,fructe si viata fara medicamente o cam aplic si eu la toata familia mea si cam asa este,vizitele la doctor si farmaie s-au rarit,aproape redus de tot(mentionez ca am o fetita de 7 ani si un baietel de 1 an si 6 luni,iar sotul meu,inainte era consumator inrait de gratare,consuma zilnic cel putin 2 mese pe zi de carne si se plangea toata ziua ca il doare ba intr-o parte ,ba in alta).cat despre electrocasnice,mi-am simplificat viata si chiar am ”insanatosit-o”,fara microwave,electic owen,etc,iar apoi am vazut ca asta chiar da rezultate pe planul sanatatii dar si cel al cheltuielilor.sunt la inceput,insa cred ca fara confort termic nu asa sta.asa ca iti urez succes si o viata plina de impliniri
multumesc mult, si tie succes pe mai departe 🙂
de apreciat alegerea ta. si eu am ales in urma cu 5 ani sa nu mai lucrez pentru nimeni: imi neglijam propria-mi viata. traiesc minimalist dintr-un venit foarte mic, acum am timp sa citesc, sa pictez, sa gandesc :), sunt mult mai linistita, pot avea grija de copilul meu, ascult muzica (mp3-ul e nelipsit oriunde). mananc 1-2 ori in zi, fara mancaruri grele, in fiecare zi imi beau cafeluta in parc. Din octombrie 2012 am scos frigiderul definitiv din priza (pentru iarna fac conserve care sa fie pastrate fara consum de electricitate – le pastrez la geam afara iarna, sau in camara pe cele care rezista la temperaturi mai ridicate), noaptea inchid absolut toata aparatura electrica (nu mai ramane nici un led sau beculet aprins-nici macar ala de la priza), mi-am cumparat un calculator cu monitor led+boxe care consuma cat mai putin, tv-ul nu-l folosesc de vreo 2 ani, ma uit online la emisiunile preferate. in rest imi cresc singura rosiile, ardeii, patrunjelul in jardiniera de la geam (mi-ar fi placut sa am macar balcon). camerele casei fiind de 3.5 m, mi-am izolat podeaua cu folie de plastic groasa de 0.5 mm din aia roz sau verde-cred ca polietilena, am un lapsus cum se numeste. am sobe pe gaz din pacate (ii urasc pe astia de la EON Tg. Mures si sper ca odata cu liberalizarea preturilor la gaze, dupa ce o sa termine cu racolarea marilor consumatori, sa-i pot schimba). am redus mult consumul, fac focul mai mult la copil. sper ca nu am uitat ceva. astia ambitiosii, purtatorii de diplamate, costum si cravata nu au decat sa fac credite la banci pentru nevoile lor materiale, superficiale, adica intr-un limbaj contabilicesc, cheltuieli active care nu aduc alti bani in loc: masini, obiecte care nu sunt strict necesare etc. mi-ar fi placut sa am o casuta cu un petec de pamant, intr-o zona linistita, cred ca ar fi raiul pe pamant 🙂
Felicitări! Sună ideal. Sper să ți se împlinească visul cu căsuța!
Și eu am renunțat la frigider, pentru că aveam cămară și cumpăram des fructe și legume. N-aveam de ce să le țin la frigider. E și aici o economie: probabil 2-300 euro/an 🙂
Felicitari si tine`o tot asa !
Mulțumesc! 🙂
Te felicit pentru stilul de viata sanatos si de admirat si nu vreau sa-ti judec sau critic deciziile, dar pentru mine secretul unei vieti fericite nu consta in minimizarea cheltuielilor, ci in cresterea surselor de venit. Dar nu muncind in sclavie, ci bucurandu-te de ceea ce faci si de roadele muncii tale, muncind cu pasiune, oferind valoare lumii prin activitatea care te entuziasmeaza. Asa vad eu viata, acum. Mult succes!
Așa este, doar că acele schimbări despre care vorbesc, le-aș fi făcut oricum. Că din ele au rezultat niște bani, este doar un efect. Altfel, normal că oricine și-ar dori ca munca pe care o face din plăcere să-i aducă mulți bani, numai că știm că în viața reală asta se întâmplă foarte rar. Cred că eliminarea tuturor lucrurilor nefolositoare, a obiceiurilor nesănătoase și a dorințelor nerezonabile ar trebui să fie începutul. Fără acest balast, va fi mult mai ușor să ne găsim drumul, pentru că presiunea va fi mai mică. Altfel, dacă rămânem cu ele, suntem în continuare sclavul lor și vom munci în continuare pentru ceva inutil.
400 dolari pe luna. Cazare si masa din acesti bani ? Poti plati o chirie si sa mananci si sa te deplasezi din acesti bani ? Se poate obtine permis de munca pentru cetateni romani ?
Viza la intrare te costă 50$, apoi te costă 80$ pe 3 luni. Chiria te costă 80-100$ o cameră cu duș (bucătărie la comun) sau 150$ apartament. Kilowattul de electricitate costă 40 cenți. Poți să închiriezi o motoretă pentru deplasare: 100$/lună sau mergi cu tuk tuk 1$ până … oriunde 🙂 Eu mi-am închiriat bicicletă 15$/lună. Mâncare, eu iau fructe și legume, nu prea știu ce să-ți zic. Am văzut 3-4$ pizza, iar în supermarketuri prețurile sunt cam ca în românia. Dacă mănânci cu khmerii, orez cu carne, tot felul de vietăți la grătar și mâncăruri pe care nu le disting, bănuiesc că e mult mai ieftin.
în legătură cu permis de muncă e mai în ceață. Unii spun că dacă ai viză business ăla e work permit, alții spun că ai avea nevoie și de work permit. Trebuie să cauți pe net să vezi mai multe informații. Apropo, dacă intri în Cambodgia, trebuie să ceri visa de business. Doar aia se poate prelungi pe mai departe. Altfel, cu visa de turist, trebuie să ieși și să intri din nou.
@ Calin Cyfer – Da, asa-i, Led Zeppelin, PJ Harvey si Amy Winehouse se gasesc pe toate gardurile! Omule, sa fim seriosi, eu ma refer la muzica ca nevoie spirituala. Si mai sunt si altele de genul asta: teatru, dans, even movies sometimes (the good ones!) …
@Channah – Uite, vezi, cu postarea ta imi (re-)confirmi apropierea acestor idei / mod de viata de ideile stangiste si anarhiste agresive. Pui in scrierea mea afirmatii inventate de tine. Not insulting, of course!
La „stiut” ma refeream exact la ceea ce faci tu: a da lectii despre ce-i mai bine pentru toti … fapt care poate duce la acel minunat „bine facut cu forta”! (Aproape) toti, indivizi si societate, sustinem ca stim ce-i binele, si, ce-i mai grav, vrem sa-l impunem altora, la nevoie cu pumnul (vezi comunism, democratie si orice alt sistem social).
Cyfer ne-a prezentat un mod de viata, eu il cosider dus la extrem si periculos pentru societate si il ironizez iar tu … imi dai replica pe care o merit, sugerand ca as fi consumist! Si confuz pe deasupra! 🙂 Nu cred ca realizezi ca, de fapt, in acuzele aduse mie s-ar putea sa te descrii pe tine – oamenii ii judeca pe ceilalti prin prisma propriei lor personalitati. Poate te analizezi putin, pentru tine, nu pentru mine sau altii.
Si inca: nu lipsa autoturismului sau a cuptorului cu microunde ne apropie de civilizatia de pestera ci lipsa unei cresteri spirituale. Or, atat minimalismul material cat si abundenta materiala sunt la fel de daunatoare acestei cresteri spirituale. Remember Budha? Calea de mijloc. Remember Isus? „Da-ti Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu.” Privatiunile de tip pustnic te ajuta doar dupa ce atingi un anumit nivel spiritual (foarte ridicat!). Take care!
God bless you both!
@dANIEL Led Zeppelin, PG Harvey și Amy Winehouse există pentru că-ți plac ție. Muzica nu e o nevoie spirituală. Mintea ta o găsește ca distractivă/frumoasă, iar alte tipuri de sunete ca supărătoare/urâte.
Eu am renunțat la obiectele de care nu mai am nevoie ca urmare a vieții mele. Pe unele le-am dat cu un preț ok, pe altele pe aproape nimic. Nu asta e important, ci faptul că nu-mi foloseau. Dacă mă atașam de ele, mă dețineau ele pe mine. Înțelegi?
Aici în Cambodgia, stau într-o casă. Am nevoie de 4 pereți. Am chiar și duș, cu apă caldă. Și de asta am nevoie, dar ar merge și rece la tropice. În rest, merg pe jos la piață, îmi cumpăr fructe pe care le mănânc așa cum sunt, iar alteori îmi fac o salată. Merg la plajă, înot, alerg, scriu și citesc. Asta e viața mea. Dacă tu crezi că se apropie de comuna primitivă, n-ai decât. Eu o socotesc mai mult spre nomadism digital. 🙂
deci ai un baiat? de ce nu e cu tine? apreciez viata pe care ai ales s-o duci, o impartasesc intru totul.. dar zi-mi unde e baietelul? sau poate ai zis pe aici prin blog, dar eu sunt noua pe tarla
Fiu-miu e la București, cu mama lui. Îți dai seama că ar fi complicat să vină într-o țară complet străină, să fie doar cu mine, fără colegi, prieteni și restul familiei (bunici, unchi, mătuși). Nici nu știu dacă ar avea unde să se înscrie la școală. Ar fi fain să vină în vacanță pe aici. Vedem.
Si totusi, ai nevoie de calculator si conexiune la internet 🙂
pe care le am 🙂
Ma tem ca ideea asta, foarte puternica, a caii de mijloc… e abuzata de oricine care vrea o rationalizare pentru a nu face niciodata nicio reforma.
Intotdeauna se vor improviza 2 extreme si li se va cauta mijloc…
cu ce ai ajuns in Cambodgia, presupun ca nu cu bicicleta sau pe picioare?
de ce Cambdgia?
cred ca lucru asta puteai sa-l faci si in Romania si scuteai banii de drum, deci mai ai de lucrat.
mult succes in continuare!
ce anume puteam să fac și în România? 🙂
În Cambodgia am ajuns cu autobuzul, din Thailanda venind.
Oaaaa un om cu adevarat pe gustul meu 🙂 nici eu nu mai am mult si renunt la aragaz,de spalat se poate spala rufa si cu mainile capitol la care stau f. bine :D,ce duce tu acum e o viata lipsita de atasamente,foarte fain.Sa realizeze asa ceva, unora le e greu, insa cu un soc de un anume fel vine acea trezire si bam-bam observa ce e cu adevarat important in viata.Si eu daca ar fi sa ma mut din Romania tot Asia as alege si eu,e o parte a lumii care ofera lucruri extraordinare si exact cu semnificatia care trebuie sa o aiba acele lucruri.
mergi pe jos prin bucuresti dar nu ti-ai cumparat incaltaminte. nu te cred. si nu cred nimic din aberatiile pe care le scoti.
de ce oare aproape nimeni care comenteaza negativ n-are tupeul sa se prezinte? Adi, toata iarna am mers cu ghetele mele waterproof pe care le am de 4 ani. Vara merg cu sandale tarahumara confectionate chiar de mine. Pe astea le am de 1 an 🙂
Să trăiți !
Sunt student și mă gândesc încă din perioada liceului să părăsesc orașul (poate chiar țara).
Întrebarea mea e, cum a fost tranziția de la oraș ( viață sporadică, alertă, consumatoare ) la minimalism ?
depinde de nevoile tale. Daca ai o serie intreaga si variata de nevoi, orasul mare este singurul care poate sa ti le satisfaca. Altfel poti sa stai in zone mai slab dezvoltate in care nu gasesti toate chestiile cu care esti obisnuit, in schimb viata e mai linistita, aerul mai curat…
e laudabila armonia in care ai ales sa traiesti cu tine. ti-am parcurs scrierile cu incredere si cu admiratie. dar ma doare ca bucatica rupta din tine nu iti e aproape. cu siguranta motivele, circumstantele nu sunt sa le judec eu. am devenit mama de curand si sunt poate sub imperiul avalansei de sentimente parintesti, dar m-a durut sa aflu ca viata asta noua, simpla, cinstita se scrie departe de copilul tau si de mama lui. iar daca toata lumea e impacata si pe niciunul nu doare, atunci imi retrag oftatul. ai grija de tine
indraznesc sa postez aici o poveste de pe blogul meu, despre renuntare la material, despre simplitatea in esenta ei binefacatoare http://mamalutoma.blogspot.com/2013/04/cat-costa-toma.html
buna minimalistilor! si defapt buna la toata lumea!!! 🙂 apreciez comentariile. si vin si eu cu unul mic. nu e nimic impus. fiecare alege ce-i este necesar lui. viatza fiecaruia se autoregleaza dupa legile divine. iar acum pt toti iubitorii de natura si lucruri simple va invit la festival. toata luna august.
Pentru toti iubitorii de natura, vom pregăti excursii la munte și Dunăre, speologie, alpinism, cursuri de supravietuire, ecitatie, sporturi extreme, maratoane ciclism, tiroliana, promenade, tot cu sprijinul echipei de salvare din Caras-Severin, suprafata de interventie 5.000 mp , 2.000 de coline si pesteri, 7000 km cale.
Mai multe informatii: http://www.infocs.ro/art-cultur-camp-danube-2013-la-berzeasca/
sau: https://www.facebook.com/organicjoy/posts/533813316671446
Bai, mie mi se pare ca o fortati. Inteleg sa renunti la vicii, sa renunti la multe chestii, dar poveste-mi de ce faci asta tocmai acolo si nu aici unde nu ti-ar iesi cu 400 de dolari. Si, ai nevoie de carne. Nu toti, dar unii au. Plus ca ascetismul asta, renunt aproape laorice, ca sa traiesc sanatos si mult si singur si fara nicio placere in afara faptului ca eu o sa mor cel mai tarziu, serios…unde te duce? Viata e o sarbatoare a placerii fratilr, nu a abstinentei. Nu ingrijti un templu mai mult decat pe zeul pe care il onoreaza templul ala.
totul e relativ Dan. Când aude că nu beau, nu fumez, merg pe jos și nu ies seara în oraș, omul concluzionează că sunt ascet. Sunt departe de a fi așa ceva. Doar că plăcerile mele diferă de ale lui. Eu găsesc satisfacția în concentrare. Prin concentrare poți să renunți la o serie de lucruri redundante, care oferă minții stimulente facile și de scurtă durată. Am nevoie de puține chestii pentru că așa funcționez eu, nu pentru că m-am hotărât să mă torturez singur 🙂
Daca tu asa simti, atunci e totul in regula. Cel mai probabil, socul vine din diferenta de opinie asupra nevoilor personale. Oricum, bravo, daca ai reusit sa fii exact cum vrei, atunci meriti tot respectul.
Mulțumesc! Nu e niciodată exact cum vrei, dar important e să fii atent și să-ți modifici în timp viața către una care se potrivește cu aspirațiile tale. Poate fi un proces de lungă durată în funcție de cât ești de departe de drumul bun 🙂
Buna 🙂
Este de admirat ceea ce faci tu, fiecare are dreptul sa aleaga stilul de viata care il face fericit, care il face sa se simta implinit cu el insusi. Dupa parerea mea nu conteaza cine are mai mult sau mai putin cat timp esti fericit cu ceea ce ai si sti sa te adaptezi fiecarei situatii. Unii au bunuri materiale in exces si nu stiu sa se bucure de viata, nu gasesc rolul vietii lor, iar altii cu nimic se simt ce mai norocosi si impliniti oameni 😉
Eu am o familie minunata, am doua fetite care imi ofera tot ce-mi doresc..ele ma fac sa ma simt implinita. Iar ca bunuri materiale doar strictul necesar in ceea ce ma priveste si cea mai frumoasa munca..pictez copiii pe fata si ma bucur de fiecare moment cand sunt cu ei. Ma bucur de fiecare zambet al lor, de fetele pline de iluzie, de inocenta lor.
Daca imi permiti, aici las pagina mea web…cine doreste se poate delecta cu cateva poze 😉
Noapte buna !!
Ai mare dreptate Daniela. Oricine poate fi fericit acolo unde e. Nu e nevoie de chestii deosebite pentru asta. Articolul meu nu ți se adresează ție și altor oameni ca tine, ci acelora care visează: „aș fi fericit, dacă”.
Hey ! Mai e cineva ca mine 🙂 si eu Raw , si calator , si trait simplu. Te gandesti la versiunea Ro a ceea ce faci acum ? Eu de 7 ani traiesc prin lume, si ma gandesc la trait 1 an in romania , la tara . Deja nu reusesc sa scot cheltuielile nici pe hartie , pentru prima luna :)) De ce oare romania e cea mai scumpa tara ?
http://www.thenoro.com/2012/02/acum-vreo-3-ani-am-scris-asta-si-ziceam.html experienta mea
Apropos, chiar, de ce tocmai Cambodgia? 🙂
Deocamdată Cambodgia se potrivește foarte bine pentru ce vreau eu acum. Thailanda e foarte restrictivă ca viză, Malaezia e deschisă, dar foarte scumpă. Cambodgia e mai slab dezvoltată, dar e ieftină. Oricum, fructe/legume proaspete și plajă/ocean sunt lucrurile importante pentru mine și pe astea le am aici. Rămâne de văzut dacă o să încerc și Laos sau Vietnam.
O alegere excelenta, felicitari, Calin! am petrecut foarte multi ani in Ecuador si dorinta mea este sa ma intorc acolo cat mai curand. Cand eram acolo, am cunoscut un roman care parasise Romania imediat dupa revolutie, incercase in Africa de Sud si inca pe undeva; pana la urma a ajuns in Ecuador cu gandul sa-si cumpere acolo o bucatica de pamant langa ocean si sa traiasca asa cum faci tu. Probabil i-a reusit. Oricum, cu 400 de dolari ai putea trai doua luni in Ecuador de exemplu, intr-un sat de langa ocean, in conditiile mentionate de tine: traiul este si mai ieftin acolo.
Fain în Ecuador, am auzit. Matt Monarch vorbește mult despre asta 🙂 Bine, și aici în Cambodgia se poate trăi mai ieftin, dar în timp. Sunt aici doar de două săptămâni și deja am auzit de variante mult mai ieftine. Eu plătesc acum 100$ pe lună, dar sunt camere cu 80$, 60$ și chiar 50$. La mâncare, dacă mă bazez mai mult pe fructe ieftine (banane/pepene) mă poate costa doar 70$/lună și eu mănânc destul de mult. Deci dacă e necesar, se poate coborî acel 400$. Eu l-am pus pentru că n-am vrut să induc în eroare alți oameni care vor să vină. Poate unii au alt stil de viață. Vor să meargă cu tuk tukul, vor să iasă seara la bere, vor diverse chestii din supermarket, scumpe, de import… Nu mănâncă doar fructe și legume crude, se plimbă cu bicicleta și stau pe prosop pe plajă ca mine. 🙂
In continuare, nu mi-e tocmai clar… ai o viziune pe termen lung? E asta o etapa spre altceva? Eventual spre moneyless living?
Sau este un moment de regasire a echilibrului si cautare a inspiratiei spre a concepe viitorul?
In fond, ai zis ca dupa 2 ani se vor epuiza banii economisiti… apoi?!
N-am o viziune pe termen lung. Nu e genul meu. Sunt doar deschis la oportunități. Cel mai probabil aceste oportunități vor veni din online: blogging, web design, seo, programming… Dar mai sunt și oportunități locale pe care trebuie să nu le trec cu vederea. Și mai e și varianta în care mă pot întoarce acasă pentru a-mi relua viața de unde am lăsat-o. N-am idee ce se va întâmpla.
Cyfer, felicitari pentru tot ceea ce faci ! Ti-am urmarit postarile si am inceput sa indragesc zonele pe care le vizitezi cu toate ca eu nu stiam nimic despre ele:)) apreciez schimbarea ta pentru ca nu multi au o asemenea ambitie. Mai mult, guri rele au existat si vor exista… nu are rost sa le iei in seama.
Cat despre medicamente(ca am vazut aici reactii), chiar ma gandeam si eu in ultima vreme: oamenii de acum 200 de ani, 1000 de ani, cand aveau o durere de cap, de gat, de stomac, nu foloseau remedii direct din natura? ca doar a supravietuit omenirea pana in prezent. de aceea consider ca medicamentele pot face si mult rau, dupa cum am mai citit. natura e un izvor nesecat de viata doar pentru cunoscatori!!
felicitari inca o data si toate cele bune!!! mult spor pe mai departe 😀
Mulțumesc mult 🙂
super!citesc si zambesc!daca vrei cu adevarat,orice este posibil si tu esti o dovada vie a reusitei!bravo si felicitari.asa ma gandesc si eu cate lucruri inutile am prin casa…mi-ai dat o idee!:)
Prima iesire din Europa:anul trecut.Indonezia, 3 luni.Inainte sa plec am economisit aproape un an, desi prin programul de voluntariat aveam asigurate cazarea, mancarea si transportul am vrut sa am bani de calatorit prin imprejurmi.Doar motivata de acea plecare am renuntat la a cumpara haine inutile, bilete la film, mese in oras si tot felul de nimicuri pe care le uitam intr-un colt.Acum stiu ca pot ajunge oriunde in lume cu bani putini pt ca si nevoile si
-au scazut sdandardul.Am stat in Bali de ex la o familie de balinezi carora le-am lasat banii dupa 2 sapt sub forma de donatie:5 $/noapte in conditiile in care toata lumea mi-a zis ca e f scump
. Ideea e ca ajunsa acolo am putut gasi oferte care nu erau on-line.Sevpoate calatori si trai ieftin daca pui mai mult accent pe experienta .
Așa e, la fața locului găsești oferte mult mai ieftine. Și eu vreau să ajung în Bali, dar nu știu când. Poate ne vedem prin zonă. Toate cele bune!
foarte tare cyfer!
Deci, despre viziune pe termen lung. Desigur, a avea proiecte, certitudini e una… insa oricine are o imagine despre ceea ce e probabil sa se intample in anii ce vor urma.
Spre exemplu, am inteles ca sprijini sederea in Cambogia pe economiile facute in Romania… Dupa ce vor trece cei 2 ani ce se va intampla?
Ți-am răspuns la întrebare mai jos. Nu știu dacă oricine are o imagine despre ce se va întâmpla în anii ce vor urma. Eu unul sigur n-am 🙂
Nu sprijin șederea în Cambodgia pe economiile făcute în România, însă ceea ce fac eu poate fi o încurajare pentru oricine are un vis de realizat. Este mult mai inteligent, zic eu să-ți realizezi visul renunțând la obiecte și obiceiuri nefolositoare, în loc să încerci să faci și mai mulți bani. Asta te va afunda și mai tare în actuala ta viață și te va îndepărta de viața pe care o visezi.
Ok, ce inseamna termen mediu atunci? 🙂
In fond, prioritatile pe termen mediu se stabilesc in mod obisnuit in functie de cele pe termen lung!
Care, la randul lor, determinate de viziunea asupra lumii si asupra vietii…
Poti sa zici ca ai stabilit ca prioritate sa petreci mai multi ani in Cambodgia, dar tocmai si pt asta trebuie o organizare. In fond, nu s-a intamplat brusc, ci a fost rezultatul multor desfasurari…
Pari să fii un om organizat 🙂 Plan pe termen mediu pentru mine înseamnă 2-5 ani. N-am stabilit să petrec mai mulți ani în Cambodgia, nici măcar în Asia de Sud Est. Mi-ar plăcea, dar dacă nu e posibil, sau consider că e mai bine în altă parte, mă mut. Planul a fost să ajung aici. De aici, nu mai am niciun plan, pentru că sunt prea multe necunoscute în joc. 🙂
Foarte frumos spus, felicitari!
Si mie mi-a placut si imi place Asia, imi place stulul lor de viata….am locuit prin mai multe locuri in lume dar Asia ma fascineaza. O invitatie la blogul meu: http://www.oliverbenson.com
Multumesc si succes in continuare!
Foarte tare! Bravo!
Stii ce ma lasa perplexa? Daca nu ai avea un copil este ok…viata ta …si nu ar avea consecinte… Dar nu inteleg de ce unii fac copii daca dupa pleaca de langa ei. Ce rost are sa i mai pui pe lume?!? Copilul are nevoie de ambii parinti si este trist ca parintii nu isi dau seama si nu sunt costienti de norocul si fericirea care o au in fata lor. De proprii copii se bucura si se sta impreuna cu ei. Din pacate persoanele sunt ignorante si cred ca ai tot timpul din lume ptr a reface relatia cu proprii copii. Bineinteles daca parintii sunt betivi, violenti, etc mai bine ca sta departe de ei. Dar nu mi se pare ca rientri printe betivi, violenti si prosti. Din contra mi se pari reflexiv. Eu nu mi as lasa copii pe tot aurul, frumosetile,meditatiile, fructele exotice din lume. Ei ar trebui sa raprezinte ptr parinte toate astea. A vedea prin internet propriul copil nu este acelasi lucru. Bineinteles sunt alegerile tale dar in cazul asta alegerile tale au consecinte asupra unei fiinte care are nevoie de tine.
Realitatea crudă este că atunci când părinții se despart, ei nu vor avea de fiecare dată același drum. Mai des se va întâmpla să aibă drumuri diferite. Asta e situația. Nu vom putea fi tot timpul în același oraș, eu și fiu-miu, și am învățat să accept asta. Dar pentru liniștea ta, de aproape un an trăim în același oraș și de fapt au fost puține perioade în care asta nu s-a întâmplat.
un subiect care iti da de gandit, felicitari oricum autorului
Cand am citit acest articol mi-am amintit cat de utila mi-a fost mie o carte luata de pe amazon cu 3 euro sau asa ceva despre simplificarea vietii in general, dar cu aspect concrete in ceea ce ai in casa, la job si in existent: http://www.amazon.com/Declutter-Your-Life-Productivity-Clutter-Free-ebook/dp/B009AIEZPY
Nu e singura carte pe tema asta – decluttering – insa e cea citita de mine.
Poate va ajuta. 😉
Bravo Calin! Nu sunt multi cei care reusesc sa si puna in aplicare visele si in final, sa traiasca viata pe care o doresc. Pacat…dar asa, mai vedem si noi ca se poate si nu ne pierdem speranta! 🙂
De ceva ani traiesc si eu minimalist. Ideea initiala a fost sa ma incadrez in salariu minim pe economie, nu am reusit dar gestionez o familie cu un copil cu cheltuieli mai mici decat venitul mediu pe economie.
Prima revelatie a mea a fost ca un copil sa creste cu dragoste, restul e marketing. Asa ca nu avem nici meditatii ci lucram impreuna la limbi straine (si deja stapaneste una si intelege ceva din altele 2), minim de fizica/chimie din bucatarie, gradinarim impreuna(nu ii place), cusut (ii place).
Nu suntem vegetarieni, si asta ne permite sa ne descurcam intr-un buget de aprox 400 lei lunar (tot din Piata sudului, si o data la 4-6 luni la supermarket). 2 medicamentente luate in ultimii 4 ani in casa, luat o doza si apoi expirate. Stiu, ma invidiaza toti din jur.
La electrice mai am de luptat sa le reduc. Imi fac viata usoara pt ca dupa serviciu nu as fi in stare sa fac totul de la zero.
Traiasca biblioteca. Pacat ca nu am descoperit-o mai demult, avem sute de carti si ne sunt dragi dar mi-e greu sa curat de praf.
Da, se poate trai simplu. Felicitari pt inspiratia care ne-o dai.
Felicitari Calin. Poate pare extrem ceea ce faci tu dar fiecare e liber sa aleaga cum traieste. Daca tie iti face bine atunci e perfect. Multa bafta!!!
Ciudat, eu când mă uit la oameni prinși în sistem, la cum își irosesc viața într-un job pe care-l urăsc, ca să aibă bani pentru chestii de care n-au nevoie, la ce orori mănâncă, la cum sunt tot timpul cu mintea în altă parte decât în prezent… mi se pare extrem 🙂
Apreciez mult că-mi dai credit în alegerea mea.
Bravo!!!!Ai reusit sa te desprinzi de atasamente un capitol la care ar trebui sa „lucram” multi dintre noi.Felicitari pt ca traiesti prezentul asa cum simti,putini sint cei ce au curajul sa traiasca asa”cum le-ar placea”sau „cum gindesc „ca le ar placea”.Cit despre acumulari materiale totul e consumisn si marketing.Avem nevoie de atit de putin pt a ne simti bine cu noi insine…..Speranta sa iti calauzeasca pasii!!!
Frate, mai bine mănânc friptură în sânge lângă copiii mei decât fructe în Cambodgia și copilul în București. PS: ai uitat să scazi hârtia igienică, cred că ai economisi cam 50 de euro pe an. PS2: e funny că tu acolo ai nevoie de noi ăștia rămași in țară să dăm clickuri pe sitdil tau pe reclame la credite.
îți donez cu drag cei 3$/lună făcuți din adsense, să ai de o friptură în sânge cu ăia mici :))
Mai bine lași site-ul curat fără Adsense la asemenea câștiguri. Spor la treburi! Scuze pentru răutățile scrise. Nu am nici un drept să te judec.
ai dreptate, le-am scos. Mulțumesc pentru revenire, apreciez 🙂
Felicitari pentru libertate, echilibrul interior si pentru articolele pertinente si foarte bine documentate. Muzica ta suna foarte bine, la fel si stilul de viata 🙂
Ma indrept clar catre crudivorism, nu din convingerea ca asa este mai bine, ci ascultand semnalele corpului meu si din lasitatea de a mai suporta bolile. Problema este ca am 3 copii si un sot care nu sunt atat de usor de adus pe acest drum. Copiii sunt constienti ca hrana neprocesata le este mai utila, insa au „pofte” de altceva, pentru ca vad la altii. Cu sotul e cel mai greu, mananca all junk, bea cola, energizante, este in acel cerc vicios pe care il stim toti.
Ideea este ca in Bucuresti o familie ca a noastra nu poate trai cu $400 pe luna decat in situatia in care suma asta este pe membru de familie. La noi, cu $2000 pe luna ar fi un trai excelent.
Copiii nu au multe nevoi, dar printre cele de baza intra imbracamintea si incaltamintea adecvate anotimpului si uniformei scolare. Stii cat de repede cresc copiii si stii cat de scumpe sunt lucrurile pentru ei. Inmultind cu 3 copii, se ajunge la o suma…
Urmeaza nevoile casei. Sunt total de acord ca nu este nevoie de cuptoare, aragaze, steamere, cafetiere etc. Totusi un frigider este bun, macar pentru a avea apa rece, daca nu pentru a face inghetata raw sau a pastra preparatele raw. Un robot de bucatarie bun face minuni raw. Masina de spalat este o necesitate la o familie cu 3 copii, la fel si aspiratorul.
Eu am nevoie de aparat foto, laptop si internet.
Admir stilul de viata minimalist, dar la noi nu se poate aplica.
ce om deschis si amabil. se vede ca ai renuntat la carne, lactate si alte asemenea. sau poate asa ai fost mereu. oricum, ne place de tine !! 🙂
Poate e cam tarziu sa scriu acest comentariu, avand in vedere ca ultimul a fost scris acum jumatate de an. Dar parerea mea e ca daca cuiva nu ii face placere sa citeasca acest blog, sa nu o faca, e simplu… E culmea prostiei sa stai sa citesti tot, apoi sa scrii un comentariu si sa critici:)) Problema cea mai buna in ziua de astazi e ca trebuie sa ne facem viata cat mai frumoasa, si ajungem in acest punct atunci cand reusim sa nu mai criticam pe cei de langa noi. Simplu: fiecare face ce vrea, cum vrea si cand vrea el.
Sunt de aceeași părere cu tine 🙂 Nici eu nu înțeleg cum de în ziua de azi când ai atâta informație, stai să citești și să critici ceva, când ai putea să fii pozitiv și să urmărești informațiile care te interesează cu adevărat 🙂
E destul de frig si ploaia vine din toate partile odata cu vantul, dar este fenomenal sa te uiti la o torentiala de sub o umbrela.