Mergi la circ? Îți place cum sare tigrul prin cercul de foc; cum face ursul balet; cum stă elefantul pe labele din față, în cap sau pe un butoi? Înseamnă că ești ori ignorant, ori sadic.

What if Animals Treated Us How We Treat Them (5)

Unii oameni ucid sau chinuie animale pentru că le e foame, sau au fost îndoctrinați că dacă nu mănâncă ceva de la animale, vor avea diverse deficiențe. Alți oameni omoară animale pentru că le e frig și vor să se acopere cu stil. Mai sunt oameni care țin animale în sclavie pentru a-i ajuta la treburile gospodărești sau la apărare. Unii fac experimente pe animale, pentru a testa medicamente, alții doar pentru a testa cosmetice. Mai sunt și aceia care țin animale în cuști de beton pentru confortul lor emoțional.

Dar tu? Tu îți bați joc de animale doar pentru distracție. Vrei să vezi animale făcând alte chestii decât pot ele face în mod natural. Vrei să le vezi disciplinate, executând mișcări precise, în concordanță cu mintea ta pătrată.

Ceea ce nu știi, e că circul e o școală. O școală pentru tine și pentru copilul tău. Este o demonstrație de forță. Îți este arătat cum niște fiare, pe care le considerai sălbatice, periculoase și proaste, pot fi supuse în așa fel, încât să fie obediente și deștepte.

Același lucru se întâmplă și cu tine. Stăpânii tăi te-au luat dintr-un mediu natural, în care te puteai dezvolta armonios și te-au pus într-un mediu artificial, cu linii drepte, în care ești obligat să duci la bun sfârșit sarcini exacte și plictisitoare, în care mănânci niște rahaturi deghizate cu condimente atrăgătoare și în care fiecare moment al vieții tale e perfect controlat.

Stăpânii tăi au studiat asta încă de pe vremea romanilor. S-au gândit cum să-i distreze pe proști, dar în același timp să și rămână cu niște lecții învățate, pentru că animalele au în comun cu oamenii atât durerea cât și frica. Procedeele aplicate pe ele, au același efect și pe tine, iar tu ești un animal destul de inteligent cât să te prinzi repede de mesajul de bază.

Acum câteva zile, Malta a interzis circul cu animale pe teritoriul ei. Ea se alătură unui grup de alte 27 de țări care au făcut același lucru. România nu se află printre ele.

Update: 28 iunie 2015. Scoția a spus NU prin referendum, în proporție de 98%, circului cu animale.

Update: 15 septembrie 2015. Olanda a interzis folosirea animalelor sălbatice în circuri.

Update: 1 aprilie 2016 Iran interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri.

Update: 12 ianuarie 2017 – 11 animale moarte într-un incendiu la Circul Globus din București.

Update: 13 iunie 2017 – a fost interzis circul cu animale pe tot teritoriul României.

Education