După ce am publicat articolele despre ADN, am fost întrebat de nenumărate ori „cum se află (citește) ADNul”. Am crezut că informațiile sunt clare în ambele articole pe care le-am publicat până acum, dar se pare că nu toată lumea reușește să le citească atent până la capăt. Așa că voi face un articol special pentru asta.

Pentru a-ți afla cele mai importante date despre sănătate din ADN, poți face următoarele:

Prima variantă:

  • Cauți online un serviciu care oferă un raport despre sănătate, dietă și sport, după ce îți citește și analizează ADNul. Costă de regulă câteva sute de euro. Cel mai ieftin am văzut $200.

Însă eu recomand altă cale:

Îți citești ADNul la un serviciu care se ocupă în special aflarea originilor. Aceste servicii costă de regulă $100 sau mai puțin. Am văzut și $70. Pe lângă datele despre etnie și origini, aceste companii oferă și datele brute ale ADNului, care pot fi downloadate pe calculatorul propriu. Aceste date brute sunt de fapt un fișier text cu toate polimorfismele citite. După ce m-am documentat, eu am ales Ancestry.com, pentru că oferă cele mai multe SNPuri despre sănătate, mai multe chiar decât 23andme, care oferă separat un raport de sănătate (raportul nu e disponibil pentru România, din motive legale).

După ce achiziționezi kitul, acesta îți este trimis prin poștă. Ai acolo instrucțiuni și un tub în care scuipi niște salivă. Agiți, sigilezi și trimiți înapoi la firmă. După câteva săptămâni, sau luni, în funcție de companie, primești rezultatele.

Orice polimorfism poate fi legat de anumite detalii despre modul de funcționare al corpului. Unul arată dacă ești intolerant la lactoză, altul arată dacă metabolizezi bine cafeaua, altul dacă ești intolerant la gluten. Aceste polimorfisme pot fi căutate manual în fișier, și observate detaliile pentru fiecare în parte.

Următorul pas e să cauți pe SNPedia (baza de date a polimorfismelor), studii importante ce implică anumite valori. Așa poți afla date despre propriul organism și cum funcționează acesta.

O variantă mai simplă e să te abonezi la canalul meu de patreon, unde am pus un fișier cu toate polimorfismele pe care eu le consider importante, o descriere a lor și o listă a posibilităților. Apoi poți căuta polimorfismele respective în propriul ADN. Abonamentul la patreon costă 1$/lună și astfel vei avea acces la toate fișierele publicate pentru patroni, nu doar la cel despre ADN. Periodic, pe măsură ce mai aflu alte polimorfisme importante, le voi publica tot pe Patreon.

Dacă tot pare dificil procesul, putem încerca o consultație telefonică.