Oamenilor le face o deosebită plăcere să audă lucruri bune despre obiceiurile lor proaste. Un exemplu deja clasic este dieta lui Warren Buffett, luată ca model de alimentație. Am primit odată un comentariu care suna cam așa: „te chinui cu dieta ta frugivoră, iar Warren Buffett are aproape 90 de ani și mănâncă numai junk food”. Asta e o variantă modernizată a afirmației: „bunicul meu a mâncat slană cu ceapă, a băut palincă și a trăit până la 80 de ani”.

Încerc să explic în acest articol de ce n-ar fi o idee bună să mănânci ca Warren Buffett.

Pentru început, cine-i personajul? Warren Buffett e un magnat american, considerat unul dintre cei mai de succes investitori din lume. Averea sa de 89 de miliarde de dolari îl plasează pe locul 3 între cei mai bogați oameni din lume, după Jeff Bezos (Amazon) și Bill Gates (Microsoft). Dieta sa a fost inspirată din dieta copiilor de 6 ani. De ce? Pentru că a analizat rata mortalității pe vârste și copiii de 6 ani stăteau cel mai bine la acest aspect. Pentru a avea stilul alimentar al lui Buffet, trebuie să respecți 3 reguli: 3 mese pe zi, fără alcool și fără legume. Restul e simplu:

Coca Cola Cherry sau Diet- câteva doze pe zi
Diverse produse de la McDonald’s: McMuffin cu cârnați, Înghețată de căpșuni, Cheeseburger, cartofi prăjiți, etc..
Dairy Queen hot dog cu chilli și brânză,
Bomboane – multe bomboane.
Adaugă sare din belșug.

Nu trebuie să fii mare expert în nutriție, pentru a observa că dieta lui Buffett e foarte slabă nutrițional și bogată în carbohidrați. Această dietă nu te poate hrăni pe termen lung și-ți poate da o relație foarte nesănătoasă cu zahărul, aruncându-te într-un carusel de hiper-hipoglicemie.

Dar înainte să alergăm la primul restaurant fast food din cale, pentru a ne lua masa, ar trebui să ne punem niște întrebări:

  1. Nu e prea convenabilă declarația? Buffett deține Dairy Queen și deține un stoc considerabil de acțiuni la Coca Cola și McDonald’s. Atunci, știind că ești intervievat pentru un cotidian popular și ești o persoană influentă, nu e convenabil să faci reclamă propriilor companii producătoare de alimente?
  2. Nu e o declarație prea populară? În poziția sa, Buffett are nevoie de popularitate, la fel ca un politician. El nu investește doar banii lui, ci și pe ai acționarilor. Ar da bine dacă ar avea imaginea unui „om dintr-o bucată”, să pară un om obișnuit, din popor. O dietă calculată, „de fițe”, l-ar separa de ceilalți, l-ar face să pară elitist. Așa că sună bine să spună: „deși am câteva miliarde de dolari, mănânc la fel ca voi, în restaurantele astea ieftine”.
  3. Poate nu mănâncă doar asta? E greu pentru oricine să declare exact ceea ce mănâncă. Alimentele se schimbă, mai intră feluri noi, mai ies altele vechi. Iar memoria oricum ne joacă feste și apreciem greșit exact ce am mâncat într-o perioadă, dacă nu ținem evidențe clare. Poate cine știe, Buffett mai are întâlniri de afaceri la restaurante luxoase unde nu au în program să iasă până la McDonald’s să-ți cumpere un burger, nici dacă te numești Buffett. Unul dintre restaurantele sale preferate în New York se numește Smith and Wollesky, iar acolo mănâncă un platou de fructe de mare și o friptură de vacă de 900g.
  4. Poate are o echipă bună de medici și nutriționiști? În diverse interviuri, Buffett se referă la „doctorul său”, care i-a spus că trebuie ori să mănânce mai sănătos, ori să facă mișcare, iar el a ales mișcarea. „Doctorul meu” sună tot populist. Cum ar veni, tu omul obișnuit ai doctorul tău, eu am doctorul meu? Dar dacă ești Buffett și ai câteva miliarde de dolari, n-ar fi inteligent să investești câteva milioane de dolari pe lună într-o echipă de medici și nutriționiști, plus un super laborator de cercetare. Iar această echipă să aibă unicul obiectiv ca tu să fii sănătos, indiferent dacă mai sari calul în alimentație. Această echipă îți va face toate testele posibile și se va asigura că iei toate suplimentele zilnice de care ai nevoie pentru a fi sănătos.
  5. Lipsa voinței? Buffett lucrează la cel mai înalt nivel, acolo unde competiția e uriașă. Pentru a se menține la acel nivel, probabil are zilnic un program foarte complex și stresant. Cercetările asupra psihicului uman arată că voința noastră este o resursă limitată, care trebuie consumată inteligent, pe acțiunile care contează cu adevărat. Probabil că Buffett nu mai are resurse de voință și pentru a ține un regim alimentar sănătos. Poate că stilul său alimentar este moștenit din vremea tinereții, iar apoi s-a mulțumit să-și repare problemele fizice, dispunând de resurse financiare, dar nu să trateze problema la rădăcină.

În concluzie, nu te apuca să mănânci numai junk food, pentru că așa face Warren Buffett. Datele ar putea fi eronate, iar chiar dacă ar fi corecte, probabil că nu ai atâția bani încât să-ți permiți refacerea și menținerea sănătății pe o astfel de dietă. Deși e ieftină pe termen scurt, dieta te poate costa mult pe termen lung. Dar na, nu putem contesta capacitatea lui Warren Buffett de a evalua investițiile. 🙂