A fost încă o zi caniculară în București. 35C la umbră. Ador căldura. Ador îmbrățișarea ei. Poate părea ciudat, dar mie îmi pare ciudat cum cei mai mulți oameni se plâng de caniculă. Suntem o specie tropicală. Am locuit multe luni la tropice și acolo vremea așa e: constant 30-31C și 26C noaptea.

E adevărat că vara în zona temperată se face chiar mai cald decât la tropice, pentru că ziua e mai lungă. La tropice ziua este de fix 12 ore tot anul, dar în România, ziua ajunge la 15 ore, pe 21 iunie, solstițiu de vară. La tropice ai fie jungla, fie briza oceanului să te mai răcorească, pe când în București ai doar jungla fierbinte de beton.

Chiar și așa, cele câteva grade în plus n-ar trebui să ne pună probleme. Secretul e să fim bine hidratați, iar hidratarea optimă vine din stilul alimentar. Credeți că dacă veți bea 8 pahare de apă pe zi, veți fi hidratați? Nicio șansă. Apa nu hidratează. O știe orice sportiv de performanță.

Pentru a hidrata organismul, în apă ar trebui să existe minerale, adică electroliți și zaharuri. Ele vor ajuta la reținerea apei în organism. Altfel, aceasta nu doar că va trece prin corp fără efect, dar va induce corpului o stare de eliminare a apei, care va deshidrata și mai tare. Consumul unei cantități imense de apă (până la 12 litri/zi) este un truc pe care culturiștii și boxerii îl fac înainte de competiții, pentru a elimina retenția de apă din organism. O cantitate atât de mare de apă diluează rezervele de minerale din organism, în special sodiu, ceea ce duce la deshidratare.

Pentru a hidrata organismul, trebuie să consumăm fructe și verdețuri. Acestea nu doar că au o cantitate foarte mare de apă, între 80% și 96%, dar au în componența lor carbohidrații, mineralele și vitaminele care ajută la un metabolism corect al apei în organism. Prin fructe, mă refer la orice fructe, dulci sau non-dulci. Roșiile, ardeii și castraveții sunt fructe.

Un alt pas important în hidratarea organismului este evitarea alimentelor bogate în proteină (carne, brânză, ouă). Pe dieta standard se consumă mai multă proteină decât organismul are nevoie. Metabolismul proteinelor este unul costisitor pentru organism. Necesită multă apă și un corp bine hidratat. Rinichii sunt suprasolicitați. Problemele cu rinichii, obișnuite celor ce consumă multă proteină, nu vin direct de la proteine, ci din cauza deshidratării pe care metabolismul proteinelor o induce în organism.

Rehidratarea unui organism care vine de pe dieta standard e un proces lung. La început, apa va fi folosită la eliminarea toxinelor acumulate în timp.

Despre ce cantități vorbim? Zilnic consum între 4 și 6 kg de alimente pe zi: fructe și verdețuri crude. Simt că această cantitate de apă este suficientă pentru ca organismul să-și păstreze o temperatură adecvată. Îmi place soarele. Pentru mine e o bucurie să ies vara la ora 10-11, la o plimbare sau alergare, la cules fructe, la plajă.

În concluzie. Dacă nu suportați căldura, înseamnă că sunteți deshidratați. Simptomele deshidratării moderate sunt: gură uscată, somnolență, piele uscată, durere de cap, constipație, crampe musculare, cantitate mică de urină. Simptomele unei deshidratări severe sunt: sete extremă, confuzie și iritabilitate, hipotensiune arterială, puls mare, febră. Pentru rehidratare. creșteți considerabil cantitatea de fructe și verdețuri crude în dieta voastră. Eliminați alimentele care deshidratează: alimente bogate în proteine (carnea, brânza, ouăle), alcoolul, cafeaua, mâncărurile sărate, băuturile dulci carbogazoase.

În acest fel, vă veți bucura de vară, de căldură, de soare, de vremea la care specia voastră se simte ca acasă. 🙂