Articol precedent: Obiecții împotriva fructelor – 1 – nu sunt mâncare

2. Fructele au prea mult zahăr

prin urmare

  • îngrașă
  • produc diabet
  • hrănesc cancerul, candida și alți paraziți

Îngrășare

Cele mai multe fructe conțin 85-90% apă. Se poate spune că atunci când consumăm fructe, practic bem apă, o apă filtrată de copac. Fibrele, carbohidrații, proteinele, grăsimile, vitaminele, mineralele reprezintă doar o parte minusculă din fruct. Din cauza apei și a fibrei prezente în fructe, este imposibil să consumi prea multe fructe, fără a fi avertizat de mecanismele de sațietate. Un stomac plin este un astfel de avertisment, iar celălalt este prezența unei cantități suficiente de zahăr în sânge.

Este foarte dificil să te îngrași de la fructe. Nu e imposibil, dar să luăm un scenariu ca exemplu. Să zicem că o femeie de 30 de ani, 170cm și 50kg, moderat activă, și-a propus să se îngrașe din piersici. Ea consumă zilnic 1720 de calorii, iar pentru a se îngrășa, trebuie să consume cel puțin 2000. Zilnic va trebui să mănânce 5,5kg de piersici. Chiar și așa, va fi destul de dificil să se îngrașe, adică să acumuleze grăsime. Pentru că organismul nostru nu transformă imediat surplusul de carbohidrați în grăsime. E un proces costisitor. Ar prefera mai bine să transforme grăsimea din dietă în grăsime corporală.

Presupusa îngrășare de la fructe are câteva motive:

  • retenția de apă – un corp toxic va primi cu plăcere cantitatea mare de apă din fructe și o va reține cât va fi nevoie de ea; femeia din exemplul de mai sus, ar putea să se îngrașe 5-7-10 kg, din acele piersici, dar asta nu înseamnă că a pus grăsime, ci apa din acele piersici; în timp, corpul va renunța la această apă (mai multe am explicat în articolul Fructele înfrașă, fructele înmoaie, fructele spală);
  • grăsime – pe o dietă standard, ce abundă în carne, brânză, lactate și alte surse de grăsime, e ușor de acumulat grăsime corporală, atunci când se consumă multe fructe; fructele saturează nevoia organismului de carbohidrați, iar toată grăsimea din dietă sfârșește prin a fi depusă;

În loc să fie scoase sau măcar reduse acele mâncăruri procesate pline de grăsime, fructele sunt văzute ca țapul ispășitor, motivul îngrășării. Astfel corpului îi sunt refuzate tocmai alimentele cele mai compatibile și este hrănit cu alimente străine, pentru care nu este adaptat.

Diabet

Din 2011 consum aproape zilnic o cantitate uriașă de carbohidrați din fructe (>700g/zi). Dacă diabetul ar fi fost o problemă, până acum trebuia să fiu orb și să-mi pierd niște membre. Eu nu mi-am verificat glicemia, dar Robby Barbaro trebuie să facă asta pentru că are diabet tip 1.

Diabetul tip 1 înseamnă că pancreasul și-a pierdut total sau parțial capacitatea de a produce insulină. Cei care au diabet tip 1 trebuie să-și injecteze insulină în funcție de numărul carbohidraților consumați. Ei trebuie să fie atenți la sincronizare. Pentru că uneori insulina poate să-și facă efectul peste 10 minute, asta înseamnă că trebuie să-și injecteze insulina cu 10 minute înainte de o presupusă masă de carbohidrați.

Robby Barbaro a adoptat o dietă raw vegană high carb, deci exact ce mănânc și eu, iar consumul zilnic de carbohidrați e similar cu al meu (700g/zi). Concluziile lui sunt două:

  • dietă low carb – da, poți adopta această dietă, dacă ești diabetic tip 1; asta va însemna că vei consuma doar câteva grame de carbohidrați pe zi, îți închizi cu totul metabolismul carbohidraților și consumi o dietă bogată în carne, lactate și ouă; glicemia va fi mult mai ușor de gestionat, dar toate vin cu un preț; nu-ți poți verifica zilnic bolile de inimă, cancerul și alte complicații ce pot surveni de la o astfel de dietă, iar nivelul de energie va fi extrem de scăzut;
  • pe o dietă raw vegană, preponderent frugivoră, numărul de unități de insulină necesare sunt la fel ca pe dieta standard; chiar dacă diferența de carbohidrați consumați e foarte mare 700g – 150g; asta înseamnă că e importantă nu doar cantitatea de carbohidrați consumată ci și raportul unități de insulină/carbohidrați.

Concluziile lui Robby mi se par extrem de importante și sunt în concordanță cu ceea ce simt eu pe această dietă. Motivele pentru care acel raport unități de insulină/carbohidrați e mic, pot fi multiple:

  • fructele au un indice glicemic mare, dar o încărcătură glicemică mică; încărcătura glicemică ia în considera cantitatea de apă/fibre din fructe, nu doar rapiditatea cu care carbohidrații din fructe intră în sânge;
  • carbohidrații din fructe sunt în medie 50% glucoză, 50% fructoză, iar fructoza nu are nevoie de insulină pentru a fi distribuită la celule; asta scade și mai mult nevoia de insulină în urma consumului de fructe;
  • dieta frugivoră e slabă în grăsimi, în comparație cu cea standard, asta înseamnă că sângele este mai curat și insulina își poate face treaba eficient;

Hrană pentru cancer, candida și alți paraziți

Aproape toate celulele din corpul nostru se hrănesc cu zahăr (carbohidrați). Zahărul din fructe este format în cea mai mare parte din carbohidrați simpli (glucoză, fructoză). Corpul nostru procesează cel mai ușor acest tip de carbohidrați, iar într-un corp sănătos, ajung rapid la celule, pentru a le hrăni.

Celulele canceroase și paraziții se hrănesc tot cu carbohidrați simpli. Pentru a scăpa de ei, pare logică adoptarea unei diete slabe în carbohidrați, bogate în grăsimi, pentru a-i înfometa. Dar în același timp, înfometăm toate celelalte celule ale organismului și introducem în sistem tot felul de alimente problematice, care poate au produs dificultățile de la bun început.

Eu văd alte două posibile rezolvări. Prima ar fi o dietă frugivoră, prin care corpul primește energie rapidă, ușor de absorbit, se hidratează și își reface rezervele de vitamine și minerale. Odată înzdrăvenit, sistemul imunitar va lupta mai eficient cu problemele din interior.

O altă rezolvare e un post cu apă și/sau post uscat. Logica postului este obținerea unui surplus de energie prin odihna sistemului digestiv. Acesta consumă peste 30% din resurse în mod normal. Orice post produce o amplificare a activității sistemului imunitar, pentru că postul este perceput de organism ca o perioadă de odihnă și refacere. Eu am încercat mai multe posturi, cel mai lung fiind de 23 de zile.

Concluzii

Prea mult zahăr poți găsi într-o pungă de zahăr (100%) sau într-un baton de ciocolată (60%). Într-o piersică, doar 10% e zahăr. Pentru a te îngrășa din fructe, trebuie să mănânci cantități colosale, kilograme pe zi, și nici atunci nu e sigur că organismul tău va porni procesul de novo lipogeneză. Chiar dacă vei consuma acele cantități colosale de fructe, necesarul tău de insulină nu-l va depăși pe cel de pe dieta standard, deci e dificil să faci diabet. Dar poți ajuta cu niște alimente grase. 🙂

Apariția unor probleme în corp legate de cancer sau paraziți arată un sistem slăbit. O infuzie de fructe, adică de energie ușor de asimilat, apă, vitamine, minerale, fibre, pot întări sistemul, iar acesta poate lupta cu intrușii.

header_4