Iată-mă din nou în București. Cine ar fi crezut? În urmă cu doar câteva săptămâni eram lângă plajă în Cambodgia și toate lucrurile mele încăpeau într-un rucsac mic și o geantă de laptop. Mă simțeam foarte bine și nu doar din perspectiva vremii sau a fructelor. Izolarea de treburile mele curente din România îmi dădea un sentiment de relaxare, mă împingea către introspecție. Stăteam mai mult cu mine însumi, iar concentrarea creștea. Nu e întâmplător că unele dintre articolele mele bune au fost scrise în acel context.

bucuresti minimalism

Puteam să rămân acolo, dar aș fi fost egoist. Ar fi fost fals să reîncep o viață complet nouă, negând că am una aici. Percepția mea asupra exteriorului pornește din interior și asta înseamnă că în scurt timp, viața mea acolo ar fi fost o copie fidelă a celei de aici.

Mă bucur că m-am întors în București. Voi fi aproape de fiu-miu, voi reîncepe lecțiile cu elevii, voi cânta cu cei mai buni muzicieni din România și îi voi revedea pe cei care vin să mă vadă în concerte.

Revenirea în marele oraș nu înseamnă că mă voi opri din drumul meu spre minimalism. Mi-am propus ca în fiecare lună să renunț la câte ceva. Am foarte multe lucruri de care trebuie să scap. Ele nu mai îmi folosesc și sunt ca un fel de ancoră ce mă ține în loc. Până la sfârșitul actualei mele perioade în București, sper ca toate lucrurile pe care le posed să-mi încapă în mașină.

Sunt o serie de activități la care trebuie să renunț, iar altele care trebuiesc controlate în privința timpului pe care-l pierd cu ele. Voi ținti activitățile pasive. Ele sunt acolo doar pentru a ne distrage mintea de la activitățile creative. Distracție! E ok când acestea apar câteodată, dar când se transformă într-un model de comportament , devine periculos.

În această lună încep cu renunțatul la televizor. Nu mai am televizor. De mic sunt legat de acest dispozitiv și mă uitam mult prea mult. Chiar când nu mă uitam, eram obișnuit să-l las deschis de dimineață până seara, să turuie și să-mi distragă atenția în orice moment mai delicat.

Până acum, renunțările mele au fost mai mult în beneficiul sănătății corporale: cafea, carne, lactate, ouă, mâncare gătită la foc, concerte în locații în care se fumează. Mult mai grele vor fi renunțările în beneficiul sănătății mentale.

Drumul către minimalism va fi mult mai provocator în București. Așa e construit orice oraș, în ideea de a te tenta să achiziționezi lucruri și să începi să participi la tot felul de activități care nu-ți folosesc, dar care sunt acolo, te așteaptă. Însă sunt mai mult decât gata să continui acest proces aici.