Alergarea este o alegere populară pentru cei care doresc să slăbească. Totul pare simplu. Te hotărăști că de mâine alergi, îți iei niște pantofi de alergare și pornești în parc, fără niciun plan, fără niciun concept de antrenament.

După câteva zile sau săptămâni, te trezești epuizat, te dor încheieturile (de obicei un genunchi sau o gleznă), n-ai scăzut prea mult în greutate, ai o poftă nebună de mâncare și în caz că vei continua, cel mai probabil va apărea o fractură de stres, ce te va scoate complet din programul de alergare. În timpul în care nu vei alerga, vei pune la loc greutatea pe care ai pierdut-o și poate chiar vei adăuga.

Se pune întrebarea dacă alergarea este o soluție bună pentru pierderea în greutate. Iar răspunsul e că depinde de indicele de masă corporală al individului, de tehnica sa de alergare sau de mers și de cunoștințele acestuia despre intensitățile potrivite pentru arderea grăsimilor. Voi trata aceste trei aspecte pe rând, bazându-mă pe studii și pe experiența mea personală de alergător amator (am început să alerg în 2011).

Continuarea articolului se găsește pe patreon (link), în care aflăm abordarea corectă în funcție de indicele de masă corporală, cum se calculează pragul de efort optim pentru arderea grăsimilor și cum găsim o formă optimă de alergare.

Este disponibil doar pentru patroni. La ce se pot aștepta patronii în perioada imediat următoare?
– articole mai consistente decât cele de pe blog, susținute de studii;
– soluții practice la probleme;
– revizuirea articolelor vechi, cu informații noi, sau corecturi, în funcție de experiența nouă acumulată;
– răspunsuri la fiecare întrebare;
– live stream cu întrebări și răspunsuri;
– poți câștiga prin tragere la sorți un borcănel de B12.

 

Pin It on Pinterest