Atitudinea mea pozitivă începe să dea roade. Din ce în ce mai mulți prieteni sunt influențați să-și schimbe regimul alimentar și sunt foarte mulțumiți de rezultate. Mă mândresc cu asta. Prin atitudine pozitivă, mă refer la conceptul frugivor versus cel vegan. Frugivorismul promovează creșterea consumului de fructe și verdețuri în alimentație, față de interzicerea unor grupuri de alimente: carne, ouă, lactate, cereale. Oamenii realizează astfel că fructele sunt o variantă mult mai eficientă de energie pentru corpul nostru. Se simt mai ușori, mai energici, după o masă de fructe. Verdețurile încep să aibă gust și să fie sățioase fără condimente adăugate. În timp, observă că mâncărurile pe care le consumau în mod obișnuit nu doar că nu sunt necesare, dar sunt chiar un fel de piedică în procesul de detoxificare și revitalizare al organismului.

Totuși, apare o problemă semnalată des de cei care încearcă să înlocuiască anumite mese cu fructe: „Frate, nu mă satur doar cu fructe! Mănânc o grămadă, dar degeaba!”.

În primul rând, fructele sunt aproximativ 90% apă. Pe dieta standard, alimentele au în medie 30%-40% apă. Dieta standard conține 30% calorii din grăsimi. Fructele au 2% grăsime (cu mici excepții: avocado sau durian). Grăsimile au mai mult decât dublul caloriilor din carbohidrați sau proteine. Asta înseamnă că pentru a atinge numărul caloriilor cu care suntem obișnuiți la o masă, trebuie să consumăm un volum de câteva ori mai mare de fructe. De exemplu, dacă suntem obișnuiți să mâncăm la micul dejun o omletă din 3 ouă cu șuncă, un iaurt, două felii de pâine dintre care una unsă cu gem, avem nevoie de 700 de calorii. Dacă decidem să obținem aceste calorii din fructe, e nevoie de 8 portocale mari, sau 8 mere medii sau 1,1 kg de struguri. Dacă nu consumăm suficiente calorii, este normal să intervină foamea mai târziu, deoarece corpul nu mai primește aportul caloric cu care s-a obișnuit.

Sațietatea aparentă este o altă problemă. Fructele sunt alimentul perfect pentru oameni. Ele sunt digerate foarte rapid (15-30 minute), comparativ cu celelalte tipuri de alimente. Digestia unei pizza, sau a unei mese alcătuite din friptură, cartofi prăjiți și pâine poate dura câteva ore. Corpul folosește multe resurse pentru digestie, astfel apare o senzație de moleșeală, nevoia unui timp de odihnă, o siestă. Această senzație este confundată cu senzația de sațietate. După consumul de fructe, nu apare această moleșeală, iar digestia durează câteva minute. Dacă totul funcționează bine în organism, după o oră de la masa de fructe, avem stomacul liber și ne simțim fresh. Lipsește senzația de sațietate aparentă cu care ne-am obișnuit.

Senzația de foame e corectă la nivel micro. Dieta standard e săracă în vitamina C, magneziu și potasiu adică exact micro-nutrimentele ce abundă în fructe. Odată ce corpul nostru le redescoperă, e normal să dorească o refacere a rezervelor sărăcite în timp. Astfel putem consuma chiar mai multe calorii decât e necesar, tocmai pentru a acoperi aceste deficiențe. Surplusul caloric nu este de dorit pentru cei care doresc să slăbească. Aceștia pot pune accent pe fructe slabe caloric, considerate legume în bucătărie (castraveți, roșii, dovlecei).

Așadar, senzația de sațietate trebuie recalibrată. Recomand câteva mese monofruct în loc de o masă voluminoasă de fructe combinate. Digestia va fi astfel mult mai bună. Practic, putem mânca micul dejun de la ora 8 până la ora 11. Începem cu un fruct și mâncăm până când ne săturăm, să zicem: 4 banane. Peste jumătate de oră, consumăm mere până la sațietate: 3 mere mari. Peste altă jumătate de oră consumăm 500g de struguri și tot așa, în continuare. Stilul acesta de a „ciuguli” este specific frugivorelor. Stilul cu mese puține și voluminoase este practicat în special de carnivore.

Nu consumați fructe împreună sau după alimente ce se digeră mai greu (carne, brânză, semințe). Fructele vor staționa în stomac, așteptându-și rândul la digestie, timp în care vor fermenta, vor fi consumate în parte de bacterii. Acestea se vor înmulți peste măsură, provocând probleme în organism. De aceea, cel mai bine e să consumați fructe dimineața, pe stomacul gol.

volum

Pin It on Pinterest