Dieta alcalină se bucură de o popularitate considerabilă în lumea alimentației sănătoase. Alegerea alimentelor în funcție de PH este considerată importantă pentru „alcalinizarea corpului”, alcalinizare ce va duce la combaterea multor boli ale lumii moderne. Altminteri, acest stil alimentar are mulți contestatari. Aceștia susțin că PHul alimentelor nu are nicio influență asupra stării corpului. Eu cred că multă lume nu înțelege foarte bine detaliile problemei, de aici și confuziile. Merită să luăm în considerare PHul alimentelor atunci când ne alegem hrana? Hai să vedem.
Argumentele contestatarilor dietei alcaline:
- Stomacul are un PH între 1.5 și 3.5. După ce sunt mestecate, alimentele ajung în stomac, unde sunt combinate cu acidul gastric. Pe lângă digestia proteinelor, rolul acestuia este de a distruge agenții patogeni periculoși prezenți în mâncare. Atunci când părăsește stomacul, bolul alimentar al unui om sănătos are un PH de 3.5. În mod implicit este acid. Deci nu are importanță ce mănânci, dacă e acid sau bazic.
- Lămâia apare în toate tabele ca unul din cele mai alcaline alimente. Adepții dietei alcaline susțin că în corp, lămâia devine alcalină. Opozanții contrazic. Chimic vorbind, combinația lămâie acidă cu stomac acid nu are cum să producă un efect alcalin.
- Dieta alcalină alcalinizează sângele. Contestatarii spun că sângele uman poate varia în niște parametri extrem de restrânși (7.35-7.45). Imposibilitatea organismului de a menține sângele între acești parametri înseamnă moartea individului.
- Nu există niciun studiu serios care să demonstreze beneficii reale ale dietei alcaline pentru sănătate.
E multă confuzie în tabelele alcaline/acide. Unele alimente sunt date drept acide de unele surse și alcaline de altele. În special fructele cad pradă acestor interpretări greșite. Mulți mă întreabă: „cum poți să mănânci toate fructele alea atât de acide?”. :))
Unde este confuzia?
În contextul influenței pe care un anumit aliment o exercită asupra PHului consumatorului, nu suntem interesați de PHul propriuzis al alimentului. Sucul de lămâie are un PH extrem de acid: 2.3, dar nu are un efect acid asupra corpului. Indicele PRAL al alimentului este numărul relevant. PRAL (potential renal acid load) înseamnă încărcătura acidă posibilă exercitată de resturile metabolice ale unui aliment asupra rinichilor. Variabilitatea PHului urinei sugerează manevrele pe care corpul le poate face pentru a menține echilibrul PHului intern. Excreția acidă din urină poate fi estimată de formula lui Remer (sulfat + clorură + 1.8x fosfat + acizi organici) minus (sodiu + potasiu + 2x calciu + 2x magneziu). Formula se poate simplifica: ACID minus BAZĂ. Iată media indicelui PRAL pentru diverse alimente (minus înseamnă alcalin, plus înseamnă acid):
Tip de aliment | PRAL (în medie) |
Fructe | -4.44 |
Legume | -2.78 |
Grăsimi și Uleiuri | 0 |
Lactate soft | 0.95 |
Grâne, pâine | 5.73 |
Ouă | 8.21 |
Carne | 8.40 |
Carne procesată | 11.42 |
Brânză moale | 4.51 |
Brânză tare | 19.22 |
După cum observați, fructele sunt în medie alimentele cu cel mai mic potențial renal acid. Iată câteva exemple: pepene -1.9, kiwi -4.1, banană -5.5, stafide -21.0. La polul opus se află brânzeturile grele: parmezan 34.2, brânză procesată 28.7. Alte exemple: spanac -14, cartofi -4, pâine albă 3.8, orez brun 12.5, lapte bătut 0.5, iaurt de fructe 1.2, Se pot găsi pe internet tabele pentru foarte multe din alimentele care vă interesează.
Ananas -2.7 🙂
Acum că avem această informație despre încărcătura acidă asupra rinichilor. La ce ne ajută? Ce se întâmplă de fapt în interiorul corpului atunci când un aliment acid pune o astfel de presiune? Poate corpul să facă față prin propriile mecanisme de amortizare? Pierde el resurse serioase de minerale alcaline (în special calciu) în procesul de echilibrare a PHului intern? Dacă ne orientăm pe o dietă bogată în alimente de PRAL alcalin, sunt beneficii clare, măsurabile pentru sănătatea noastră? S-au făcut câteva studii în acest sens. Iată ce am înțeles eu din concluziile lor:
Durere cronică de mijloc
Durerea în zona inferioară a spatelui e comună în zilele noastre. 15% din adulți au probleme cu ea. Un studiu din 2001 a testat ipoteza reducerii durerii de spate prin alcalinizare. S-au testat un grup de 82 de persoane prin administrarea unor suplimente alcaline. După 4 săptămâni, subiecții au raportat o scădere medie a durerii cu 49% pe scara ARS (Arhus low back pain rating scale). S-a constatat o creștere a capacității sângelui de a acționa ca un tampon în reglarea PHului și o creștere a nivelului de magneziu intracelular cu 11%. Rezultatele arată că dezechilibrul acid / alcalin ar putea duce la durerea de spate. Simptomele pot fi reduse substanțial cu o dietă ce nu încarcă acid organismul.
Pierderea masei musculare
Pe măsură ce corpul îmbătrânește, menținerea masei musculare devine dificilă. Pierderea masei musculare îngreunează viața bătrânilor. Pot apărea căderi și fracturi. Rezultatele unui studiu din 2008 arată că o dietă bogată în potasiu (fructe și legume crude) favorizează menținerea masei musculare la persoanele de vârsta a 3-a. 384 de subiecți au fost testați timp de 3 ani. Măsurătorile au arătat o legătură între acidoza metabolică ridicată și pierderea musculară, între creșterea potasiului în alimentație și păstrarea masei musculare.
Influența acidității asupra oaselor
Într-un studiu din 2009, s-a administrat bicarbonat de potasiu și componenții săi, unui grup de 171 bărbați și femei în vârstă de peste 50 de ani. Bicarbonatul de potasiu este o substanță alcalină pe care organismul o poate folosi direct ca tampon în menținerea echilibrului PHului. Astfel poate cruța calciul, care sub formă de fosfat sau carbonat constituie un rezervor bazic în organism. Studiul arată că bicarbonatul de potasiu a scăzut semnificativ excreția urinară de calciu, în timp ce potasiul nu a făcut același lucru. Deci în acest aspect situația e mai complexă, dar concluzia a fost aceeași: Creșterea alimentelor alcaline din dietă poate avea ca efect reducerea pierderii masei osoase de către oamenii în vârstă.
Concluzii
Discuția Alcalin versus Acid ar trebui să fie irelevantă într-o lume normală. Teoretic, noi oamenii suntem mult mai bine adaptați la dieta noastră ancestrală, comparativ cu cea pe care am adoptat-o în urmă cu 10000 de ani la începuturile agriculturii și cu cea dezvoltată în urmă cu 200 ani la revoluția industrială. Dieta noastră ancestrală abunda în fructe și legume crude. Acestea conțin elemente alcaline, pe care corpul le poate folosi pentru a echilibra aciditatea normală, provenită din procesele metabolice. Odată cu folosirea focului pentru prepararea alimentelor, au crescut ca pondere în alimentația noastră elemente acide (carne, grâne). Aceste alimente pun o presiune constantă pe capacitatea organismului de a menține echilibrul intern. Odată ce rinichii încep să cedeze în capacitatea de filtrare, acidoza pune stăpânire pe diverse părți din organism, rezultând boala. Am vorbit despre pierderea masei osoase, a celei musculare și ameliorarea dureri de mijloc. Alte studii arată o corelație între acidoză și pietrele la rinichi; între acidoză și inhibarea hormonului de creștere (cu consecințe asupra creșterii copiilor).
Mă miră profund cum cei mai mulți nu fac legătura firească dintre ceea ce mănâncă și starea precară în care organismul lor se află. Răceala vine pentru că afară e frig și am contactat un virus. Durerea de spate apare pentru că stăm pe scaun și facem mișcări greșite. Pierderea masei musculare și a celei osoase apare pentru că … îmbătrânim. 🙂
O dietă alcalină înseamnă automat mai multe fructe și legume în alimentație. Ele sunt elementele alcaline. Înseamnă o reducere a cărnii, a brânzeturilor tari, a grânelor și a alimentelor procesate. Această schimbare va duce către o întinerire a organismului din sute de motive. Alcalinizarea e doar unul dintre ele.
Citeam de curand intr-un articol ca in corpul nostru doar sangele este usor alcalin , muschii si limfa sunt acizi.Si ca alcaloza este la fel de nociva ca si acidoza in corp.HMMMM.
În special organele care trebuie să ne protejeze de ceva din afară sunt acide pentru a omorî dăunătorii. Stomacul 1.35-3.5, pielea 4-6.5, vaginul sub 4.7. Asta nu schimbă cu nimic adaptarea corpului nostru de a digera anumite alimente ale căror resturi metabolice nu pun o presiune acidă în sânge. Bineînțeles că alcaloza e la fel de nocivă. De exemplu, să bei apă alcalină mi se pare cea mai mare prostie posibilă. Un asemenea input artificial nu ar face decât să dezechilibreze corpul. Accentul trebuie să se pună pe alimente provenite de la plante, să fie întregi, proaspete, nepreparate termic și dacă se poate organice.
Daaa, mi se pare foare logic raspunsul tau.Multumesc de reply.
Nu poate fi rau sa bei apa minerala adevarata. Eu beau apa de TINCA de 10 ani si-mi pare tare rau ca nimeni nu o valorifica; are compozitia apei de Vichy.
Bravo Calin pentru acest articol atat de bine documentat! Pe mine m-ai convins si eu lucrez in cercetare in domeniul medicamentelor anti-tumorale. Sunt foarte multe articole pe subiectul raw vegan care nu au niciun argument stiintific. Acestea fac mai mult rau decat bine, descurajand oamenii care sunt curiosi sa citeasca despre subiect si care gasesc doar argumente fara logica. Cred ca e primul articol despre aciditatea alimentelor care citeaza articole de pe Pub Med. 🙂
Da, multă lume mi-a cerut să dovedesc cu studii clinice ceea ce afirm. Eu nu am nevoie de mai multe dovezi. Felul în care mă simt îmi e suficient. De curând am început să citesc diverse studii de pe Pub Med și mi se pare foarte interesant. Nu am un „spate” științific foarte bogat, așa că totul este nou și incitant. 🙂 Mulțumesc pentru interes și aprecieri.
Imi poti scrie daca vreodata vei avea nevoie de un articol in integime si nu ai acces. Laboratorul in care lucrez este abonat la multe base de date stiintifice si iti pot trimite.
O, mulțumesc frumos. Chiar mă gândeam care sunt demersurile să am full acces. Ținem legătura.
m-am saturat pana peste cap de aceste studii si aceste comentarii venite din partea acestor frugivori,crudivori sau cum se mai numesc. hai sa vorbim peste vreo 10-15 ani despre cum ne simtim ca frugivori,crudivori,ce ziceti???? si zic asta din proprie experienta de vegetarianism crudivor (asta in proportie de cam 90%) inca din anul 2001. deci am vreo 13-14 ani la activ….si recunosc: a fost cea mai mare greseala a vietii mele. am crezut ca fac cea mai buna alegere, dar a fost cea mai neinspirata.pe vremea aia aveam vreo 19 ani si habar n-aveam ce fac. am fost frugivora ani la rand.nu mancam decat mere,caise,piersici si alte astfel de zaharicale pana cand anul trecut am ajuns sa fiu in stadiu prediabetic.fratilor,pancreasul nu face fata la atata zahar, chiar daca el e natural!! pe langa asta am acumultat atata aciditate in corp incat m-am „captusit” cu un pirozis,o gastrita cu reflux si cu o intoleranta la zaharuri de ti-e mai mare dragul!! acum simt aciditate in gura,in gat,in stomac imediat ce consum un fruct sau o leguma cruda.nu le mai tolerez , mai bine le consum fierte.am inceput sa mananc carne de peste care,culmea, ma calmeaza,nu-mi da stare de somnolenta sau aciditate cum este in cazul fructelor mai ales. si subliniez faptul ca in toti acesti ani am avut grija ca toate alimentele sa fie naturale,romanesti,nu din import ,nu cu hormoni,nu cu chimicale etc etc….si pot sa mai scriu pe tema asta ore-n sir,dar iar ma enervez cand citesc toate aceste articole scrise de vegani care n-au nici macar o experienta de 10 ani macar. aia da experienta, nu 3,4,5 ani. si eu m-am simtit nemaipomenit cativa ani, la inceput,pana cand corpul meu a inceput sa dea semne de oboseala,de saturare…am baut apa cu lamaie in fiecare zi timp de un an si ceva, in fiecare zi. acum,numai cand o vad mi se acreste gura….ce sa mai zic…. poate altii au alt organism, mai puternic,mai maleabil.al meu nu e . al meu s-a saturat de cruditati.
Ana, de ce nu-ți faci propriul blog, să ne împarți din experiența ta? Doar un comentariu vehement nu ne oferă prea multe detalii din ce s-a întâmplat mai exact. Poate problemele au survenit nu (doar) în urma dietei. Poate alți factori au contribuit în plus la probleme. În buddhism am învățat că problemele mentale pot duce ușor la o metabolizare defectuoasă a zahărului, de aici rezultă o grămadă de probleme.
Dieta frugivoră presupune o preponderență, nu o exclusivitate a fructelor. 70% din dieta primatelor reprezintă fructe. Restul sunt verdețuri, nuci, semințe, insecte și vertebrate mici. Deci pe lângă fructe mai trebuie avut grijă cu ce suplimentăm, mai ales în zilele noastre când suntem stresați atât emoțional cât și fizic de mediul urban în care trăim cei mai mulți dintre noi. Nu trăim într-o lume idilică, în care suntem goi în copaci, medităm și mai mâncăm o banană.
În 2001 când ai început sunt sigur că nu erau atâtea informații câte sunt acum. Sunt sigur că ai făcut greșeli. Și eu am făcut o grămadă, dar că fructele nu sunt mâncarea noastră de bază ca specie, va fi greu să fiu convins. Mai departe, scopul meu este să aflu ce altceva mai pot mânca pentru a echilibra această dietă pe termen lung.
Nu am timp ca sa scriu pe un blog.programul de munca este cam lung si n-am timp liber decat in weekend,iar atunci prefere sa fac alte lucruri decat sa stau cu ochii in calculator.sunt satula de el 9 ore pe zi la birou :)))) scuze daca comentariile mele ti s-au parut vehemente.n-am avut aceasta intentie.eu sunt cat se poate de calma.eu am incercat doar sa deschid ochii unora care sunt noi adepti ai acestui stil de viata si care cred ca totul e perfect.si,mai ales,cred in toate balivernele scrise de diversi indivizi pe net(si nu ma refer la tine).una dintre probleme este ca majoritatea articolelor despre veganism sau acele studii miraculoase ce le tot citim pe internet sunt traduceri din articole americane.si stim foarte bine cum americanilor le place sa manipuleze,cum le place sa faca marketing pe diverse teme.nou traim in Romania!!! aici legumele si fructele inca au gust,inca sunt naturale.ce ne tot trebuie atatea asa-zise superalimente sau fructe exotice aduse de la mii de km ????revenind la subiect,da,recunosc faptul ca am facut multe greseli cand am ales aceasta cale a hranei naturale si regret acum enorm.am facut mai mult rau decat bine.am consumat multe fructe-mancam 2-3 kg pe zi, fara nimic altceva.rareori mai mancam legume,iar oleaginoase…nici nu le diger cum trebuie :)) asta a dus in timp la eroziune dentara(a trebuit sa-mi fac obturatii dentare),aciditate crescuta,momente de hipoglicemie,xerostomie si multe altele.mi-ar trebui km de pagini ca sa pot asterne tot ce am experimentat in toti anii.am facut si eu diverse experimente gen post cu apa,fara hrana solida,cura cu argila ,post intermitent s.a.m.d. si mi-am dat organismul peste cap.este foarte periculos sa te joci cu mecanismele corpului uman.sa mai zic ca nu mai am mentruatie de vreo 4 ani?(iar eu mai am putin si implinesc 33 ani).sa mai zic ca am eliminat total sarea din alimentatie de vreo 10 ani iar acum daca mananc ceva ce contine chiar si o celula microscopica de sare,mi se umfla gingiile sau fac edem? sa mai zic ca am eliminat complet cerealele,iar acum am intoleranta la ele?eheeee……nici mie nu-mi vine sa cred ca am facut atatea tampenii :))) asa ca ai grija ce „teste” mai faci pe propria piele.acum e bine,dar peste vreo cativa ani vei vedea ca incepe sa scartaie cate ceva,usor,incet,apoi o sa te trezesti ca nu mai ai remedii.am ajuns la concluzia ca tot ceea ce conteaza e un stil de viata echilibrat,fara exlusivitati alimentare.si,da,eu care eram o sustinatoare apriga a vegetarianismului,sustin acum faptul ca omul e omnivor.iar dovezi sunt din epoca de piatra sa zic asa(omul a fost vanator.picturile rupestre …tineti minte,nu?omul cu arcul si sageata…).dovezi sunt si in regnul animal(chiar tu ai scris ca animalele nu se hranesc exclusiv cu plante,ci si cu alte „surate” de-ale lor:insecte,larve…).si apoi: sa nu comparam organismul uman,sistemul digestiv uman, cu cel al animalelor.noi avem nevoie de mult mai mult decat fructe si legume.creierul nostru e altfel,e demonstrat(daca ar fi sa ne comparam cu animalele ar trebui sa vedem animale care scriu,citesc,merg la munca,gandesc.omul are ratiune.animalele instinct.)offffff…..sunt multe de zis,multe de dezbatut mai exact.si fiindca zici ca nimic nu te poate face sa nu crezi ca fructele sunt hrana ideala.ia gandeste-te: de ce majoritatea oamenilor se plang de crampe sau balonari(si eu am astfel de momente chiar daca mereu respect regulile de combinatii alimentare) cand mananca fructe? si apoi,toate soiurile de fructe -milioannele de soiuri- au fost create tot de OM, prin hibridizare,incrucisari(deci modificari genetice).deci nu putem zice ca mancam ca in paleolitoc,neolitic….traim in era moderna.organismul s-a adaptat.chiar si animalele s-au adaptat noilor conditii.wow,ce mult am scris.hai ca-i mai las si pe altii :)))) repet:nu sunt artagoasa,sunt calma,deci nu vreau sa ofensez.suntem aici sa impartasim experiente.Calin,n-ai putea sa scrii ce mananci tu de obicei?sau cum decurge o zi de alimentatie la tine?ah,si inca o chestie:fructele(mai bine zis fructoza din ele) nu-ti dau senzatie de sete? eu una beau la apa de nu mai pot :)))) ajung si la 4 l pe zi :))))
Așa, comentariul ăsta e mult mai interesant și plin de detalii. Am să-ți răspund pe rând.
Încep prin a-ți spune că am scris deja un articol în care am spus că nu sunt nutriționist. Încerc să fiu cât mai transparent în dieta mea și să o prezint așa cum este. Nu am ascuns faptul că am avut probleme și am făcut excepții. Am vorbit de nenumărate ori și despre cum arată o zi clasică în alimentația mea. Am să scriu și mâine un articol despre asta, cu specific de iarnă.
În general, eu mănânc dimineața și la prânz mese monofruct, iar seara o salată destul de mare cu semințe (de in, de floarea soarelui, susan și/sau de dovleac). Suplimentez la B12, Vitamina D (iarna), iod și mai nou zinc. Pe hârtie este o dietă destul de echilibrată, chiar și pentru recomandările standard.
Dacă tu ai devenit mai sensibilă în urma regimului frugivor, eu dimpotrivă, am devenit mult mai tare. Dacă înainte eram cu stomacul în pioneze. Orice mâncare mai ciudată îmi provoca diaree. Orice plecare în deplasare în turneu se putea lăsa cu o diaree și mergeam cu pastilele după mine, acum stomacul a devenit mult mai stabil. Chiar când am mai făcut excepții alimentare, uneori sărind calul, corpul s-a comportat a reacționat echilibrat, n-am simțit efecte adverse, iar mizeria a fost curățată în zilele următoare.
Evident, eu am 3,5 ani pe acest regim, nu putem compara cu 14.
Am citit o carte, „left in the dark” în care lucrurile sunt interpretate altfel decât în literatura clasică. Poate pentru că e scrisă de un frugivor, care înțelege mai bine mecanismele corpului atunci când treci pe dieta noastră naturală. Te-ai gândit că poate menstruația foarte rară ar putea fi o stare naturală a noastră ca specie și nu cea considerată acum normală? E vorba aici de o influență a hormonilor. Fructele și legumele crude promovează o cu totul altfel de mișcare hormonală în interiorul corpului decât dieta standard. De aici și schimbări foarte mari, pe care nu toți sunt gata să le îmbrățișeze, adică să fie atât de departe de ceea ce este considerat standard în societatea noastră.
În aceeași carte se interpretează altfel evoluția noastră ca specie. Știi că explozia crescătoare a creierului ar fi putut surveni nu în urma creșterii consumului de carne în consumul nostru ci a unei activități hormonale pornită de fructe, ce a pornit un proces în lanț. Știi că creierul nostru a început să scadă în dimensiuni în ultimele zeci de mii de ani? Acest fapt se întâmplă tocmai din cauza dietei inadecvate și a forțării noastre de părăsi junglele tropicale, bogate în fructele pe care ne dezvoltasem.
Cartea discută multe alte ipoteze uluitoare și te invit să o citești. O să fac și un review pentru ea
Nimeni nu poate avea răspunsul clar. Cine suntem, cum ne-am dezvoltat, ce dietă ne priește cel mai bine, dar asta nu înseamnă că nu putem încerca. Dieta este doar o mică parte din mozaicul vieții. Poți să ai cea mai faină dietă. Dacă mental nu ești în ordine, ești într-o situație nasoală din care nu poți să ieși. Ești într-o zonă extrem de poluantă ca atmosferă, ca zgomot… Multe alte criterii pot duce la insuccesul unui regim alimentar. Ție nu ți-a ieșit, dar există în lume alții care trăiesc foarte bine în regimuri alternative. Nu mă refer neapărat la individualități, dar există comunități vegane (călugării buddhiști din japonia, multe comunități din China, din Jamaica, din State). Bineînțeles frugivorismul e un pas mult mai îndrăzneț față de a fi doar vegan pur și simplu.
Creierul nostru funcționează cu zaharuri simple. Nu mănânci zaharuri simple, corpul trebuie să facă niște cetonă (când ești în post) și asta nu e prea plăcut. Carnea poate ajută la alte chestii, dar nu la hrănirea directă a creierului.
Oamenii se simt rău pe fructe dintr-un simplu motiv. Fructele au peste 90% apă, au vitaminele și mineralele perfecte pentru digestie. În urma lor organismul se hidratează, are extra-energie provenită din eficiența digestiei (fructele în 15 minute sunt gata, digerate, în sânge, conduse frumos la celule) și corpul pornește procesul de dezintoxicare, iar la început e tot timpul sistemul digestiv. Fructele sunt astringente. Au capacitatea de a pune limfa în mișcare. De aici apar o grămadă de alte dureri și deranjuri prin corp, în funcție de cât de toxic e corpul. Și știm amândoi foarte bine că pe dieta standard, oamenii sunt extrem de toxici pe interior.
Eu de ce pot să mănânc kilograme de fructe fără niciun impediment? Pentru că organismul meu s-a mai curățat între timp, iar acel proces și-a consumat episoadele mai urâte pe la începuturile schimbării dietei.
Despre hibridizarea fructelor, ăsta e un alt mit. Te invit să citești o altă carte, „the lost crops of Africa”. Sunt luate la mână toate fructele sălbatice din zona sub Sahariană, de unde provenim noi ca specie. Ce crezi? Sunt multe fructe extrem de mari, foarte dulci, foarte bogate caloric. Noi am hibridizat fructele în zona temperată tocmai pentru a creea ceea ce știm că mâncam la noi „acasă” în Africa. De ce suntem atrași de dulce? De ce n-ar refuza nimeni în mod normal o prăjiturică? Tocmai pentru că mimează dulceața fructelor pe care le mâncam atunci când ne-am format ca specie.
Tocmai pentru că trăim în epoca modernă, avem posibilitatea să ne întoarcem la ceea ce eu cred că e dieta pe care ne-am dezvoltat: Fructe/legume crude, nuci și semințe. Dacă în urma experienței tale consideri că dieta standard de acum e cea normală, te înțeleg. Ești un fel de Denise Minger, caut-o pe net. Descrie fix aceleași probleme ca și tine, același drum, iar acum mănâncă și carne (în special crudă și în special organe). În general are o dietă frugivoră, fructe și legume crude, dar cu adaosul de pește și fructe de mare crude. Caut-o pe net, poate găsești rezolvări la unele probleme. Succes!
Amalee, foarte bun comentariul tau. Iti multumesc. Am fost ovo-lacto-vegetariana 15 ani de zile, jumatate din varsta mea aproape, am crezut in toate teoriile astea vegetariene, m-am „batut” cu parintii la varsta de 15 ani sa ma lase sa nu mai mananc carne, ca dupa 15 ani sa ajung sa-mi citesc Biblia (stiu ca pentru multi asta nu inseamna nimic, insa mai vorbim peste ani si ani sa vedem daca o sa mai aveti aceeasi parere) si despre toate celelalte religii, afland ca de fapt hinduismul e cel care a introdus aceasta filozofie si dieta, acelasi hinduism care a introdus si alte aberatii intre care adaug numai faptul ca cei din caste „superioare” nu-i atingeau pe cei din caste „inferioare” (asta ca sa vedeti cata spiritualitate si raportare la suflet aveau ei de fapt ), care ardeau de vie sotia celui decedat, care cand trece o vaca pe ulita se opresc si i se inchina sau beau urina de vaca ca parte a ritualului hindus. Nu am sa uit niciodata cum m-am simtit cand am macat prima data carne dupa cei 15 ani! Abia de atunci am inceput sa inteleg la ce chin mi-am supus corpul in toti acei ani si da, Amelee, dupa 15 ani de ovo-lacto-vegetarianism sunt cert convinsa ca omul este omnivor, ci nu carnivor si nu vegetarian, dar bineinteles avand masura in ceea ce mananca pentru ca e vorba de un echilibru in tot si toate, intre aciditate si alcalinitate. Cum am mai zis, nu suntem carnivori si este impropriu sa mancam numai carne, insa asta nu inseamna ca trebuie exclusa. Tesuturile musculare, ale organelor, ale membranelor toate au nevoie pentru a se forma, regenera de proteina complexa, ci nu simpla pe care o gasesti in vegetale. Cei care au suferit operatii si sunt omnivori se refac cu mult mai repede decat cei in aceeasi situatie si care sunt vegetarieni. O prietena de a mea a fost vegetariana aproape toata viata ei, inca de mica mama ei a facut-o vegeteriana, insa cand a ramas insarcinata vegetariana fiind pentru ca simtea ca orice mananca si oricat mananca nu o satura, mereu se simtea slabita nu a avut incotro si a inceput sa manance carne. Imi marturisea ca acest lucru a fost singurul care intr-adevar o facea sa se simta bine, satula si fara stari de slabiciune fizica. Si este si logic sa fi fost asa. Corpul copilului avea nevoie sa se formeze si atunci lua proteina din organismul mamei care evident se simtea slabita.
Biblie, Deuteronomul, cap. 14
„4. Iată dobitoacele pe care le puteţi mânca:
5. Boul, oaia, capra, cerbul, gazela, antilopa, ţapul, cerboaica, boul sălbatic şi capra sălbatică.
6. Orice dobitoc care are copita despicată, cu spintecătură adâncă între amândouă părţile copitei şi care dobitoc rumegă mâncarea, se mănâncă.
7. Dintre cele ce îşi rumegă mâncarea sau îşi au copita despicată printr-o spintecătură adâncă, numai acestea nu se mănâncă: cămila, iepurele şi iepurele de casă, pentru că, deşi acestea îşi rumegă mâncarea, dar nu-şi au copita despicată, acestea sunt necurate pentru voi.
8. Nu se mănâncă porcul, pentru că, deşi are copita despicată, nu îşi rumegă mâncarea; acesta este necurat pentru voi. Carnea acestora să n-o mâncaţi şi de stârvurile lor să nu vă atingeţi.
9. Din toate vietăţile care sunt în apă, să mâncaţi pe acelea care au aripi şi solzi;
10. Iar pe toate celelalte, care n-au aripi şi solzi, să nu le mâncaţi; necurate sunt pentru voi.
11. Orice pasăre curată s-o mâncaţi.
12. Dar din ele să nu mâncaţi pe acestea: vulturul, vulturul răpitor şi vulturul de mare,
13. Corbul, şoimul, gaia cu soiurile ei,
14. Tot soiul de ciori,
15. Struţul, cucuveaua, pescăruşul şi uliul cu soiurile lui,
16. Huhurezul, ibisul şi lebăda,
17. Pelicanul, porfirionul şi corbul de mare,
18. Cocostârcul, pupăza cu soiurile ei şi liliacul.
19. Toate înaripatele târâtoare sunt necurate pentru voi; să nu le mâncaţi.
20. Orice pasăre curată s-o mâncaţi.”
Si daca nu Cel care ne-a creat stie cel mai bine ce e bun pentru noi sa mancam, atunci cine?!!??!
In Geneza te-ai uitat ? Inainte de ca omul sa pacatuiasca era alta dieta… ” Dumnezeu a zis: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră. Iar tuturor fiarelor pământului, tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor care se mişcă pe pământ, care au în ele o suflare de viaţă, le-am dat ca hrană toată iarba verde.” Şi aşa a fost. Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse; şi iată că erau foarte bune. Astfel, a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a şasea. (Geneza 1:27-31)
scuze pentru eventualele greseli de tipar.am scris,am dat enter si gata.n-am mai citit textul decat dupa ce am postat.dar sper sa intelegi :)))
despre Denise am citit ,stiam de ea, si,da ma regasesc in ceea ce scrie pe blogul ei.experienta ta vegana nu e indelungata.cum ziceam,sa vorbim peste vreo 10 ani,da? o sa fii la fel de entuziast? vom vedea. zici ca fructele sunt alcaline in corp.atunci de ce mi-au atacat smaltul dentar???am o eroziune dentara de toata frumusetea :)))in gura,ele sunt acide. si am citit marturii ale altor fructarieni care s-au confruntat ce aceeasi problema,unii chiar si-au pierdut dantura.zici ca oamenii se simt rau de la fructe datoritat toxicitatii.pai eu de la ce eram intoxicata,daca mancam totul natural,cat mai aproape de starea sa naturala?sa stii ca nici acum nu consum tampenii.hrana mea consta tot din fructe(nu ma pot abtine.la mine fructele sunt o masa in sine,nu o gustare),legume,numai ca mai consum peste fiert cam de 2-3 ori pe luna si din cand in cand iaurt(am intoleranta la lactoza).doar ca am scazut procentul de cruditati deoarece nu imi mai fac bine.prefer legume fierte de cele mai multe ori.sunt multe lucruri pe care nu le inteleg. ca de exemplu,setea excesiva atunci cand mananc fructe.as bea apa non-stop.sa stii ca zaharul-natural sau nu-este in continuare procesat de pancreas,iar un exces duce la insuficienta insulinica.eu am sindrom pre-diabetic pentru ca nu mai suport zaharurile simple.am gura uscata,o senzatie de sete permanenta,caderi ale glicemiei….si am observat : cu cat consum mai putine fructe,cu atat ma simt mai bine.si mai e ceva:zaharul-natural sau nu-este acid in corp.de aceea cei mai isteti vegani se bazeaza mai mult pe verdeturi.din pacate eu n-am fost asa isteata.asta si pentru ca probabil placandu-mi fructele(as trai doar cu fructe….asa cum am facut-o multi ani),n-am simtit nevoia de altceva.de multe ori le mancam si imi taiau pofta de mancare.as fi mancat tot fructe in continuare. si mai e ceva:dieta vegana e plina de zaharuri simple si complexe.exceptand oleaginoasele si verdeturile,toate alimentele contin o forma de zahar.si asta nu face bine in timp.adaosul de carne,oua,lactate,scade procentul de zahar.si gasesti destule pe net in legatura cu cat de nociv e zaharul-natural sau nu-pentru organism.nu am timp acumsa scriu mai mult, dar cand o sa am mai mult timp la dispozitie o sa revin cu alte comentarii in legatura cu subiectul.
Discuția despre alcalinitate din articolul meu este strict despre rezidurile ce ajung la rinichi. Acestea încarcă sau nu cu aciditate rinichii, în funcție de aliment. În gură e altă treabă. Sigur, de exemplu citricele sunt acide. Și eu am avut probleme cu smalțul dinților, de la mâncat citrice foarte multe. De atunci Am învățat cum să mă apăr. În primul rând caut citrice cât mai coapte. De exemplu portocalele devin mai urâte și cu puncte negre când sunt coapte, kiwi foarte moi. Pe unele citrice le beau ca suc. După ce consum citrice, primul lucru e să contrabalansez aciditatea cu niște bicarbonat de sodiu. Clătesc bine gura cu apă în care am dizolvat bicarbonat, până nu mai simt aciditate în gură. Apoi curăț cu o periuță mică resturile care rămân printre dinți. Abia după vreo o oră, două, periez dinții. De atunci, totul este ok. N-am mai avut probleme dentare.
Nu știu să explic setea ta. Probabil că organismul tău nu poate procesa cantitatea de carbohidrați pe care i-o dai. Carbohidrații se digeră cu ajutorul oxigenului. Dacă nu ai suficient oxigen, respirația nu e eficientă (din vari motive), degeaba mănânci carbohidrați, că n-au cum să fie procesați, chimic vorbind.
Că zahărul e acid, e un mit. Zahărul este neutru. Zahărul este primul combustibil pentru corpul nostru. Nu are niciun sens să mănânci produse animale, iar corpul tău să producă zahăr procesând proteine. Are sens să le iei din fructe.
Uite-te la comunitățile religioase de călugări din Asia. Mâncarea lor e în mare doar orez (adică zahăr). Conform teoriilor, corpul lor ar trebui să fie super acid, să fie însetați tot timpul, să aibă tot felul de probleme de sănătate. De ce nu au? Pentru că din punct de vedere emoțional sunt echilibrați, iar corpul lor procesează zahărul cu normalitate, așa cum ar trebui.
Avem 98% din gene în comun cu cimpanzeii, orangutanii, bonobo. Suntem aproape același animal, avem aceleași mecanisme. Primatele mănâncă mii de calorii din fructe (urangutanul consumă 11000/zi în timpul împerecherii). Cum explici că noi oamenii ne „rupem” în două dacă mâncăm fructe în loc de grâne, pentru că aici e discuția de fapt? Cum am putea să nu tolerăm fructele? Înțeleg, că am evoluat să mâncăm și alte chestii (carne, lactate) atunci când am ieșit din pădure, dar asta nu înseamnă că nu mai putem mânca fructe. Când nu putem tolera fructele, alta trebuie să fie problema, nu faptul că fizic nu le putem tolera.
Eu zic că e bine cum ai făcut. Crezi că te ajută mai mult dacă mai bagi și niște carne plus legume fierte. E foarte bine. Cel mai bine vorbim peste 10 ani. Succes și multă sănătate pe mai departe.
și apropo de vegani isteți, s-a stabilit o corelație la primate. Cu cât specia de maimuțe e mai inteligentă, cu atât mai multe fructe în alimentație. cele cu creier mai mic mănâncă mai multă verdeață. Dacă te gândești mai bine, e logic. Verdețurile n-au cum să hrănească ditamai creierul, iar dacă te bazezi pe proteine, să le transformi în zahăr, faci rinichii praf. Un creier mare are nevoie de zahăr. Iar ca să-l găsești, tre să fii inteligent. Tre să știi unde sunt fructele, când se coc, folosesti memoria, orientarea.
„Poți să ai cea mai faină dietă. Dacă mental nu ești în ordine, ești într-o situație nasoală din care nu poți să ieși” Exact despre asta este vorba in Noua Medicina Germana: bolile ne sunt date de socuri emotionale ,iar boala vine ca o adaptare la ceea ce simti/gandesti tu. Pb cu dintii pot aparea cand nu poti „musca” pe cineva(care te enerveaza,de ex seful).Trebuie sa fim mai atenti la emotii/ganduri decat la alimentatie,inclusiv la gandurile referitoare la hrana.Una e sa mananci cu placere,relaxat…si alta e sa mananci pt ca trebuie dar tie nu.ti place sau sa te ingrijorezi ca n.ai o dieta echilibrata,ca e posibil sa gresesti,sa ai tot felul de indoieli si conflicte interioare. Organismul nu mai absoarbe/proceseaza corect/complet alimentele,chiar si cele mai bune,in conditii de stres.(conflicte interioare) Functionarea optima e data de soft,pt ca partea hardweare e suficienta la om,parerea mea.Noi bagam componente tot mai bune dar pastram acelasi soft cu erori . Sau ca si cum aceluiasi copil(mintea confuza,conditionata) ii dai sa conduca un trabant(hrana proasta) si apoi tot imbunatatesti pana la ferrari……vor fi diferente,dar are la fel de multe sanse s.o accidenteze. PS: orice perspectiva e limitata
Când B a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 (îl știi pe B, venim la concerte cu D și cu fratele mai mic, V), avea sângele avea un ph de 5.5 iar urina de 6. Întrebând zilele trecute medicul diabetolog, mai mult ca test, dacă există vreo legătură între declanșarea diabetului și ph, răspunsul primit a fost că da, fiindcă o glicemie mare duce corpul în aciditate. Asta văzusem și eu, dar cum întrebarea era alta, n-am mai insistat. Însă mi-a spus că un ph de 5.5 este imposibil de atins, fiindcă este incompatibil cu viața, că cel mai mic ph văzut a fost de 6.7 și că un om nu poate rezista mai mult de 10 min cu un ph în sânge mai mic de 7. Am tăcut și am zis că odată ce voi reveni acasă, voi verifica analizele din ziua diagnosticului, poate m-am înșelat, dar am uitat. Citind articolul tău, mi-am reamintit.
Am demonstrat că un corp alcalinizat are nevoie de mai puțină insulină. Având nevoie de mai puțină insulină, înseamnă că pancreasul începe să producă propria insulină. Primul test a fost într-o zi când a băut aprox 1l de apă cu ph 8.8. Am anticipat momentul, știind asta doar din teorie și i-am injectat un sfert din insulina pe care ar fi trebuit să i-o dăm. În condițiile acestea și cu nr de carbohidrați neschimbați, la mai puțin de 1h, copilul a spus că îi este foame. Glicemia era 70. N-am continuat cu acea apă alcalină, fiindcă nu știu în ce condiții este produsă, dar încercăm să-l alcalinizăm prin alimentație. Este puțin dificil, fiind copil, dar pe măsură ce va crește, totul se va simplifica.
Un pic confuzi la PH… care este intre 1 si 14. La 7 avem neutru iar intre 1 si 7 avem ACID. De la 7 la 14 ALCALIN. Simplu, asa?
Nu inteleg de unde aveti valorile care sunt in afara acestora… NU EXISTA!
Dacă vei citi cu atenţie, nu va mai fi confuz. În text vorbesc despre valorile PRAL care se măsoară în miligrame. Formula calculării indicelui PRAL e tot în text.
Ups! exista toate valorile dintre 1 si 14, nu numai 1, 7 si 14! Aceasta este o scara logaritmica ca concetratiei de ioni de H dinr-o solutie! se pot gasi detalii si pe net despre pH.
pH se masoara cu un aparat Phmetru care indica cu destula exactitate valoarea concentratiei la momemntul masurarii!
Citesc articolele tale Calin, dar si comenturile sunt interesante. Nu sunt nici vegetariana nici rawvegana si nici nu ma hranesc doar cu fructe si legume, dar de 8 luni de zile am un regim destul de ” sanatos” i-as zice eu. Cel putin vreau sa cred ca este sanatos pentru mine. Am fdacut in decambrie un ulcer gastric perforat. Perforatia a fost mica, dar destul de dureroasa. Revenind la subiect, dupa acest incident am fost nevoita sa mananc legume fierte pasate chiar. Am renuntat la lactate, la dulciuri si bauturi .Mentionez ca nu mananc fast food-uri, beau sucuri doar naturale, iar carnurile procesate sunt de multi ani abandonate( vreo 15 ani). Dieta mea este una echilibrata, dar mai gust din cand in cand carne ( curcan, cal, pui si mult peste). Fructele si legumele sunt pe primul plan.Fructele le prefer fara coaja si facute la blender pt ca am observat ca le diger mai bine asa.Legumele si crude sau fierte. Problema la mine este cu apa si cu intestinul iritabil( din cauza Helycobacter Pylori). Nu reusesc sa beau mai mult de 1 l / zi, uneori si mai putin. Mai aveam probleme cu colesterolul, dar din dieta am reusit sa ajung de la 280 la 199, unul din motivele pt care am renuntat la dulciuri..in ciuda faptului ca am o pagina facebook unde fac si vand prajituri traditionale, iar mai nou raw vegane. Revenind la helycobacter as vrea sa stiu cum se poate scapa de el prin dieta. Am urmat cateva treatamente cu antibiotice cu ani in urma, dar am vcazut ca nu ajuta si zm renuntat, incercand sa ma vindec cu uleiuri esentiale si cu dieta pe care o am, dar se pare ca nu-i deloc usor sa scapi de aceasta bacterie. Poate nu-i nimerit locul unde ma adresez, dar nu stiu ce sa iau sa ma vindec. Apropos, ulcerul a fost cauzat de acesta bacterie. Sper sa nu supar pe nimeni cu intrebarea mea. Multumesc si o zi senina!
Lămâia este, de fapt, alcalina, întrucât, ajunsa in stomac, sistemul tampon reprezentat de bicarbonat intra in reactie cu acidul si este alcalinizata
argila este f buna ptr pilory gastric ptr d nul leo ,
D-na Leo, multumesc, dar vreau sa stiu si cum se foloseste, daca se poate si ce fel de argila? Sunt mai multe tipuri de argila.
in plus e bazica si scade aciditatea ,
foarte folositor, merci de articol. niște parametri, cu un singur i
karyn calabrese. dan liferegenerator. de cautat pe net 🙂
Mi s-a facut foame cand am inceput sa citesc. Am niste branza 28,7 si niste rosii + castraveti culesi de ieri din gradina (a lu’ tanti Lenutza). Oare minus cu plus nu da spre zero? La 100 gr de branza daca aplic 4 castraveti si 2 rosii, mestecate mai bine (nu chiar cu regula de 30 per imbucatura), poate ca pot reduce 28,7-ele. O comibinatie de alimente cu plus si minus cred ca benefica (sa nu folosesc mult utilizatul „sanatos”).
Așa e, consumul de brânză, acest produs patogen-putred ce nu apare în natură, nu poate fi decât benefic :)) Brânza e cel mai perfect pachet de boală, are în componența sa tot: proteine putrede, carbohidrați fermentați și grăsimi râncede. Yummy.
și zerul care conține cel mai mare procent de proteine din natură și pe care il folosesc culturistii pentru creștere musculară e patogen putred, cea mai putredă și mai patogenă este brânza cu mucegai (ăla albastru îmi place mie) când o mânânci cu struguri roze tămâioși … diabet și moarte curată! (N.B. am fost vegană și m-am lăsat – în ultimii ani am avut șansa să cunosc un maestru de qigong autentic și am constatat că majoritatea poveștilor cu posturi și alimente sunt doar povești, călugării care se supun la o practică spirituală în afară de orez și legume mai iau și niște pilule speciale din ierburi făcute de ei – te scoală din morți pilulele alea! de altfel, nici nu este recomandat să renunți complet la carne și lactate dacă nu ai cu ce să le înlocuiești (și ăia au cu ce, crede-mă!), tot ce faci este să îți chinui corpul inutil ) – în plus, postul cu apă de exemplu se face doar în 2 momente ale anului și este însoțit de o practică care să îți permită să acumulezi qi/energie altfel te îmbolnăvești … lumea vestică a preluat doar fragmente dintr-o practică pe care nu a aprofundat-o și acum răspândește povești cu frânturi de adevăr care fac mai mult rău decât bine
mmm, da whey protein, să-mi umflu mușchii și apoi să am cancer la testicule. Vezi că sunt studii care leagă proteina din zer cu cancerul. Fac și eu qigong și maestrul pe care-l urmăresc spune același lucru. Că trebuie să consumi produse animale. Nu m-a convins. Asta cu „pilulele magice” e folosită din plin de toți maeștri de vânzări din lumea raw. Adică merge raw, dar trebuie să iei suplimentul magic X. 🙂
evident că există studii care leagă totul de cancer (nici veganii nu sunt scutiți în ciuda propagandei pe care o fac ei) și nu încerc să te conving să cumperi pilule magice, eu vorbesc din propria mea experiență – pilulele alea chiar au efecte – se simte în practică, și când spun practică nu mă refer la niște simple senzații, mă refer la efecte concrete, demonstrate (https://www.youtube.com/watch?v=14fyXABX2sQ)
Amalee.. O alta perspectiva asupra ciclului mentrual.
http://valeacurcubeului.com/2015/01/29/sexualitatea-si-menstruatia/
Articol bunicel, dar cu lacune.
Prima parte a articolului e destul de bună, până la concluzii.
Iată lacunele articolului:
Concluzia 1, durere de șale: pripită.
Dacă vă uitați la studiu, ceea ce s-a administrat a fost nu doar o soluție alcalinizantă, ci în același timp mineralizantă. Ori este știut că durerile de spate cel mai adesea au legătură cu osteoporoza respectiv mineralizarea precară a oaselor vertebrale. Prin faptul că soluția alcalinizantă a conținut multe minerale, concluzia studiului este fundamental și elementar greșită și pripită.
Concluzia 2, pierdere masă musculară: corectă, lucru confirmat de studii ulterioare. Aciditatea sângelui favorizează definitiv și irevocabil pierderea masei musculare
Concluzia 3, influența acidității asupra oaselor: pripită, neconfirmată de studii cu design superior.
http://press.endocrine.org/doi/pdf/10.1210/jc.2008-1662
Erorile:
– în natură avem alimente, nu bicarbonat, nu are ce căuta bicarbonatul în absolut nici o concluzie care se referă la ce ALIMENTE trebuie să consumăm
– dacă NTX (N-telopeptide) măsoară rata topirii osoase, a fost „uitată” rata fenomenului opus, a mineralizării oaselor; prin aceasta s-a ignorat principiul „turn-over”-ului osos, fiindcă au fost analizate doar „ieșirile”, nu și „intrările”, respectiv activitatea doar a osteoclastelor, nu și a osteoblastelor; corect ar fi fost să măsoare direct gradul de mineralizare a oaselor prin osteodensitometrie după o perioadă suficient de lungă de consum de bicarbonat
– NTX nu are suficientă specificitate, mai bun ar fi fost CTX:
http://link.springer.com/article/10.1007/PL00005830#page-1
Studiile cu design superior, care vorbesc despre alimente și nu bicarbonat (care nu este aliment), arată că în cadrul unei diete bogate în proteine (fiindcă ele sunt acuzate că ar demineraliza oasele prin aciditate) nu produc demineralizare fiindcă creșterea excreției urinare de Ca este contrabalansată de creșterea absorbției de Ca, iar sistemul osos rămâne la neutralitate:
– Nu este afectată rezorbția osoasă (cu biomarkeri serioși, nu de glumă:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21248199
– Nu aciditatea sângelui este responsabilă de calciurie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21976719
Concluzie:
1. Să lăsăm pe specialiști să facă afirmații medicale și nutriționale
2. Dacă articolul de față lasă impresia că „merită” să ne uităm la influența pH-ului alimentelor (chiar dacă într-o formă mai corectă, cea a PRAL-ului), atunci răspunsul meu este că NU merită, nici măcar așa, deoarece nu acidul în sine influențează, ci alimentul ca întreg.
Respectiv: noi operăm cu alimente întregi și cu un organism uman foarte complex, nu operăm cu pH-uri, cu bicarbonați, cu calciurie, peptide N-carboxi-terminale și alte povești incomplete.
Mulțumesc pentru completări.
Cu concluzia 1 nu sunt de acord, ba chiar e foarte periculoasă ideea asta că hai să lăsăm niște specialiști să tragă concluzii pentru noi. Cei mai mulți dintre noi am făcut școli, știm să citim și e bine să ne documentăm cât mai mult posibil despre un subiect atât de important cum e nutriția. Până în punctul în care putem singuri să ne tragem concluziile. Sigur că intuitiv ar trebui să fim atrași de alimente întregi, neprocesate în niciun fel, mai ales nu termic, dar acest scenariu nu merge de fiecare dată în lumea reală. Așa că sunt bune uneori astfel de crâmpeie de adevăr pentru a ne menține focalizarea pe alimente întregi.
corpul este bazic nu acid carnia si produsele din carne sint acide ci provuaca boli toate bolile din ziua de azi