1601829_301088190081490_4402577399691933081_o

Accepțiunea generală este că e nevoie de foarte mulți bani pentru a fi raw vegan/frugivor într-o țară dezvoltată. În aceste condiții, nu pare să aibă sens relocalizarea mea în Franța, mai precis în sud, cea mai scumpă regiune din țară, unde trăiesc deocamdată doar din economiile făcute în România din lecții de chitară și concerte de blues. A înțeles toată lumea de ce m-am mutat în Asia de Sud Est: fructe de bună calitate, la discreție, relativ ieftine, dar Franța? De ce Franța și cum te poți descurca și aici cu multe fructe.

La o primă prospectare de piață, lucrurile nu păreau deloc încurajatoare. În supermarket am văzut următoarele prețuri minime:
mere: 2 euro/kg
struguri: 4 euro/kg
portocale: 2 euro/kg
Am întrebat apoi dacă există piețe ca în România. Nu există acest concept. Aici piețele de genul celor de la noi au o durată limitată de o jumătate de zi și se fac în weekend. Seamănă puțin cu piețele ad-hoc făcute în București. Prețurile nu sunt mai ieftine, ci doar oferta e mai variată.
Am încercat să găsesc un en-gros de fructe și legume. În București cumpăram des de la un astfel de en-gros (Piața de Gros). Sunt greu de găsit, iar cei de acolo nu vând la particulari, ci doar la firme.

Total descurajant. Deja îmi făceam planuri că va trebui să mai fac compromisuri cu mese gătite, să mănânc orez și cartofi. Îmi displace ideea, dar dacă nu există altă soluție, merge și așa.

Norocul meu este că deși nu vorbesc franceză, sora mea locuiește aici și am putut lucra împreună să găsim câteva soluții pentru fructe și legume ieftine. Până la urmă, soluțiile au devenit stabile și permanente, iar acum pot spune că plătesc pe mâncare mai puțini bani decât în România. Iată cum:

1. Fiecare orășel de câteva mii de locuitori are un aprozar cu un singur angajat: managerul. La sfârșitul săptămânii, când el urmează să facă aprovizionarea, îl sun și-l întreb dacă are ceva fructe și legume care s-au învechit. De obicei are și mă întorc acasă cu două lăzi de fructe și legume la un preț derizoriu (10 euro): banane, mere, pere, roșii, ardei, etc… În România asta nu prea e posibil, pentru că aceste produse sunt întâi luate de angajați.

1264428_300475050142804_8100638727213732697_o

2. În Brignoles, orașul mare din zonă, am găsit un supermarket cu un raion de fructe/legume imens. E aproape cât jumătate din tot magazinul. Aici merg luni, pentru că ei fac o mare aprovizionare pentru weekend și dacă nu se vând, se trec la jumătate de preț. Prind lăzi de banane la prețul de 70cenți/kg, pestrițe, numai bune de consumat.

2

3. Tot în Brignoles, se face piață sâmbăta. Aici merg cu bicicleta pe la ora 12, la spartul pieței, când pot găsi alte oferte de ultim moment, din partea unor vânzători care doresc să lichideze rapid stocul.

4. Sunt și câteva fructe/legume al căror preț este acceptabil și pentru un Român, în varianta normală: Curmale deglet nour 3 euro/kg, salate de diverse tipuri 0.7-1 euro (sunt mult mai mari și mai variate decât cele din România). Pere din Portugalia 1 euro/kg (foarte dulci). Pastă de curmale 1.7euro/kg – (sunt absolut îndrăgostit de acest produs, e mai bun decât ciocolata).

2014-11-03-2348

5. La Cules. O altă sursă importantă de fructe se găsește pe străzi sau în sat. În zonă sunt vii cât vezi cu ochii, copaci de kaki și de smochine. Sezonul de smochine a fost în octombrie, deci din păcate l-am ratat, însă se găsesc de cumpărat. Kaki se găsesc în zone publice, sau în curțile oamenilor, iar aceștia sunt de obicei dezinteresați de ei. Poți să-i întrebi dacă poți să culegi și îți dau voie. Viile sunt culese de mașini automate, iar acestea lasă în urma lor mulți ciorchini, nu reușesc să strângă tot. Nu de puține ori, am găsit pe marginea drumului astfel de vii. Acești struguri, puțin stafidiți în vie, murdari de pământ sunt extraordinari. În drumurile mele cu bicicleta, am parte de câte o masă de astfel de struguri.

În sat, avem un amic de 70 de ani, care culege pentru noi kaki și rodii. Dorește țigări pe ele. Când îmi aduce o ladă de kaki și rodii, îi dau un pachet de țigări. O afacere bună pentru mine. Dacă știam, aduceam mai multe cartușe.

2014-10-31-2292

Toate aceste surse de aprovizionare au făcut ca încă din prima lună să plătesc mai puțini bani decât în România pe alimente. Firește, am avut mare noroc că sora mea este aici și a putut să mă ajute în acest sens. Dacă nu era, nu aș fi venit în zonă. Într-o primă fază, doream să mă mut în sudul Spaniei, în zona Malaga, unde prețurile sunt ceva mai mici decât în România la chirii, iar de fructe și legume nici nu mai vorbim.

Calitatea fructelor. Un alt aspect interesant pe care aș vrea să-l discut e calitatea fructelor. În Franța, fructele din supermarket sunt importate din Spania și Italia, la fel ca în România. Pentru mine nu avea niciun sens că la noi este un preț, iar aici prețul este cvadruplu pentru aceeași marfă. Așa că am gustat și mere și struguri. Nici nu se compară. Strugurii și merele de aici sunt super dulci, relativ la ce se găsește la noi, prețul fiind astfel justificat în parte. Presupun că importatorii Francezi, fiind mai potenți financiar, își aleg marfa cea mai bună, iar noi cei din România rămânem cu ce ne permitem. Există ustensile de măsurare a nivelului carbohidraților din fruct și grafice specifice pentru fiecare produs. Când găsesc aici mere cu 1.5 euro, le iau sigur, pentru că sunt așa de dulci, încât mă satur din 4-5 mere, lucru imposibil în România. Cantitatea zahărului dintr-un fruct arată sănătatea plantei și capacitatea acesteia de a face poame bune.

16768_301881116668864_1224793590775986607_n

Mai ieftin. Totuși am găsit și trei produse care sunt mai ieftine în Franța decât în România
Motorină 1.2 euro (5.30 lei)/Litru
Apă plată 1 euro/bax de 9 L în sticle de 1.5
Avocado 2 euro / 4 bucăți (acum că e în sezon)

Pin It on Pinterest