„Poftim? Parcă scriai doar despre probleme cu care ai o interacțiune directă. Acum scrii și despre celulită, o problemă aproape exclusiv feminină?”. Ei bine, cel mai des adresată întrebare în mesajele private către Haplea Fructaliu este cea despre celulită. Mai precis, cum scăpăm de ea. Nu e de mirare, pentru că peste 70% din cei care mă urmăresc sunt femei, iar celulita este o problemă pentru 85% din femei (ref 1). Chiar dacă nu m-am confruntat personal cu această problemă, pot face o cercetare a articolelor și studiilor care tratează subiectul, să le trec prin filtrul cunoștințelor pe care le-am acumulat despre un trai mai aproape de natural și să le centralizez într-un articol. Ar fi bine să îmbunătățim acest articol cu experiențele voastre.

Celulita a devenit o problemă relativ recent. La sfârșitul secolului la 19-lea, a apărut în Franța cuvântul celulită, descriind o inflamație a țesutului celular. (ref 2) În perioada interbelică, centrele de frumusețe au început să inventeze tot felul de remedii pentru „flagel”. Până atunci, nimeni nu și-a pus probleme despre cum să scape de încrețiturile de pe piele. Dacă te uiți pe picturi baroce care arată idealul feminin, vei vedea forme voluptoase și celulită.

Dacă te uiți pe fotografii ale triburilor de vânători culegători, ai mari șanse să vezi femei cu celulită. Așa că, înainte să încerci tot felul de remedii costisitoare, trebuie să te întrebi dacă nu cumva ai fost atrasă într-un ideal feminin artificial și temporar, bine speculat de rechinii capitaliști. Industria cremelor anticelulitice a făcut un profit de 22 milioane de euro numai în Franța în 2014, în vreme ce studiile sunt rezervate în legătură cu eficacitatea acestor remedii.

După 3 zile de cercetare, în care am găsit multe informații contradictorii, mituri și exagerări, concluziile mele sunt relativ simple. Există o predispoziție genetică a femeilor de a face celulită, iar ea poate fi ținută sub control cu un stil de viață sănătos, multă mișcare, atenție la alimentație, la îmbrăcăminte și la echilibrul hormonal. Iar aceste lucruri simple necesită disciplină, constanță, focalizare și multă muncă, ceva dificil în epoca modernă, care îndeamnă la lene, sedentarism și distracție mentală. E mare tentația de a găsi remedii rapide în funcție de buget, pentru a satisface un actual standard de frumusețe.

Studiile arată că celulita se remediază în bună parte cu un regim sănătos de viață, o dietă curată și mult sport. Dar există cazuri când nu există rezultate vizibile nici după revizuirea stilului de viață. Asta nu înseamnă că preocuparea pentru sănătate ar trebui abandonată și remediul pentru celulită ar trebui căutat în zona comercial-artificială. Un stil de viață sănătos ajută corpul în privințe mult mai importante decât un standard de frumusețe vremelnic.

Cauzele celulitei

Aspectul de brânză de vaci al pielii apare atunci când depozitele de grăsime își fac loc printre straturile de colagen (țesut conjunctiv) de sub piele. Efectul se produce de obicei în zona feselor, a coapselor, a brațelor sau a stomacului, zone în care femeile au câte trei straturi de grăsime în loc de unul, iar estrogenul acționează local pentru distrugerea țesutului conjunctiv. (ref 3)

Continuarea articolului se găsește pe patreon (link). A ieșit un articol consistent, de 2500 de cuvinte, care trece în revistă aproape toate metodele cunoscute pentru eliminarea celulitei și gradul lor de eficiență.

Este disponibil doar pentru toată lumea, nu doar pentru patroni (cadou de 8 martie 🙂 ). La ce se pot aștepta patronii în perioada imediat următoare?
– articole mai consistente decât cele de pe blog, susținute de studii;
– soluții practice la probleme;
– revizuirea articolelor vechi, cu informații noi, sau corecturi, în funcție de experiența nouă acumulată;
– răspunsuri la fiecare întrebare;
– live stream cu întrebări și răspunsuri;
– poți câștiga prin tragere la sorți un borcănel de B12.