„Ehe, n-avem toți ca tine, posibilitatea să stăm la tropice sau în sudul Franței. Iarna nu putem rezista să fim raw vegani în România. N-avem bani, n-avem resurse, produsele sunt proaste”. Iată că întâmplarea m-a readus acasă, pentru a petrece această iarnă în România. Nu găsesc nicio problemă în a rămâne crudivor vegan în timpul iernii. Se poate cu buget redus. Am experimentat asta tocmai pentru cei care doresc o asemenea alternativă.

Aveți nevoie de următoarele categorii de alimente:

 • un tip de fruct zemos (mere, citrice, struguri);
 • un tip de fruct uscat (curmale, stafide, smochine);
 • o bază pentru salată (varză, salată verde, țelină);
 • semințe (in, susan, floarea soarelui, dovleac);
 • nuci (românești, braziliene);
 • condimente (scorțișoară, turmeric, coriandru, mărar… etc)
 • suplimente (B12, Vitamina D, opțional iod, zinc)

În continuare voi estima prețurile pentru fiecare tip de aliment la un consum ipotetic de 2000 de calorii pe zi, presupunând că ar fi consumat doar acel aliment. Astfel, putem să ne facem o idee mai bună despre prețul real lunar al unui aliment. Aprecierile pe care le fac despre „curățenia” unui anumit tip de aliment, vorbind despre nivelul lui de pesticide, este susținut de un studiu pe care l-am făcut cu ceva timp în urmă.

Fructul zemos cel mai la îndemână e mărul. Eu le cumpăr pe cele mai mici și mai urâte pe care le găsesc. Garantat sunt cele mai puțin stropite. Pentru a mai diminua cantitatea de pesticide și de fibre, de obicei le mănânc fără coajă. Mărul costă 210 lei pe lună la prețul de 1.7 lei/kg. Următoarea variantă în ordinea costurilor sunt citricele: portocale, mandarine, clementine. Acestea costă aproximativ 530 lei/lună la prețul de 2.7 portocale, 3.5 mandarine, 3.5 clementine. Strugurii sunt la un cost similar, la un preț de 6 lei/kg. Citricele și strugurii sunt niște alimente „murdare”, dar trebuie să facem un compromis. În cazul citricelor, caut cele mai urâte, învechite și cu puncte negre specimene. Sunt cele mai gustoase, probabil mai puțin stropite. Strugurii îi storc manual. Îmi fac must. Am observat că în cantități mari, cojile lor nu-mi sunt bune pentru o digestie optimă.

Pentru completarea caloriilor, e nevoie de un fruct uscat. Cele mai ieftine variante sunt curmalele din Iran sau stafidele. Eu aleg curmale, pentru că sunt crescute în mod natural cu puține pesticide. Stafidele sunt murdare. Ar trebui cumpărate în varianta bio, dar atunci ieșim din „buget”. Curmalele ne costă 210 lei/lună la prețul de 9 lei/kg, iar stafidele costă 310 lei/lună la prețul de 15 lei/kg. Eu merg pe curmale din Algeria, deși costă 17 lei/kg. Au o calitate mult mai bună. Smochinele sunt o variantă mai scumpă și murdară. Costă 870 lei/lună la prețul de 35 lei/kg. Aproape toate au sulfiți. Cele bio costă 58 lei/kg.

Banana este un aliment undeva între fructe zemoase și uscate. Are 75% apă. O mănânc foarte coaptă. Altfel e prea amidonoasă. La un preț de 5 lei/kg, ne costă 500 lei/lună.

Baza pentru salată ieftină, curată și bună pentru iarnă este varza. Se găsește la un preț modic. Eu cumpăr verze mai fragede. Sunt mai ușor de digerat. Alte variante de „bază” sunt salatele verzi (extrem de murdare), tulpină de țelină, sau exotica varză china.

Semințele și nucile vin în completarea vitaminelor și mineralelor neacoperite de fructe. Ele trebuie înmuiate în prealabil și eventual râșnite pentru a fi asimilate mai ușor de organism. Sunt cele mai ieftine tipuri de alimente. Dacă ar fi să consumăm doar semințe de floarea soarelui, ne-ar costa 103 lei/lună la prețul de 10 lei/kg. Semințele și nucile le achiziționez în formă bio, tocmai pentru că sunt atât de ieftine. Semințele principale pe care le mănânc sunt in (omega 3), floarea soarelui (vitamina E), susan (calciu), dovleac (zinc). Câteodată le combin, altă dată le rotesc în variantă mono. Cel mai des îmi fac „salata boeuf” raw vegană, despre care am scris într-un alt articol. Mănânc câte o nucă braziliană pe zi pentru seleniu. Ocazional, mănânc nuci românești.

Merele, citricele, curmalele, varza sunt alimentele de bază. La o primă vedere ar părea sărăcăcios, faptul că mâncăm doar atât, dar pe dieta standard e o situație similară. Alimentele de bază sunt făina de grâu, zahărul, laptele, carnea și ouăle. Acestea sunt combinate în fel și chip. Nu doar rețeta ne „păcălește” că mâncăm ceva nou. Condimentele au același rol. Dacă n-ar fi condimentele, pâinea sau friptura ni s-ar părea fără gust. Similar, pe dieta raw de iarnă, condimentele și rețetele se pot folosi de către cei care se plictisesc repede să mănânce același lucru. Scorțișoara se poate adăuga în dulciuri, turmeric, coriandru, mărar și alte ierburi în salate. Iată un exemplu de „budincă” simplă.

Ocazional, germinez semințe de lucernă într-o cantitate de aproximativ 2 borcane de 800g/săptămână.

Iarna pune o presiune suplimentară asupra organismului. Sunt câteva suplimente care ne-ar putea ajuta să trecem anotimpul mai bine.

 • B12 – aproape indispensabil pentru vegani. Eu iau metilcobalamină 1000mcg/săptămână; am vorbit despre B12 într-un alt articol;
 • Vitamina D – din noiembrie până în aprilie, la paralela 45, pielea nu poate produce vitamina D nici dacă am putea umbla dezbrăcați în soare. E prudent să compensăm cu câteva picături de Vitamina D3/zi. E foarte ieftină. N-are ce să strice;
 • Iod – eu nu consum sare decât ocazional și aceea neiodată, așa că a trebuit să găsesc o variantă de suplimentare. Solurile noastre sunt sărace în iod, de aceea autoritățile s-au hotărât să suplimenteze la nivel macro, printr-un aliment consumat de aproape toată populația. M-am hotărât să iau pudră de Kelp, 1g/4-5 zile. Kelpul are foarte mult iod și se poate ajunge ușor la supradoză de iod. Variante de consum regulat ar putea fi wakame, laver sau kombu. În cazul acestora nu e pericol de supradozaj.
 • Zinc – pe dieta raw vegană, zincul e constant sub valoarea recomandată standard. Semințele de dovleac au mult zinc, dar eu m-am hotărât să experimentez o vreme cu un supliment de 10mg/zi.

Varianta de buget de mai sus ar putea costa undeva între 400 și 600 lei/lună. Probabil nu e chiar un buget mic pentru unele familii. Se pot face compromisuri pentru diminuarea acestei sume, dar pe termen lung, aceste compromisuri pot costa sănătatea. Boala va costa mult mai mult.

felul123

Mai sus, am pus o poză cu masa mea de prânz de ieri (în 3 feluri). Nu e chiar o masă propriu-zisă. Consumul ei se poate întinde pe parcursul a două ore. Salata din dreapta e cu varză, morcovi, ceapă, o „maioneză” făcută din semințe de in și de susan înmuiate, turmeric, coriandru și cimbru.

Am făcut în Cronometer o estimare a regimului descris de mine mai sus. Am sintetizat într-o zi alimentele mâncate pe parcursul unei săptămâni. La o valoare calorică de 2400, majoritatea țintelor nutriționale standard sunt atinse. Subliniez că important nu este ce ingurgităm ci dacă asimilăm toată această nutriție.

chronometer1

 

chronometer2

 

Editare ulterioară: Se pare că nu toată lumea a înțeles modul în care estimez costul lunar, așa că încerc să explic mai pe larg logica mea. Presupunem că găsim portocale cu 3 lei și clementine la același preț. Caloric vorbind, clementinele sunt mai avantajoase, pentru că au mai multe calorii și mai multă parte comestibilă.

 • Dacă prin absurd am consuma doar portocale timp de o lună, ne-ar costa 608 lei, pentru a atinge 2000 calorii/zi, la prețul de 3 lei/kg.
 • Dacă am dori să facem același lucru cu clementinele, ne-ar costa 527 lei, la un preț similar de 3 lei/kg.
 • Dacă vom dori să consumăm ambele citrice într-o lună, costul va fi undeva între 527 și 608, pentru a atinge același nr de calorii.

În concluzie, costurile lunare ale dietei de mai sus vor avea o cifră între cele vehiculate pentru fiecare aliment în parte și vor oscila în funcție de care aliment va avea o pondere mai mare în alimentația noastră.

rawmania

Pin It on Pinterest