Cum slăbesc, pare să fie una dintre întrebările cele mai arzătoare din ziua de azi. Normal. E deajuns să faci o vizită la o piscină publică, sau la mare, pentru a vedea că cei mai mulți au probleme cu greutatea și hălci de grăsime care tremură pe ei. În acest articol o să-mi prezint propria abordare asupra subiectului.

397988_422153001192616_1413276806_n

Mai întâi trebuie să definim ce înseamnă slăbit. Bănuiesc că nimeni nu vrea să slăbească prin deshidratare, pierderea masei musculare sau a celei osoase. Când spunem că vrem să slăbim, ne referim la grăsime. Vrem să pierdem din țesutul adipos, fără să pierdem din forță. Pentru asta, avem nevoie de ajustarea dietei și de puțină mișcare.

Dieta

Organismul nostru este o mașinărie foarte eficientă. Când este vorba de macro-nutrimente, el le va folosi într-o stare cât mai apropiată de cea în care au intrat. Carbohidrații vor fi transformați în glicogen, grăsimile ingerate în țesut adipos și proteinele (dacă sunt de origine animală) în amino acizi. Doar dacă este neapărat necesar, va începe procesul mai complicat de a transforma aceste nutrimente în altceva. De exemplu, dacă nu sunt suficienți carbohidrați, grăsimile și proteinele vor fi transformate în glicogen, sau dacă există o cantitate enormă de carbohidrați, aceștia vor fi transformați în grăsimi. Este un proces costisitor și este posibil doar pentru a supraviețui în cazuri extreme.

Așadar, dacă vrem să scăpăm de țesutul adipos, are sens să reducem la maxim grăsimile din alimentație. Corpul nostru are nevoie de acizii grași esențiali (omega 3 și omega 6), dar cantitățile necesare sunt infime. Mai ales omega 6 ar trebui redus. Are un caracter inflamator și se găsește în mai toate uleiurile și mâncărurile junk. Un raport de 1/1 între omega 3 și omega 6 este optim pentru funcționarea eficientă a organismului nostru, dar în dieta standard actuală, acest raport ajunge să fie între 1/20 și 1/40.

În ceea ce privește carbohidrații, aceștia sunt strâns legați de arderea grăsimilor. Cu cât aportul de carbohidrați este mai mare, cu atât cantitatea de țesut adipos ars va fi mai mică. Glicogenul este prima alegere a corpului când vine vorba de energie și dacă are destul, nu va fi interesat de grăsimi. Totuși, o cantitate prea mică de carbohidrați, ar putea duce la o stare letargică și la pierderea masei musculare. Fiecare își poate găsi nivelul optim de carbohidrați din dietă în care grăsimile sunt arse, dar există și suficientă energie pentru mișcare

Sport/Mișcare

Probabil o să pară surprinzător, dar cea mai bună mișcare pentru arderea grăsimilor sunt exercițiile de forță, cu greutăți sau cu greutatea corpului. Exercițiile care pot fi repetate doar de 3-6 ori fac apoi organismul să lucreze acei mușchi pentru a-i face mai eficienți noilor cerințe. Acest proces ia foarte multe resurse, în special proteine și carbohidrați, dar asta înseamnă că rămân grăsimile să fie arse pentru a completa energia necesară. Acest tip de exerciții crește forța și scade grăsimile, dar trebuie abordate cu grijă. Greutățile mari pot duce la accidentări.

În aceeași idee de mai sus, alergările tip sprint sunt și ele foarte eficiente pentru a arde grăsimile. În general, orice exercițiu intens, care necesită foarte mult glicogen este bun, asta pentru că până se refac acele rezerve de glicogen, corpul trebuie să se bazeze pe grăsimi pentru combustibil. Celor care nu au mai făcut sport demult și nu sunt în formă, nu le recomand acest tip de exerciții. Ele pot duce la accidentări sau la un timp mult prea mare pentru refacere. Orice mișcare este bună. De exemplu, o plimbare lungă arde aproape exclusiv grăsimi, doar că nu la fel de multe ca refacerea după exercițiile intense.

424628_369340883140495_1552259535_n

Concluzii

Având în vedere stilul meu de viață frugivor și cu activități sportive suficiente, îmi e foarte ușor să mă încadrez în recomandările de mai sus. Grăsimile din fructele, legumele, nucile și semințele pe care le mănânc sunt mult sub 10% din totalul aportului caloric. Raportul omega 3 și omega 6 este undeva între 1/1 și 1/4, iar omega 3 este suficient. Carbohidrații îi pot controla foarte ușor. Dacă vreau mai puțini, pur și simplu mănânc mai puține fructe.

Pentru un om care mănâncă standard, e o provocare să-și controleze dieta. Majoritatea mâncărurilor sunt bogate în grăsimi. Chiar și alimentele care sunt numite „carbohidrați” au între 30-50% calorii din grăsimi după gătire. Omega 6 predomină, iar caracterul său inflamator împiedică organismul să funcționeze optim. Carbohidrații de pe dieta standard vin în special din grâne. Acestea sunt surse foarte concentrate în carbohidrați, au încărcătură glicemică mare și de obicei sunt consumate alături de grăsimi. Atunci când corpul primește o cantitate atât de mare de carbohidrați, grăsimile vor sfârși invariabil prin a fi depuse.

Soluții pentru cei de pe dieta standard

  • eliminarea junk foodului (aceste produse sunt pline de grăsimi în special omega 6)
  • eliminarea uleiurilor de orice fel
  • eliminarea brânzeturilor (surse concentrate de grăsimi)
  • înlocuirea grânelor cu fructe

Pin It on Pinterest