Sandalele în care alerg au ridicat câteva sprâncene pe stradă și mai ales la curse. Într-o lume în care se discută despre încălțări cât mai sofisticate, pronație, materiale ușoare, impermeabile, tipuri diferite pentru terenuri diferite, eu folosesc sandale făcute de mine dintr-un șnur și o bucată de cauciuc. Voi discuta în acest articol despre ele și de ce am ales să alerg astfel.

558990_448717818536134_971907197_n 

Am început să alerg în 2011, după o pauză de 16 ani în care nu mai făcusem mișcare deloc. Am pornit timid, cu câțiva metri alergați în timpul plimbărilor. Am folosit încălțări obișnuite de alergat și nu am citit nimic despre tehnica acestui sport. M-am gândit așa: „dacă mă prind de la început cum să alerg corect, bine, dacă nu, probabil o să înceapă să mă doară ceva și atunci văd ce pot corecta”. Bine înțeles că în câteva săptămâni a început să mă doară ceva, respectiv genunchiul stâng.

Atunci am început să mă documentez. Am urmărit două dintre cele mai populare materiale în acest domeniu: „Pose Running” de Nicholas Romanov și „Chi Running” de Danny Dreyer. Am învățat care trebuie să-mi fie postura în timpul alergării. Apoi am citit cartea „Born to Run” de Christopher McDougall. În ea, este vorba de un trib din Mexic, numit Tarahumara. Oamenii acestui trib aleargă sute de kilometri între sate, aceasta fiind singura metodă de deplasare și comunicare, din cauza terenului extrem de accidentat. Ca încălțări, ei folosesc tocmai sandalele pe care le folosesc eu acum. Un alt personaj din carte, Barefoot Ted a încercat tot felul de încălțări avansate tehnologic, iar în cele din urmă a ales să alerge în picioarele goale. Așa am devenit interesat de minimalism și în acest domeniu.

Leonardo Da Vinci spune despre piciorul uman că este o capodoperă a ingineriei și o operă de artă. Atunci când ne încălțăm, mai ales în pantofi sofisticați care ne „ajută” să corectăm diverse probleme ale piciorului, negăm acest mecanism extraordinar, dezvoltat în sute de milioane de ani. Postura ne este schimbată artificial și apar tot felul de tulburări în corp. Când alergăm în picioarele goale, postura este corectată automat și aterizarea pe călcâi, una dintre marile problemele ale alergătorului amator, nu mai este posibilă.

Cum era iarnă în acea vreme, nu puteam să încerc varianta sandale sau picior gol, așa că am ales următoarea combinație minimalistă: pantofi de plaja (cu talpa plată), șosete de surf și șosete groase de lână. Aceste trei straturi mi-au asigurat confortul termic pe tot parcursul iernii. Talpa plată m-a ajutat să nu mai aterizez pe călcâi, să-mi schimb postura, să mă aplec în față. La început a fost foarte greu, deoarece foloseam o serie de mușchi nedezvoltați, iar alți mușchi erau prea crispați și trebuiau să se întindă.

IMG_0166

Când a venit vara, mi-am făcut sandalele și am alergat aproape exclusiv în ele. În sandale, avantajul este că ești foarte aproape de alergatul în picioarele goale. Laba piciorului nu este susținută de pantof și lucrează aproape de modul în care s-a adaptat. Talpa sandalei protejează talpa piciorului de eventuale obiecte ascuțite prezente pe drum: pietre sau cioburi. Când am avut la dispoziție iarbă sau nisip, am alergat în picioarele goale.

lucru manual

Avantaje și dezavantaje ale alergatului în sandale tarahumara sau în picioarele goale:
Avantaje:
1. postura corpului este corectă.
2. aterizarea pe călcâi nu mai este posibilă.
3. lungimea pasului este micșorată și cadența mărită.
4. costul este scăzut.
Dezavantaje
1. tranziție mare – durează până mușchii gambei și ai labei piciorului se dezvoltă suficient pentru a susține efortul.
2. reducerea vitezei – nu vei putea reuși aceiași timpi cu care erai obișnuit în pantofi.
3. loviri/tăieturi – cum piciorul nu mai este protejat, te poți lovi ușor dacă ești neatent.

Picioarele mele după un semi-maraton plin de noroi. Nu sunt lovite, dar poza arată gradul de expunere.Imagine0760

Sandalele tarahumara sunt bune nu doar pentru alergat, dar și pentru mers obișnuit. Am o pereche cu talpa extrem de subțire în care mă simt ca și cum aș fi în piciorul gol. Le folosesc în viața de zi cu zi. Sandalele au devenit populare printre prietenii mei și chiar le-am făcut sandale unora dintre ei. Iată varianta feminină:

418654_10151035827566641_1072266029_n

Acum caut o modalitate de a lipi pe talpa de cauciuc o talpa abrazivă. Singura problemă cu sandalele mele este pe timp ploios. Atunci când se udă, talpa piciorului alunecă pe talpa de cauciuc. Acest neajuns se poate rezolva cu o talpă abrazivă lipită pe talpa de cauciuc, așa cum este la șlapi.