Cum nu mă (mai) uit la știri, nebunia mediatică creată de subiectul „câinii maidanezi” m-a ocolit o vreme. Am aflat de nefericita întâmplare a copilului de 4 ani de pe Facebook. Am mai avut dispute pe această temă în mediul online, așa că n-aș fi atacat acest subiect, dacă nu aveam o discuție interesantă cu fiu-miu.

caine-arma

Eutanasie sau ucidere

Eutanasia e un cuvânt prea civilizat și prea elaborat pentru ceea ce se întâmplă de fapt. De ce nu folosim cuvinte mai clare, cum ar fi „uciderea câinilor fără stăpân” sau „nimicirea câinilor vagabonzi”? Fiu-miu (Vlad, 12 ani) m-a întrebat zilele astea ce înseamnă eutanasia. N-avea idee ce semnifică, dar nici prin cap nu-i trecea că implică moartea celui în cauză. Știu, eutanasia înseamnă o moarte fără dureri, dar ce mai contează pentru câinele respectiv? Dacă cineva vă spune că veți muri în câteva minute, chiar mai contează dacă printr-o injecție, un glonte în cap sau un cuțit în gât? În câteva minute durerea respectivă va fi oricum redusă la zero. Câteva minute sunt o cantitate neglijabilă, atunci când ai în față eternitatea.

I-am explicat lui Vlad că eutanasia înseamnă că acei câini vor fi omorâți și l-am pus pe gânduri. El e un copil sensibil, iubitor de animale, a avut și are câini, pisici și pești. A fost și el atacat de câini maidanezi. De atunci a prins frică de ei, e crispat în prezența lor și îi ocolește mult. Chiar și așa, vestea că vor fi toți omorâți a fost un șoc pentru el.

L-am întrebat apoi de ce i se pare șocant, din moment ce miliarde de alte animale (găini, vaci, oi, porci, pești, etc…) sunt omorâte în fiecare an pentru carne. Care e diferența dintre aceste animale și câini, dacă nu doar felul în care cultura noastră ne educă să-i privim? Porcul e mai inteligent decât câinele, dar nu numai că nu i se pare șocant că este omorât, dar îi mai și consumă carnea.

După ce s-a gândit un pic, mi-a spus că a decis să fie vegetarian, adică să nu mai consume carne. Nu știu dacă și cât îl va ține această decizie, dar eu mă bucur că a ieșit totuși ceva bun din acest scandal mediatic. Presiunea socială e imensă și copii nu au nicio apărare. De exemplu, când a anunțat asta în familie, prima întrebare a fost: „și ce-o să mănânci?”. Deși există nenumărate opțiuni vegetariene pentru orice rețetă, lumea încă mai crede că a scoate carnea din alimentație, îți limitează drastic opțiunile.

Sursa problemei

Câinii maidanezi vin de undeva. Ei nu apar în orașe așa din senin. Poți să-i omori pe toți. Problema va continua, pentru că vor veni alții și alții. Eutanasia în masă a câinilor fără stăpân, nu doar că e un act barbar și lipsit de compasiune, dar mai e și complet stupid. E ca atunci când îți apar coșuri pe față. Unii cred că pot scăpa de ele cu puțină cremă, alții le maschează cu alte chimicale. Până nu rezolvi problema din interior (hormoni dați peste cap de alimentație sau prea mult stres), coșurile vor continua să apară.

Câinii din orașe sunt aduși în special de cei care locuiesc în satele de la marginea orașelor. Ei lasă câinii să se înmulțească, apoi nu au unde să ducă puii și singura lor soluție e să-i lase liberi la oraș. Aici, aceștia găsesc surse de hrană pentru a supraviețui, la gunoaie sau prin oameni miloși, care le oferă mâncare.

Câinele a fost domesticit acum zeci de mii de ani. S-a aciuat pe lângă om pentru a primi resturi de hrană, în schimb și-a oferit serviciile de bodyguard și a fost un prieten de nădejde. E normal să avem reflexul să le oferim mâncare când îi întâlnim, la fel cum și ei au reflexul de a apăra perimetrul în care locuiesc.

Atacat de câini

Deși am auzit la știri și chiar apropiați mi-au povestit, eu încă nu înțeleg cum poate fi cineva mușcat de câini. Mi-e greu să înțeleg cum poate un om să fie dominat de un animal cu o inteligență mult inferioară. Am fost atacat de zeci de ori, dar niciodată nu le-am permis să se apropie atât de mult. M-am confruntat și cu câini de stână și fraților, ăia nu sunt de jucărie ca ăștia din oraș. Sunt mari, duri și puși pe treabă să-și apere stâna.

Poate ajută sfaturile mele despre cum să te comporți când ești atacat de câini. Mie mi se par banale, dar poate unii chiar nu le cunosc:

  • stai cu fața – nu te întoarce cu spatele la ei; stai ferm, nemișcat, cu fața spre ei.
  • nu fugi – un câine aleargă mult mai repede decât un om, așa că te va prinde imediat; dacă fugi, le vei activa instinctul vânător/pradă;
  • fii mieros – încearcă întâi să le vorbești frumos, „cuțu cuțu”, „ce faceți frumoșilor” și alte dulcegării de gen; câinii vor crede cel mai probabil că ești unul din tipii care le aduce de obicei hrană;
  • apleacă-te după o piatră – dacă nu merge cu frumosul, fă-te că iei o piatră de jos; asta sperie câinii de cele mai multe ori;
  • atacă tu – aleargă spre ei, ca și cum ai vreau să-i prinzi; vor fugi de tine;
  • localizează șeful – haita are un șef; ceilalți câini se iau după el, când atacă; dacă reușești să îți dai seama care-i șeful și să-l ataci pe el, dacă acesta fuge, toți vor fugi cu el;

Supravegheat la 4 ani

Un copil de 4 ani n-avea nicio șansă în fața unei haite de câini, dar un copil de 4 ani nu poate fi lăsat nesupravegheat. Unui copil nesupravegheat în oraș i se pot întâmpla o grămadă de chestii, până să fie atacat de câini. Vina nu este a haitei de câini, ajunsă acolo după un concurs de împrejurări ce începe de la domesticirea câinilor acum mii de ani. Vina este a celor care trebuiau să aibă grijă de un copil, încă prea mic să-și poarte de grijă în lume.

Ați văzut poate în documentare cum animalele au grijă mare de pui și în momente de neatenție, aceștia sunt înhățați de animale de pradă. Asta trebuie să facă și oamenii, deși faptul că ne-am domesticit și trăim în orașe de beton ne-au mai atenuat simțurile.

Concluzii

  1. Problema câinilor vagabonzi trebuie rezolvată de la sursă;
  2. Uciderea câinilor fără stăpân este un act disperat, stupid și lipsit de compasiune; nu rezolvă problema;
  3. Un adult nu poate fi mușcat sau dominat de câini, dacă știe câteva reguli de bază despre cum să se comporte atunci când e atacat;
  4. Dacă simțim compasiune față de câini, poate ar trebui să ne gândim de ce nu putem extinde această compasiune și la animalele pe care le omorâm pentru consum.

Pin It on Pinterest