De când merg în Postăvaru Challenge, undeva între tura a 10-a și a 20-a, am realizat că îmi place. Îmi place mișcarea de anduranță, un efort mediu, susținut pe timp lung. Îmi place să merg în natură, să explorez, să ajung din punctul A în punctul B prin forțele proprii. Îmi place meditația în mișcare.

Mi-am analizat cifrele și sunt foarte bune, dată fiind vârsta mea și trecutul meu sportiv aproape inexistent. Aș putea concura la sfârșitul provocării la curse de ultra maraton, cu rezultate decente, bune pentru a promova stilul de viață frugivor.

Primul lucru care mă deosebește de un atlet de anduranță e greutatea. Pentru a fi eficient în acest sport, trebuie să am o greutate cât mai mică. La 186cm ai mei, 68-70kg ar fi ideal. Dar la începutul provocării aveam 82kg  și această cifră nu s-a schimbat deloc. A rămas fixată acolo.

Mi-am pus întrebarea. Cum fac să-mi remodelez corpul în unul de atlet de anduranță?

1. adopt un regim hipocaloric?

nu

2. adopt un regim low carb, tai fructele și rămân cu verdețuri și semințe?

nicicum

3. scot din dietă fructele cu un indice glicemic ridicat, pentru că produc prea multă insulină?

nope

4. încep ziua cu tot felul de stimulente, cacao, ceai verde, cafea, dar fără zahăr, pentru a-mi biciui corpul să ardă mai multă grăsime?

pe naiba

5. mănânc în continuare fructe, verdețuri și nuci pe săturate, după apetit și las corpul să se remodeleze în funcție de rutina zilnică?

da

Să fi adoptat măsurile 1,2,3 sau 4, ar fi însemnat să accept că se poate păcăli corpul pe termen lung în ideea de a ajunge pe scurtătură la obiectivele pe care eu le am cu el. Scurtăturile nu merg. Sunt o iluzie. Par că merg pe termen scurt, dar invariabil apare un regres.

Așa că am mers mai departe, mi-am făcut tura zilnică obișnuită. Unele mai intense, unele mai lente. După tură, am mâncat cât am dorit, fructe pe săturate, kilograme, fructe zemoase de sezon, apoi fructe dense, banane, curmale, stafide. Salate au fost aproape în fiecare seară, cu o lingură, două de semințe.

Greutatea a rămas fixată pe 82… până acum câteva zile. Atunci a început să scadă. 81, 80, 79. Acum am 78. Corpul meu a început să se adapteze la tipul de efort pe care-l fac în fiecare zi. A fost benefic că am cărat în toate aceste zile peste 10kg în plus. E benefic pentru forța mușchilor.

Când voi ajunge la 70kg, va începe sarabanda comentariilor pe net: „Normal că poți fi vegan, tu ai doar 70 de kilograme, lipsă totală de masă în zona superioară. Dacă ai încerca să fii culturist, sau să ridici greutăți, sau să muncești în construcții, n-ai putea cu dieta asta”. Așa că e oportun să vin în întâmpinarea viitoarelor discuții cu un articol.

Corpul se modelează după activitatea pe care o face! Dieta este aproape nesemnificativă atunci când vorbim despre tipul de corp al diferitelor persoane. Un om care stă toată ziua pe canapea, va avea un corp diferit de cel al unui alergător de maraton, iar maratonistul va arăta total diferit față de un halterofil.

Corpul unui ultramaratonist de munte, arată cam așa:

Killian Jornet – nu e vegan

kilian-jornet_5

Corpul unui ultramaratonist vegan, arată aproximativ la fel:

Scott Jurek

BR5f_qeCEAAcO-m

Dar oare poți fi altceva decât alergător, atunci când ești vegan? Evident. În zona vegană (gătită) sunt foarte mulți atleți în zona de forță și de culturism. În zona crudivoră, nu sunt atât de multe exemple, pentru că acest stil de viață încă nu este atât de popular. Totuși, exemplele pe care le voi da, arată foarte clar ce se poate face atunci când combustibilul vine din fructe.

Douglas Graham – raw de la 34 de ani, iar clipul e filmat când avea 59

Mike Vlasaty – forță, frugivor, 801010

Jericho Sunfire – frugivor cu perioade lungi de post negru

În zona vegană, forțoșii sunt prea mulți, dar am selectat câțiva:

Patrik Baboumian – vegetarian din 2005, vegan din 2011. Supranumit cel mai puternic om din lume.

PatrikBaboumianakaGermanysStrongestMan

Billy Simmonds – Mr Natural Universe în 2009

V1

Marc Danzig – luptător, vegan din 2004 (în dreapta)

danzig_vs_bocek

De când sunt vegan, am fost provocat de multe ori. „Arată-ne că poți construi mușchi pe dieta asta” și chiar m-am gândit uneori că aș putea încerca. Dar adevărul e că nu-mi place. Nu-mi place să merg la sală, să ridic greutăți mari. Aceste activități sunt pentru alții. Eu eventual pot face niște flotări, niște tracțiuni, doar așa pentru tonifiere. Sau aș putea escalada în joacă un pom sau un perete stâncos. Mușchii nu se construiesc ușor, indiferent pe ce dietă ești și ce suplimente folosești. Îți va spune orice culturist. Durează ani. Ani în care pot face altceva.

Așa că alerg și îi las pe alți vegani să arate ce se poate în zona de forță, atunci când mănânci plante.

Dar din acest articol nu trebuie să rămâneți cu preocuparea mea despre ce părere vor avea alții despre fizicul meu de maratonist. Trebuie să rămâneți cu ideea de mișcare. Faceți mișcare. Faceți mișcarea de vă place, fie că e vorba de alergat, mers la sală, jucat fotbal, cățărat în copac, alergat după copii, dat cu role…. Mâncați cât mai multe fructe și legume crude, pentru că asta vă va recupera pentru ca a doua zi, să puteți aborda alte acțiuni plăcute în mișcare. Nu vă faceți probleme despre forma corporală. Organismul e foarte inteligent și în timp se va remodela pentru a se adapta la noile provocări fizice.

Pin It on Pinterest