Când am devenit raw vegan, am avut dificultăți cu hernia inghinală. Mai mulți prieteni mi-au semnalat aceeași problemă. Cum eu am rezolvat această situație, mă gândesc că acest articol ar putea să-i ajute și pe alții, pe care îi supără hernia. N-aș vrea ca ei să creadă că de vină pentru această situație este schimbarea dietei.

hernia

Hernia este o umflătură cauzată de un organ intern, ieșit din cavitatea sa naturală printr-un orificiu natural sau artificial. Cele mai întâlnite tipuri de hernie sunt cele din zona abdomenului. Peretele abdominal dezvoltă în timp o slăbiciune, ce se dezvoltă mai departe într-o gaură, prin care pătrund țesut adipos sau organe din abdomen. În 75% din cazuri de hernie abdominală, este vorba mai precis de hernie inghinală, împărțită apoi în alte două cazuri: hernie inghinală indirectă, atunci când canalul inghinal este pătruns printr-o slăbiciune congenitală și hernia inghinală directă, atunci când canalul inghinal este pătruns printr-o slăbiciune în peretele abdominal.

Cauze care duc la problemele cu hernia inghinală:

  • ridicarea defectuoasă a greutăților mari;
  • tuse puternică;
  • supraponderabilitate;
  • constipație.

De ce hernie inghinală la un nou raw vegan?

Dieta standard este plină de produse din făină albă. Din această substanță se poate face lipici și cu asta cred că am zis totul despre efectul ei asupra fragilelor noastre intestine. După ce trecem pe raw vegan, cantitatea de fibră crește dramatic, ceea ce e un lucru bun, doar că intestinele noastre încă nu sunt atât de eficiente pentru a gestiona situația. Cele câteva sute de grame de fibră, adunată în câteva zile, ajunge să fie blocată în intestine, mărind presiunea acestora către exterior. În același timp, un nou raw vegan va consuma mai puțini carbohidrați decât pe dieta standard. Chiar dacă ar consuma preponderent fructe, cantitatea de carbohidrați ar fi mai mică decât atunci când produsele de panificație, orezul și pastele făceau parte din dietă. De obicei, un începător raw vegan nici nu consumă prea multe fructe, ci se bazează mai mult pe legume și grăsimi (avocado, nuci sau semințe). Această penurie de carbohidrați duce în câteva zile la scăderea glicogenului, respectiv la slăbirea mușchilor. Cu intestinele exercitând o presiune crescută și peretele abdominal slăbit, este normal ca hernia inghinală să-și facă apariția.

Câtă vreme nu este nimic ireversibil, totul e ok. Hernia se poate retrage, sau împinge înapoi. Atunci când aceasta rămâne blocată în afară, este necesară operația.

Cum poți evita o astfel de problemă?

  1. bea multă apă – hidratarea ajută mult la tranzitul intestinal;
  2. întinde-te pe spate – atunci când apare umflătura, relaxează-te pe spate, până când aceasta intră la loc;
  3. fără hei rup – evită orice mișcare de tip hei rup; această sforțare poate duce ușor la penetrarea peretelui abdominal; încearcă să faci orice mișcare cu respirație, să fii conștient că respiri în timp ce te miști;
  4. mai multe fructe – legumele sunt bune, dar nu au destui carbohidrați; prea puțini carbohidrați și calorii duc la slăbirea mușchilor și posibilitatea, în special a celui abdominal, de a fi pătruns de organele interne.
  5. exerciții pentru abdomenul inferior – tonifierea abdomenului este o idee foarte bună; exercițiile în care stai pe spate sunt cele mai indicate; yoga are multe poziții care țintesc abdomenul inferior.

În concluzie, este foarte posibil ca hernia inghinală să apară după ce se trece pe dieta raw vegan, dar această situație se poate remedia ușor. Trebuie doar mare atenție la început, pentru a nu fi împinsă către ceva ireversibil.

Pin It on Pinterest