Am început provocarea Postăvaru x100 în ideea de a merge cu încălțări cât mai minimaliste. Cei care mă urmăresc de ceva vreme, știu despre sandalele tarahumara sau despre mersul desculț, acolo unde este posibil. Dar vara vine mai greu la munte. Atunci când am pornit la drum, mai erau încă petice de zăpadă, iar întreg traseul era ud și noroios. În primele zile, am fost obligat să merg doar în ghete de alergat obișnuite și am doar o pereche. După 1360 de km parcurși cu ele, ghetele mele Kalenji erau gata să se dezintegreze. Aveam nevoie rapidă de alte ghete similare.

Spre uimirea mea, am aflat că există un producător de încălțăminte de munte chiar la Brașov: S-Karp. M-am gândit că ar fi frumos să cumpăr local, să susțin oamenii locului. I-am sunat și i-am întrebat dacă au ceva de alergare, cât mai ușor și flexibil. M-au chemat la ei la fabrică, să încerc un nou produs S-Karp – Feline.

11417799_381149432075365_5775983342783070104_o

Am cerut numărul 46. Eu port 45, dar pentru ghetele de alergare, îmi place să fie mai mari, să am loc suficient în ele, pentru mișcarea și repoziționarea piciorului. În timpul alergării, piciorul se mai umflă. Cum i-am pus în picioare, am rămas total surprins. Îmi veneau ca turnați. Știți cum e cu încălțările noi, le simți ciudat în picior, până te obișnuiești cu ele și ele se mai mulează după tine. Ei, modelul ăsta părea că fusese construit după piciorul meu. Erau foarte ușori, mă simțeam excelent și abia așteptam să-i scot a doua zi la drum. Partea de deasupra e făcută dintr-un nailon (mesh) subțire, iar sentimentul e minimalist. În față e destul loc pentru ca degetele mele să se miște în voie. Vârful e rigid și protejează bine de eventualele lovituri de stânci sau rădăcini.

Prima zi în care am fost cu Felinele am scos cel mai bun timp pe tură 4:21 ore Cartier Astra – Vârf Postăvaru – retur (10/100). Un mare câștig am simțit la aderență. Am avut o tracțiune foarte bună la urcare și am fost mult mai sigur la coborâre. Talpa vibram este flexibilă, ceea ce este un mare avantaj pe potecile tehnice, dar nu atât de flexibilă cât să devină deranjantă pe pietrele ascuțite ale unui drum forestier. Talpa nu este plată, este mai groasă spre călcâi, ceea ce implică o susținere mai bună a piciorului. Cu Felinele post să mă relaxez mai bine pe coborâre, ele fiind o bună alternativă pentru celelalte încălțări ale mele, care au talpă plată, sau aproape plată.

Am făcut până acum aproape 200 km cu ele și sunt la fel de încântat ca la început. Le iau la drum atunci când mă simt în formă și vreau să fac o tură rapidă. Merg bine și pe ploaie, cu toate că nu sunt proiectate special pentru asta. Încălțările sunt de vară, nu au căptușeală pe dinauntru, iar piciorul respiră în voie.

s-karp2

Iată datele tehnice ale producătorului:

Fața/Upper: Mesh
Căptușeala/Lining: NU
Talpa/Sole: Vibram Exmoor
Mărimi/Size: Euro 36-47
Greutate/Weight: ~259 gr (½ mărime/size 42)

Update 10 august – 470 km

Felinele se comportă foarte bine după aproape 500 km pe trasee accidentate și stâncoase. Nu s-au rupt, iar uzura tălpii e minimă. Le iau în fiecare tură în care doresc să merg tare, mai ales pe coborâre, unde îmi oferă susținerea necesară. Le evit în turele în care trebuie să mă odihnesc, pentru că mă fac să merg mai repede decât trebuie.

feline500

Update 24 octombrie – 805,3 km

Update 22 iulie 2016 – 1172 km

Integritatea Felinelor a rămas intactă. Sunt încă utilizabili pentru alergare, deși talpa s-a tocit, iar aderența e mai mică. Le folosesc pentru alergare pe plat, pe beton sau pe iarbă.

skarp-1172km

Pin It on Pinterest