Am remarcat în diverse comentarii de pe net că unele persoane o bănuiesc pe Mihaela Bilic că e plătită de industria cărnii, a lactatelor și a junkfoodului să facă afirmațiile uneori revoltătoare despre importanța alimentelor de origine animală („nu există niciun argument contra cărnii de porc”) și a comparațiilor dintre junkfood și fructe („mai bine mâncați o felie de tort decât un kilogram de mere”). Eu nu cred că e plătită de cineva. Ea doar face afirmații voit controversate, pentru a face vâlvă și a câștiga atenția oamenilor. Iar oamenilor le face plăcere să audă o combinație de informații de trei feluri.

  1. Vești bune despre obiceiuri proaste (slănina e bună);
  2. Demitizarea unor obiceiuri la modă (detoxifierea e o prostie);
  3. Informații noi despre obiceiuri pe care le pot incorpora ușor în programul zilnic (un iaurt la micul dejun te ajută să slăbești și să-ți refaci flora intestinală);

Dacă-i oferi toate aceste ingrediente, omul citește/ascultă interviul cu plăcere și chiar îi dă „share” către prieteni.

Dar așa cum Mihaela Bilic poate fi bănuită că slujește interese ascunse, poate la fel pot fi bănuit și eu. Până la urmă susțin un stil de viață pe care eu îl socot natural pentru homo sapiens, dar care poate fi etichetat ca extremist, dacă e să-l compari cu stilul de viață standard.

Poate susțin interesele companiilor farmaceutice care produc suplimentele pe care le iau (vitamina B12, vitamina D, vitamina K2 și Omega 3). Poate sunt sponsorizat de industria fructelor. Dar adevărul e că mănânc fructe pentru că le consider combustibilul optim. Suplimentez cu vitaminele menționate, după ce m-am documentat prin zeci de studii independente și am scris articole consistente pentru fiecare în parte.

Fondurile prin care sunt susținut sunt transparente și disponibile pentru publicul larg. 80 de patroni îmi oferă lunar o sumă suficientă pentru a mă alimenta cu fructe. Consider că ei fac asta pentru că sunt interesați de stilul de viață frugivor, iar treaba mea este să-l documentez cât mai bine. Nu am niciun interes să favorizez producători, din moment ce canalul meu este deja plătit.

E ca la televiziune. Dacă ești abonat la un canal plătit, te aștepți să vezi un material fără a fi întrerupt. Dacă postul este „gratis”, accepți să fii agasat de reclame care nu te interesează sau te fac să cheltui bani pe care nu-i ai, pe chestii de care n-ai nevoie, pentru a impresiona oameni pe care nu-i placi.

Sunt foarte mulțumit de cum a evoluat canalul Patreon. În doar 4 luni am ajuns la jumătate din cifra propusă pentru a-mi face timp să scriu o carte. Mai ales pentru România unde puterea de cumpărare nu e așa mare, creșterea e foarte spectaculoasă. Se poate observa asta prin comparație cu alte canale similare.

Ce primești dacă devii abonat la canalul de Patreon?

  • acces la articole consistente;
  • răspunsuri la întrebări;
  • propuneri de subiecte pentru articolele viitoare;

E o perioadă de free trial până la sfârșitul lunii, în care poți avea acces la articole, iar dacă ești nemulțumit, te poți retrage până la data plății. E o idee bună să te abonezi la canal, chiar dacă deocamdată nu ai cum să-l susții financiar. Patreon este un mediu mai puțin zgomotos decât Facebook sau Instagram, în care te poți concentra la mai puține lucruri importante pentru tine. Banii responsabilizează ambele părți iar lucrurile sunt mai de calitate la creatorii de pe Patreon.