Ziua Internațională a Femeii, un concept pe care l-am înțeles cu greu. Când eram mic, mi s-a explicat că 8 martie e ziua femeii. În această zi, femeile primesc flori, cadouri și sunt tratate frumos.
Dar de ce? Și dacă există o astfel de zi, de ce nu ar fi și o zi a bărbatului? Eu nu vedeam nicio diferență între femei și bărbați. Îi tratam la fel. De ce ar fi trebuit să existe o zi în care să compensez ceva?
Când am ajuns la școală, mi-am păstrat aceeași viziune. Nu vedeam diferențe de abilități sau oportunități între fete și băieți. Sigur, fetele făceau lucru manual, noi băieții atelier, ele jucau handbal, noi jucam fotbal, noi eram ceva mai puternici fizic (nu era o regulă), drept pentru care nu mă băteam cu ele. „Într-o fată nu trebuie să dai nici cu o floare”, m-a educat mama. La învățătură, fetele ne depășeau aproape de fiecare dată, nu neapărat pentru că erau mai inteligente, dar erau mai silitoare.
La liceu, nu înțelegeam de ce dacă ies cu o fată la o bere, cafea sau prăjitură, trebuie să plătesc eu consumația. Hei, poate de asta n-am avut o prietenă multă vreme :)) , dar situația noastră era similară: Eu nu aveam job, ea nu avea, amândoi trăiam din banii părinților. Întrebam de fiecare dată și intram în discuții interminabile pe acest subiect: de ce băiatul trebuie să plătească? Răspunsul făcea aproape de fiecare dată trimitere la tradiție: „așa se obișnuiește”. O prietenă însă a avut un răspuns mai clar și pragmatic: „noi femeile avem o grămadă de cheltuieli pe care voi bărbații nu le aveți, așa că aici se compensează”. Și care ar fi astea?
O femeie trebuie să-și cumpere cosmetice: fond de ten, fard, rimel, ruj, ojă, pudră, creion, creme. Corect, doar că argumentul ăsta nu e bun pentru mine. Eu nu agreez deloc astfel de artificii. Îmi plăcea o fată la școală, o invitam în oraș, iar acolo apărea cu o tonă de machiaj, unghii făcute. Părea o altă persoană. Uh, oribil. Eu o invitasem pe ea, așa cu era la școală 🙂 Nici până azi n-am înțeles necesitatea cosmeticelor, dar am învățat să le tolerez. Dacă picioarele și alte zone intime sunt depilate, e suficient pentru mine. Îmi place natural.
O, dar argumentul a continuat. Femeile trebuie să-și cumpere mult mai multe chestii de îmbrăcat și de încălțat. Firește, nici amănuntul ăsta nu e important pentru mine. Dacă o femeie e îmbrăcată în aceeași bluză de câteva ori, n-o s-o plac sau displac mai puțin. Iar pantofii ăia cu toc înalt… O, Doamne. Chiar trebuie ca femeile să-și distrugă gleznele și genunchii pentru a părea mai înalte și a avea fundul mai proeminent?
Cosmetice și îmbrăcăminte, investiții pe care acea prietenă le făcea pentru a arăta bine și deși întotdeauna spunea că dorește să arate bine „pentru ea”, e lesne de înțeles că dorea să arate bine pentru cineva, iar acel cineva trebuia să amortizeze investiția. Romantic.
Apropo de romantism, acesta duce la căsătorie, iar aici încep să apară diferențele dintre bărbați și femei, în familia modernă, cea de tranziție între al doilea val și al treilea val al lui Toefler. Femeia are două joburi. Unul e neplătit, cel în care trebuie să se ocupe de casă și de copii, iar altul prost plătit, în deplasare, în multe cazuri fiind hărțuită sexual.
Din păcate această lume continuă să fie una a bărbaților. N-ar trebui să fie așa și cred că mișcarea de emancipare a femeilor a făcut progrese remarcabile pentru obținerea drepturilor egale. Femeile au fost dezavantajate major pe parcursul istoriei în principal din cauza staturii fizice inferioare și a faptului că de câteva ori în viață trebuiau să poarte în pântece o altă viață. Ele trebuiesc protejate nu doar de către stat, dar și de bărbați înțelegători și plini de compasiune.
8 martie ar trebui să fie ziua în care ne aducem aminte de aceste dezavantaje ale femeilor și să discutăm cum putem face o lume mai bună și pentru ele. Altfel, această zi rămâne doar un bum pentru industria florilor și o zi în care bărbații se gândesc că după ziua lui Valentin, Dragobete și Mărțișor, iar sunt taxați. Asta e o lume a bărbaților, cum zice James Brown, dar n-ar fi nimic fără o femeie sau o fată.
Multumim pentru articol 🙂
Sa stii ca natural inseamna si cu par, fara zone epilate 😀
Cred ca femeile vad celelalte artificii la fel ca si pe cel cu epilatul.
Sigur, natural e fără zone depilate. M-am gândit și eu, de ce nu-mi plac cosmeticele, machiaje, unghii făcute, etc, dar în același timp apreciez lipsa părului de pe piele. Probabil că mi se pare mai igienic, mai fin, mai plăcut la atingere, de aici rezultând atracția mai mare 🙂
Frumos! Multumesc din suflet! Este un mesaj deosebit si foarte adevarat, cel putin pentru mine si femeile din jurul meu. Iar chestia cu hartuitul, tare mi-as dori sa nu fie adevarat…
Ce frumos e chipul de la sfarsitul articolului. O frumusete naturala, fara machiaj, si atat de feminina…. Sa fiu barbat, m-as indragosti imediat! Daca este iubita ta, felicitari!!! 🙂
E Penelope Cruz 🙂 Subscriu, e foarte frumoasă fără machiaj 🙂
Un punct de vedere pe care rar il auzi. Super articolul 🙂