Datele alergării pe Strava: https://www.strava.com/activities/1089211571
Alergarea în sandale Tarahumara – cât de periculoasă este
de Adrian-Călin Țurcanu | iul. 18, 2017 | Mișcare - Sport | 1 comentariu
Datele alergării pe Strava: https://www.strava.com/activities/1089211571
Dupa cca 6 ani de alergare in sandale, pot spune ca sandalele sunt totusi o forma de compromis. Trebuie spus cititorilor ca exista o diferenta majora intre o alergare in pantofi de sport si una in sandale, asa cum exista o diferenta majora intre o alergare in sandale si una descult. Talpa sandalelor, chiar daca are o grosime de doar cativa milimetri, influenteaza semnificativ mecanica alergarii si permite inclusiv derapaje de la postura naturala. Incearca, de exemplu, o alergare descult pe potecile cu pietricele de pe/din jurul Tampei si vei simti imediat cat de mult se schimba pozitia corpului la contactul piciorului descult cu solul aspru, in comparatie cu o alergare in sandale de protectie.
Sandalele protejeaza, chiar daca nu atat de mult ca pantofii de sport, si atenueaza la randul lor eficienta receptorilor de la nivelul talpilor. Sandalele (cu talpa subtire, cat mai flexibila) sunt un compromis, insa nu o solutie magica care te fereste de accidentari. Pentru a evita accidentarile, trebuie intelese mult mai multe aspecte (structura antrenamentelor, viteza, distanta fiind unele dintre ele).
Pentru incepatorii in alergarea cu sandale/descult nu este recomandata alergarea pe nisip, la mare. Nisipul este un sol instabil, permite scufundarea piciorului si predispune la accidentari, iar in cazul in care se alearga pe malul marii, de regula denivelat, cu atat mai mult. Iarba poate fi OK, dar poate ascunde denivelari pe care piciorul incepatorului nu le poate gestiona totdeauna in siguranta. Pentru incepatori este recomandata alergarea pe un sol stabil, potecile de pamant fiind ideale in acest sens.