Dieta frugivoră este considerată scumpă în cercul celor interesați de alimentația sănătoasă. Prețul aparent mare al fructelor este considerat o scuză, pentru a cataloga frugivorismul drept un moft, imposibil de pus în practică la nivel mondial, accesibil doar unor elite.

Am comparat pentru voi costurile unui scenariu frugivor cu cele ale unui scenariu fast (junk) food. Am luat ca cifră de reper 2000 calorii/zi. Această cifră nu este atât de importantă, se poate ajusta pentru fiecare în parte. Pentru exemplul junk, am luat în considerare o companie populară de fast food și două meniuri obișnuite din oferta ei:

Meniu Big Mac (sandwich, cartofi prăjiți, cola)  – 15 lei bucata – 1070 calorii – 840 lei/lună
Meniu Double Cheesburger (sandwich, cartofi prăjiți, cola) – 13,5 lei bucata – 950 calorii – 852 lei/lună

Așadar, într-un scenariu absurd în care am mânca doar meniuri Big  Mac sau Double Cheesburger, am avea nevoie de aproximativ două meniuri pe zi, pentru a atinge 2000 de calorii, ceea ce ar însemna un cost de 840 lei/lună, respectiv 852 lei/lună.

În cazul pizza, situația e puțin mai avantajoasă. Tot la o firmă cunoscută de pizza, am calculat următoarele cifre, în cazul livrării acasă:

Pizza Carnivoră – 38cm – 49 lei/bucata – 3685 calorii – 800 lei/lună
Pizza Supremă – 38cm – 42 lei/bucata – 3186 calorii – 819 lei/lună

Dacă am mânca doar pizza într-o lună, precum Sophie Ray pentru 8 ani!!!, ne-ar costa aproximativ 800 lei/lună.

Iată câteva exemple în cazul fructelor. Costul lunar în caz că ne-am hrăni cu un anumit tip de fruct toată luna:

Mere – 1,7 lei/kg – 213 lei/lună
Stafide – 15 lei/kg – 311 lei/lună
Curmale – 9 lei/kg – 213 lei/lună
Portocale – 2.75 lei/kg – 558 lei/lună
Struguri – 6.5 lei/kg –  615 lei/lună
Pepene –  2 lei/kg –  636 lei/lună
Vișine –  6 lei/kg – 783 lei/lună
Kiwi – 7 lei/kg – 847 lei/lună
Castraveți – 2.5 lei/kg – 1033 lei/lună
Afine – 18 lei/kg –  2061 lei/lună

Am mai vorbit despre acest mod de calcul într-un articol precedent, despre cum poți trăi ca raw vegan iarna, în România, cu buget redus.

După cum se poate observa, fructele considerate mâncare de bază pentru un frugivor din zona temperată sunt mult sub costurile fast food. Poate comparația nu este chiar corectă, pentru că prețurile pe care le-am folosit pentru fructe sunt cele din depozitele angro, iar prețurile sunt de sezon. Compar prețuri de depozit, cu prețuri ale unui restaurant fast food în care ești servit cu meniuri gata preparate. În cazul dietei frugivore partea de preparare poate fi eliminată. Fructele nu au nevoie de o preparare obligatorie pentru a fi consumate. Fructe poți mânca pe iarbă, în parc, alături de prieteni.

În timpul iernii, aprovizionarea cu fructe se poate face în cantități mari (rații săptămânale) de la depozitele angro, pentru că răcoarea naturală a iernii conservă fructele. Durează mult până ce acestea se strică. În acest fel, poate fi eliminat un intermediar din lanț. Vara e nevoie de frigider, sau de cumpărături mai mici și mai dese, însă diferența de preț nu e mare între piața de cartier și piața angro.

Calitativ, e greu să facem o comparație. Mâncarea fast food e prin definiție „gunoi”. În primul rând îi lipsește fibra alimentară pentru a putea fi transportată mai ușor. Făina albă, zahărul și carnea nu au fibră. Carnea este o pastă de proastă calitate formată din resturile rămase de la animalul tăiat. Alimentele sunt de obicei gătite cu multă sare și ulei industrial, tocmai pentru a supraexcita papilele gustative și a bloca gustul real al alimentelor de bază. Alimentele nu sunt proaspete, acestea pot aștepta luni sau chiar ani de zile până să fie consumate.

Fructele sunt alimente proaspete, cu toate nutrimentele împachetate într-o formă naturală pentru corpul nostru. Apa, zaharurile, fibrele, vitaminele și mineralele sunt în proporții adecvate. Chiar dacă sunt stropite cu diverse chimicale, fructele rămân o variantă calitativ superioară de hrană, în comparație cu fast food. Iar pentru că nu necesită niciun fel de preparare, iar digestia lor durează aproximativ 15 minute, fructele ar trebui să poarte numele de fast food.

apple_versus_burger_-_lg

Pin It on Pinterest